Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podvody a zmatky s energetickými průkazy budov

V poslední době se stále častěji setkávám s lidmi, kteří opravdu netuší, jestli si musejí nechat zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB), nebo ne, případně do kdy. A jaké změny nás čekají do budoucna?

Co je „energetický štítek“?

Nejdříve si pojďme ujasnit pojmy. Často se používá termín „energetický štítek“. To je ale špatně. Existuje „energetický štítek obálky budovy“ – ten ale posuzuje náročnost budovy jen z hlediska jeho obálky. A navíc ho úřady v současné chvíli nevyžadují a tedy není předmětem různých emocí. Lidem tedy v poslední době jde spíše o „průkaz energetické náročnosti budovy“, tedy často používanou zkratku PENB.

Kdo musí mít PENB již nyní?

Pokud stavíte nebo rekonstruujete, tak máte s tímto energetickým štítkem asi již vlastní zkušenosti. PENB je v současné době povinný pro výstavbu nových budov (povinná součást dokumentace ke stavebnímu povolení) a pro větší změny dokončených budov (s podlahovou plochou nad 1000 m2, které ovlivní celkovou energetickou náročnost budovy – tedy například zateplení fasády).  Od letošního roku musí mít PENB i budovy s energeticky vztažnou plochou větší než 1500 m2.

Jak je to při prodeji nebo pronájmu nemovitosti?

Nejvíce ožehavé téma je ale PENB pro prodej nebo pronájem nemovitosti. V současné chvíli je povinnost předložit kupujícímu nebo zájemci o koupi tento štítek v případě, že se jedná o prodej budovy nebo její ucelené části (kancelář, byt apod.) a v případě pronájmu budovy.

Energetický průkaz je součástí kupní smlouvy a jeho úředně ověřená kopie se předkládá možnému kupujícímu nebo nájemci ještě před tím, než je smlouva uzavřena. Zároveň musí prodávající (!!!!! – to je to úskalí) zajistit, aby ukazatele energetické náročnosti budovy byly vedeny ve všech informačních a reklamních materiálech, které se objektu týkají. Toť teorie a litera zákona. Jaká je však praxe?

Jak to obcházejí realitní kanceláře?

Realitní kanceláře tvrdí, že ony nemovitosti neprodávají, ony jen zprostředkovávají prodej. A tím tuto povinnost obcházejí. Podívejte se na jakékoliv inzeráty, kde se nabízejí nemovitosti. Většinou tam PENB nenajdete. Aliance Šance pro budovy prověřila více než 800 nabídek různých realitních kanceláří. A výsledek? Informaci o energetické náročnosti obsahovalo jen 3,3 %. V roce 2014 navíc proběhla kontrola Státní energetické inspekce a zjistila 170 případů nekvalitně zpracovaných průkazů. Takže abychom si to shrnuli. Kupující by teoreticky měl již při prohlížení inzerátu získat informaci o energetické náročnosti daného objektu. S největší pravděpodobností však tuto informaci nenajde, a pokud jí přece jen dostane, tak si stejně nemůže být jistý, že informace je správná.

Možnost reklamovat PENB i 5 let zpětně!

Přitom se jedná o poměrně důležitý dokument. Odborníci spočítali, že například u rodinné domu je rozdíl mezi energetickými třídami B a E v platbách za energie i 30.000 Kč ročně. To je 300.000 Kč za 10 let a to je podle mého názoru hodně peněz. Na jedné straně má kupující radost, že koupil „výhodně“ dům, na druhé straně přeplatí za plyn a elektřinu. Pokud by měl správné informace hned na začátku, tak by si třeba vyjednal nižší kupní cenu a za ušetřené peníze by dům zateplil. Naštěstí nám občanský zákoník dává možnost reklamovat PENB až 5 let zpětně.

Prodávající by si měl tedy dobře rozmyslet, komu svěří vypracování energetického průkazu. Na internetu kolují nabídky za pár korun a ještě slibují vypracování do druhého dne. S tímto přístupem se pak může prodávající dostat do potíží kvůli nekvalitně zpracovanému průkazu.

Jak poznat kvalitní práci?

Asociace energetických specialistů doporučuje, aby se zpracovatel vždy přijel podívat na budovu osobně. A pokud k tomu poskytnete zpracovateli podrobnou stavební dokumentaci, tak byste měli očekávat kvalitní výsledek. Ze zkušeností vím, že PENB pro rodinný dům stojí přibližně 5000 Kč, pro bytové domy je to samozřejmě více, ale při rozpočítání na byty to vychází cca na 2000 Kč za byt. Záleží ale na tom, zda má prodávající všechny potřebné stavební dokumenty. Pokud mu nějaké chybí, může se obrátit na stavební úřad, kde by měli mít archivované projekty třeba i z 19. století. Cena za zpracování PENB je tržní, vychází tedy z dohody mezi zadavatelem a zpracovatelem. Pokud se zadavatel nedohodne s energetickým specialistou, může se obrátit na jiného.

Jde to i bez PENB! Ale musíte mít kostel. Zatím.

PENB je možné nahradit vyúčtováním dodávek plynu, elektřiny a tepelné energie pro příslušnou jednotku za uplynulé 3 roky. To je ale celkem zavádějící. Spotřeba se přece výrazně liší podle počtu osob v domácnosti, podle toho, na jakou teplotu se jednotka vytápí, nebo jak často v domě někdo skutečně bydlí.

Dobrá zpráva je, že PENB (zatím) není povinný pro budovy s energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2, kulturní památky, budovy nacházející se v památkové rezervaci či zóně, staveb pro rodinnou rekreaci, průmyslových, zemědělských, dílenských nebo výrobních budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok a také pro budovy navržené a užívané pro náboženské účely a bohoslužby. Pokud tedy máte kostel, ušetříte za energetický průkaz.

Novela zpřísňuje podmínky pro realitní kanceláře

V současné době je již v legislativním procesu novela zákona, která upravuje PENB. Pokud novelu schválí Senát a prezident, mohla by platit od 1.7.2015. Asi největší změnou je to, že za uvádění PENB v inzerci budou zodpovědné i realitní kanceláře. Pokud budou nabízet nemovitost bez informací o energetické náročnosti, hrozí i realitnímu makléři pokuta až 100.000 Kč.

Zrušení povinnosti pro budovy plošně

Jako vítězství zdravého rozumu se jeví také návrh, že nově by nemusely mít PENB všechny budovy plošně, ale majitelé by museli nechat zpracovat energetický průkaz jen při prodeji nebo pronájmu. To ale na druhé straně trochu komplikuje proces prodeje bytů. Majitel bytu požádá SVJ o PENB. Sdružení vlastníků má povinnost (pod pokutou 200.000 Kč) tento průkaz nechat zpracovat. Pokud ho majitel přesto nedostane, tak ho může nahradit fakturami za energie za poslední 3 roky. Při nabízení bytu však musí uvést energetickou třídu G, tedy tu nejhorší.

Další změnou je pravidlo, že u domů postavených před rokem 1947 (a bez výraznější rekonstrukce) není nutné PENB pořizovat. K tomu stačí písemná dohoda prodávajícího a kupujícího. Tyto domy stejně v převážné většině spadají do nejnižší třídy, takže zpracování takového posudku je zbytečné. Dále se plánuje, že všechny PENB budou evidovány v elektronickém systému a tedy jejich kontrola bude mnohem jednodušší a rychlejší. Ještě však musíme počkat, až danou novelu schválí Poslanecká sněmovna a podepíše prezident.

Od 1.1.2016 budou mít povinnost předkládat PENB také všichni, kdo budou pronajímat ucelené části budovy (kanceláře, byty,…). Lze tedy očekávat zvýšený zájem o vypracování energetických štítků koncem letošního roku, protože lidé vždy tyto věci nechávají na poslední chvíli. Pokud tedy plánujete pronajímat nemovitosti, doporučuji začít zařizovat energetický štítek v dostatečném předstihu.

 

Autor: David Bureš | pondělí 16.3.2015 9:00 | karma článku: 7,90 | přečteno: 573x
  • Další články autora

David Bureš

Crocodile Trophy aneb splněná výzva

Před mnoha lety jsem si vytyčil svůj cíl, že zdolám jednoho dne nejtěžší etapový závod horských kol Crocodile Trophy. Letos na to přišel ten správný čas a tak jsem 10.10. odletěl do Austrálie, do města Cairnes, kde je start.

10.11.2015 v 13:15 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Podlaha podle projektu? To ani náhodou!

Nezávislý technik byl povolán investorem stavby rodinného domu k jeho kontrole v průběhu výstavby. Měl za úkol posoudit, jestli všechny práce probíhají v souladu s projektem. Největším překvapením byla podlaha.

15.10.2015 v 9:00 | Karma: 12,10 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Byty na krátkodobý pronájem

Slyšeli jste již o bytech na krátkodobý pronájem? Možná ano, ale třeba Vám ještě něco není jasné. Jaké jsou jejich výhody, ale také nevýhody? Čtěte dále.

23.9.2015 v 9:32 | Karma: 6,57 | Přečteno: 772x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak naučit děti hospodařit s penězi?

Hospodaření s penězi děti ve škole bohužel nenaučí. O to se musíme postarat my, rodiče. Všichni se snažíme dát dětem do života do nejlepší. Ale jak na to?

14.7.2015 v 9:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2255x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak koupit nemovitost

Jste v situaci, kdy jste se rozhodli koupit nemovitost. Třeba chcete větší bydlení, nebo se jen konečně odstěhovat od tchýně. Ale nemovitosti nekupujeme zase tak často (většina z nás), takže často nevíme, jak na to.

24.6.2015 v 9:00 | Karma: 8,19 | Přečteno: 858x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Jsem finanční poradce, otec rodiny a nadšený sportovec (kolo, běžky). Poradenstvím jsem se začal zabývat před 15 lety během studií na vysoké škole – nejprve to byly hypoteční úvěry, ale postupně jsem rozšiřoval svoje znalosti a zkušenosti. Dnes se zabývám celkovým finančním poradenstvím – od hypotečních úvěrů a realitní činnost, přes pojistné produkty, investiční nástroje až k celkové finanční optimalizaci. Od roku 2006 jsem nejlepší hypoteční specialista ve společnosti Fincentrum. Od roku 2014 tvořím projekt Realitní vyjednavač, který pomáhá lidem při koupi nemovitosti. Více o tomto projektu najdete ZDE, případně na Youtube.  Další informace o mně najdete na mém webu.  

Seznam rubrik