Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak koupit nemovitost

Jste v situaci, kdy jste se rozhodli koupit nemovitost. Třeba chcete větší bydlení, nebo se jen konečně odstěhovat od tchýně. Ale nemovitosti nekupujeme zase tak často (většina z nás), takže často nevíme, jak na to. 

A přeci jen se jedná a významnou investici, tak je dobré si to trochu promyslet. Tady jsou nejdůležitější rady, které jsem nasbíral ze zkušeností mých klientů.

 

Ještě než začnete hledat, tak si v klidu sedněte a napište si, co vlastně chcete. Opravdu si to napište, nestačí mít nějakou mlhavou představu v hlavě. Tady je formulář, který Vám pomůže. Jakmile si ujasníte, co chcete, můžete začít hledat. 

Kde hledat?

V dnešní době se určitě vyplatí se podívat na internet: sreality.cz, bezrealitky.cz, reality.idnes.cz. Zde inzeruje 95% lidí a nemá cenu denně hledat na 20 místech. Snažte se tedy pravidelně třeba každý den v 10h podívat na dané servery a se stejným filtrem si procházet nabídky. Ty starší ihned poznáte a na ty nové můžete okamžitě reagovat. Důležité je, abyste to dělali každý den a byli připravení okamžitě reagovat. Dobré nemovitosti se prodávají na první prohlídce.

 

Ještě lepší je rozhodit sítě mezi všechny své známe a kolegy z práce. Ideálně, pokud v dané oblasti sami bydlí. Mohou vědět o někom, kdo třeba uvažuje o prodeji nemovitosti. A tím se k tomu dostanete bez realitky a za lepší cenu. Nejlepší koupě jsou totiž právě od lidí, kteří potřebují rychle prodat. To mohou být prodeje po rozvodu, v dědictví, někdo se stěhuje za prací do jiného města atd. Prostě od někoho, kdo je pod tlakem. A věřte, že pokud o tom budete vědět první, tak můžete koupit o 10 – 20 % výhodněji.

 

Pokud máte vybranou přesnou lokalitu, tak se určitě vyplatí si tam udělat příjemnou procházku. Třeba uvidíte nějakou plachtu na okně, že nemovitost je na prodej. A pokud Vám jde o konkrétní ulici, tak se podívejte do katastru nemovitostí a napište osobní dopisy současným majitelům.  Je dobré napsat, že jste rodina s dětmi, sháníte to pro vlastní bydlení a toto krásné místo prostě milujete. Lidé s Vámi pak budou jednat jinak, než když naházíte lístečky do schránek.  V nejhorším případě Vám nikdo neodpoví. Ale pokud se Vám někdo ozve, tak můžete najít něco naprosto fantastického na tom vysněném místě. A to za to stojí.

 

Hledat nemovitost můžete také u developerských společností, které staví po celém městě. A věřte, že je spousta menších projektů, které jsou na krásném místě. Někteří lidé si prostě vezmou auto a danou lokalitu si detailně projedou. Přitom sledují místa, kde se něco staví či buduje a pak zjišťují, co se v daném projektu dá koupit. Tímto způsobem dokážete rychle nasát atmosféru místa a rozhodnout, co Vás zajímá.

 

Další opomíjenou možností je obvolat či navštívit lokální realitní kanceláře a zadat jim poptávku. Většina realitek pak při nové zakázce nejdříve kontroluje poptávky. A pokud někdo chce koupit to, co aktuálně nabrali na prodej, tak tomu dávají přednost - nemusí investovat do reklamy. Máte pak mnohem větší šanci se jako první podívat do nově prodávaného bytu a to ještě před tím, než se to dozví další stovky lidí přes internet.

 

Poslední možností jsou pak lokální inzertní noviny, které však v poslední době ztrácí svou inzertní sílu u mladších generací, ale věřte, že starší lidé to stále využívají a berou to jako jednoduchou cestu k prodeji jejich nemovitosti. Výhodou je to, že tam dnes hledá málo lidí a inzerují tam nejčastěji sami majitelé.

 

Na co se ptát? 

Máte sepsáno, co hledáte? A podařilo se Vám najít inzerát, který tomu odpovídá? Hned berete telefon a voláte? To by byla chyba. Doporučuji si nejdříve promyslet, na co se budete ptát. Mějte na paměti, že inzerát je vlastně reklama. Někdo (realitní kancelář nebo majitel) se snaží nemovitost zviditelnit a pak výhodně prodat. Podle toho jí pak nabízí. Známe všichni ty reklamy v televizi, reklamní letáky ve schránkách….. Takže v první řadě si ověřte, co se píše v inzerátu. Nejčastěji se „chybuje“ ve velikosti podlahové plochy. Jaká je přesná velikost bytu a jaká je velikost příslušenství (sklep, balkon, garáž,….)?  

 

Důležitý je také pozemek – zkontrolujte si, že pozemek pod domem patří k domu. Dále by Vás měla zajímat poslední rekonstrukce vody a elektřiny, kdy byla měněná okna a jaká tam jsou. Je dům zateplený, nebo se zateplení plánuje? Na kdy? A jsou na zateplení peníze? V jakém stavu je výtah – jak je starý? Jaké jsou poplatky, spojené s užíváním nemovitosti? Nechte si poslat vyúčtování za poslední 2-3 roky. Vázne na nemovitosti nějaká zástava, exekuce nebo věcné břemeno? Kdy bude nemovitost k nastěhování? Může se stát, že současný majitel teprve staví nemovitost, kam se pak bude stěhovat a Vy můžete čekat třeba rok. Toto jsou důležité otázky. Reakce na ně Vás mohou někdy odradit, ale může to být i výhoda pro vyjednání velké slevy. Odmítavé reakce totiž budou prodávajícímu dávat i ostatní zájemci. A pokud Vy navrhnete řešení, které bude vykompenzováno slevou 15%, tak je to velmi dobrý kup.

 

Před prohlídkou

Doporučuji každý byt posuzovat podle těchto parametrů:

o             Velikost

o             Poloha

o             Přístupnost

o             Umístění

o             Parkování

o             Životní styl

o             Nákupní infrastruktura

o             MHD

o             Cena

 

Pokud jste dostali odpovědi na všechny otázky a stále se Vám nemovitost líbí, tak se zeptejte na přesnou adresu. Nejprve si jí zadejte do GoogleMaps a pomocí Street View se podívejte, jak vypadá okolí a dům zvenku. A pak si zkontrolujte právní stav na katastru nemovitosti – zjistíte, kdo je majitel nemovitosti, zda je to opravdu byt nebo rodinný dům a jestli jsou na nemovitosti nějaká omezení vlastnického práva (břemena či zástavy). 

V klidu si tam zajeďte podívat někdy navečer, zda se tam dá skutečně zaparkovat. Poslouchejte okolní hluk. Současný majitel může mít jiné priority, než Vy, takže se nespoléhejte na jeho ujištění, že je vše výborné. Může to myslet upřímně, ale Vám to nemusí vyhovovat. A pokud o nemovitosti opravdu vážně uvažujete, tak byste si měli dojít na obecní úřad a poptat se po plánu rozvoje lokality. Aby Vám za půl roku před okny nepostavili obchodní centrum.

 

Pamatujte však na jedno důležité pravidlo: Nesmíte vnímat byt se současným vybavením, ale pouze byt jakoby byl prázdný. Takže pak bude větší, světlejší, útulnější a modernější!

 

A pak už vyrazíte na prohlídku nemovitosti – o tom najdete více ZDE. Abyste mohli porovnávat navštívené nemovitosti, doporučuji používat formulář „Vybraná nemovitost“. 

Autor: David Bureš | středa 24.6.2015 9:00 | karma článku: 8,19 | přečteno: 858x
  • Další články autora

David Bureš

Crocodile Trophy aneb splněná výzva

Před mnoha lety jsem si vytyčil svůj cíl, že zdolám jednoho dne nejtěžší etapový závod horských kol Crocodile Trophy. Letos na to přišel ten správný čas a tak jsem 10.10. odletěl do Austrálie, do města Cairnes, kde je start.

10.11.2015 v 13:15 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Podlaha podle projektu? To ani náhodou!

Nezávislý technik byl povolán investorem stavby rodinného domu k jeho kontrole v průběhu výstavby. Měl za úkol posoudit, jestli všechny práce probíhají v souladu s projektem. Největším překvapením byla podlaha.

15.10.2015 v 9:00 | Karma: 12,10 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Byty na krátkodobý pronájem

Slyšeli jste již o bytech na krátkodobý pronájem? Možná ano, ale třeba Vám ještě něco není jasné. Jaké jsou jejich výhody, ale také nevýhody? Čtěte dále.

23.9.2015 v 9:32 | Karma: 6,57 | Přečteno: 772x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak naučit děti hospodařit s penězi?

Hospodaření s penězi děti ve škole bohužel nenaučí. O to se musíme postarat my, rodiče. Všichni se snažíme dát dětem do života do nejlepší. Ale jak na to?

14.7.2015 v 9:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2255x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak získat milión na důchod? Zde je jistá cesta!

Dnes Vám povím jeden americký příběh. Dopředu raději říkám americký, protože v něm budou dolary a ne koruny. A taky proto, že historiky bychom to my tady v Čechách nestihli. Zatím. Ale je to poučení pro nás do budoucna.

12.5.2015 v 9:00 | Karma: 9,82 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Jsem finanční poradce, otec rodiny a nadšený sportovec (kolo, běžky). Poradenstvím jsem se začal zabývat před 15 lety během studií na vysoké škole – nejprve to byly hypoteční úvěry, ale postupně jsem rozšiřoval svoje znalosti a zkušenosti. Dnes se zabývám celkovým finančním poradenstvím – od hypotečních úvěrů a realitní činnost, přes pojistné produkty, investiční nástroje až k celkové finanční optimalizaci. Od roku 2006 jsem nejlepší hypoteční specialista ve společnosti Fincentrum. Od roku 2014 tvořím projekt Realitní vyjednavač, který pomáhá lidem při koupi nemovitosti. Více o tomto projektu najdete ZDE, případně na Youtube.  Další informace o mně najdete na mém webu.  

Seznam rubrik