Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak naučit děti hospodařit s penězi?

Hospodaření s penězi děti ve škole bohužel nenaučí. O to se musíme postarat my, rodiče. Všichni se snažíme dát dětem do života do nejlepší. Ale jak na to? 

Jak začít?

Základy finanční gramotnosti získávají děti ve své rodině. Od malička poslouchají rozhovory rodičů o penězích a tam se pomalu začínají formovat hodnoty „to je drahé“, „to je levné“. Pokud chcete být zodpovědnými rodiči, tak byste měli finanční záležitosti řešit před svými dětmi. Aby měli představu, za co se platí a kolik co stojí. Je dobré také děti do těchto hovorů zapojovat. Aby mohly vyjádřit svůj názor. Tím se naučí hrozně moc. Děti ve věku okolo 10 let by měli tušit, kolik dává rodina měsíčně za bydlení, jídlo, oblečení, zábavu.

Někteří rodiče chodí nakupovat třeba jídlo zásadně bez dětí. To je podle mého názoru chyba. Pokud půjdete se svým dítětem do obchodu, tak si během nákupu povídáte – co koupíte, proč, kolik to stojí, proč naopak něco jiného nekoupíte. To je zkušenost k nezaplacení. To jim doma v obýváku určitě nevysvětlíte. Není nad osobní zkušenost.

 

Kdy začít dávat dětem kapesné?

Děti by se měly ale neučit hospodařit se svými vlastními penězi.  Psychologové doporučují začít dávat dětem pravidelně kapesné s nástupem do školy. Na začátku je dobré dávat dětem kapesné týdně, od třetí třídy pak mohou dostávat kapesné měsíčně. Vždy je ale nutné mít předem domluvený den a čas, kdy peníze budou dostávat a ten vždy dodržet. Tím se učí pravidelnosti.

 

Jak velké kapesné?

Pro začátek bude stačit 10 Kč týdně. Později se ta částka může postupně zvyšovat tak, aby na druhém stupni byla cca 300 Kč měsíčně. Doporučuji se také pobavit s ostatními rodiči, jaké kapesné dětem dávají. Obzvláště starší děti totiž řeší, kolik dostávají ostatní. Vše záleží samozřejmě také na možnostech rodiny.

Na co kapesné?

Dopředu je nutné se domluvit, na co dítě peníze dostává. Co si z něho musí platit. A tyto hranice se musí striktně dodržovat. Jinak se dítě s penězi hospodařit nenaučí. Na začátku je dobré si o tom s dítětem promluvit a třeba mu s tím i trochu pomáhat, radit. Ale rozhodování by mělo být na něm. Dítě pak nese důsledky svého rozhodnutí – když si koupí dražší hračku, tak mu pak nezbyde na zmrzlinu.

 

Jako dobrý nápad mi přijde tzv. nástěnka snů. Tam si dítě napíše, co by si chtělo koupit. Rodiče by si pak měli s dítětem sednout a říct mu, kolik co stojí. A jak to tedy může udělat, aby si danou věc mohlo koupit.

Dobré je, když dítě dostává o trochu méně peněz, než potřebuje. Tak se naučí s penězi hospodařit a hlavně šetřit. Lépe pochopí, že pokud chce něco dražšího, tak chvilku trvá, než si na to našetří.

 

Někteří rodiče dávají dětem peníze za dobré známky ve škole. To já osobně nedoporučuji.  Studijní výsledky jsou jeho zodpovědnost. Kapesné by s tím nemělo souviset. Pokud chcete motivovat dítě, že za lepší výsledky je více peněz, zaměřte se raději na jeho koníčky. Můžete nastavit určitě odměny za umístění v soutěžích nebo na závodech. Případně mu slíbit lepší vybavení, pokud dosáhne určitých výsledků.

 

Přeji hodně štěstí při výchově

 

Autor: David Bureš | úterý 14.7.2015 9:00 | karma článku: 19,99 | přečteno: 2255x
  • Další články autora

David Bureš

Crocodile Trophy aneb splněná výzva

Před mnoha lety jsem si vytyčil svůj cíl, že zdolám jednoho dne nejtěžší etapový závod horských kol Crocodile Trophy. Letos na to přišel ten správný čas a tak jsem 10.10. odletěl do Austrálie, do města Cairnes, kde je start.

10.11.2015 v 13:15 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Podlaha podle projektu? To ani náhodou!

Nezávislý technik byl povolán investorem stavby rodinného domu k jeho kontrole v průběhu výstavby. Měl za úkol posoudit, jestli všechny práce probíhají v souladu s projektem. Největším překvapením byla podlaha.

15.10.2015 v 9:00 | Karma: 12,10 | Přečteno: 616x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Byty na krátkodobý pronájem

Slyšeli jste již o bytech na krátkodobý pronájem? Možná ano, ale třeba Vám ještě něco není jasné. Jaké jsou jejich výhody, ale také nevýhody? Čtěte dále.

23.9.2015 v 9:32 | Karma: 6,57 | Přečteno: 772x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak koupit nemovitost

Jste v situaci, kdy jste se rozhodli koupit nemovitost. Třeba chcete větší bydlení, nebo se jen konečně odstěhovat od tchýně. Ale nemovitosti nekupujeme zase tak často (většina z nás), takže často nevíme, jak na to.

24.6.2015 v 9:00 | Karma: 8,19 | Přečteno: 858x | Diskuse| Ostatní

David Bureš

Jak získat milión na důchod? Zde je jistá cesta!

Dnes Vám povím jeden americký příběh. Dopředu raději říkám americký, protože v něm budou dolary a ne koruny. A taky proto, že historiky bychom to my tady v Čechách nestihli. Zatím. Ale je to poučení pro nás do budoucna.

12.5.2015 v 9:00 | Karma: 9,82 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Jsem finanční poradce, otec rodiny a nadšený sportovec (kolo, běžky). Poradenstvím jsem se začal zabývat před 15 lety během studií na vysoké škole – nejprve to byly hypoteční úvěry, ale postupně jsem rozšiřoval svoje znalosti a zkušenosti. Dnes se zabývám celkovým finančním poradenstvím – od hypotečních úvěrů a realitní činnost, přes pojistné produkty, investiční nástroje až k celkové finanční optimalizaci. Od roku 2006 jsem nejlepší hypoteční specialista ve společnosti Fincentrum. Od roku 2014 tvořím projekt Realitní vyjednavač, který pomáhá lidem při koupi nemovitosti. Více o tomto projektu najdete ZDE, případně na Youtube.  Další informace o mně najdete na mém webu.  

Seznam rubrik