Budapešť: překvapení na Dunaji

Paříž východu nebo také Londýn nad Dunají. To jsou dvě přiléhavé přezdívky, které vypovídají mnoho. Budapešť je překvapivě živé město, protože v centru žijí opravdoví lidé, kteří sem nechodí pouze pracovat.                                       

Parlament

Stará Praha

Praha bývala kdysi stejná, v centru žili lidé a město mělo atmosféru. Atmosféra se postupem doby vytratila a v centru sídlí už jen firmy, obchody a hotely. Pokud chcete i dnes ochutnat podobnou atmosféru vydejte se do Budapešti. Domy v centru nejsou zdaleka tak pěkně opravené jako v Praze, ale patina z dob monarchie vše vynahradí. Staré časy jsou všude, když si v tramvaji štípnete lístek, tak ho opravdu poctivě proděrujete (podobný zážitek můžete zažít už jen v Plzni J ), samoobsluhy jsou malé zaplivané a přezaměstnanost ve státních službách je vysoká. 

Mírné ceny

Maďarsko zasáhla ekonomická krize poměrně významně. Dluhový mejdan skončil a nastala kocovina. To co je pro místní špatné, je pro turisty výhoda. Ceny šli dolů a tak si i Čech může dopřát v centru Budapešti večeři v lepším podniku. Obecně jsou ceny stejné nebo o něco nižší. Třeba lahvovou plzeň koupíte v obchodě přepočtu za 12Kč. Takže vzhůru za levnými nákupy, ale pozor ať neutratíte spoustu peněz jako já.

Romantika

Budapešť nabízí mnoho památek, asi hlavním tahákem je Maďarský parlament, který byl inspirován tím Londýnským. Zajímavá je taky bazilika Szent István nebo největší synagoga v Evropě v ulici Dohány a také Markétin ostrov, kde je zpívající fontána. Za prohlídku stojí i Budapešťský hrad, pokud však cestujete s dívkou a chcete romantiku, neberte jí dovnitř. Vnitřek je rekonstruován po vzoru socialistického realizmu a vypadá jako nějaký kulturák. Celou atmosféru hradu dokreslují jeho „paneláková" okna. Holku raději vytáhněte na Budapešťskou vyhlídku, která má obdobnou atmosféru jako Petřín, určitě zabodujete.

Lázně

Jestli něco stojí za to vyzkoušet, tak jsou to místní veřejné lázně. Dokážu si představit, že kdyby něco podobného bylo v Praze, tak jen pro horních deset tisíc. V Budapešti je však návštěva lázní lidovou zábavou. Atmosféra je uvolněná, staří páni sedí po prsa ve vodě a hrají šach, vy můžete střídat horký pramen za studený nebo si koupit něco dobrého k snědku, je to zkrátka pohoda. Doporučoval bych lázně Szechenyi.

Noční život

V noci to v Budapešti žije. Všude je plno mladých lidí, kteří jen tak brouzdají městem. Pokud je léto a pěkné počasí vykašlete se na nablýskané „PARTIES" kluby a zajděte do Gödör klubu. Je to zajímavý klub pod otevřeným nebem v centru města, který se pozvolna rozprostírá do parku. Je až s podivem kolik lidí do něj chodí a kolik pěkných holek je ochotných celý večer posedávat v parku. Budapešť je zatím turisty neobjevené město a proto je  tam tak pěkně. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Adámek | pondělí 17.8.2009 7:54 | karma článku: 15,14 | přečteno: 1972x
  • Další články autora

David Adámek

Bez Havla a bez legrace

5.1.2014 v 17:59 | Karma: 16,17

David Adámek

Těžký život v pivovaru

10.12.2013 v 21:29 | Karma: 10,10

David Adámek

Gangnam style na živo

24.11.2012 v 18:18 | Karma: 10,09

David Adámek

Kde je Nobelova cena?

19.1.2012 v 19:02 | Karma: 12,82