Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Humorná povídka : Den blbec aneb jako slepej k houslím ! díl 2

Kráčela jsem dál a snažila se pokud možno na celou nepříjemnost zapomenout. Svítí sluníčko, je sobota, teplíčko, nenechám se babkou bláznivou přece otrávit! A  tak jsem si zase  zvesela poskakovala směr krámek.

„Dobréj, dědó!“ houkla jsem na aktivistu Sládka, který šplhal po rozvrdlaném žebříku na strom, v ruce žongloval s ptačí budkou tak zdařile, že se zdálo snad nemožné, aby ji  nepustil a z toho kvrdlajícího se žebříku nežuchnul.

„Huhly.. zdár!“ zamumlal zabraný do práce. Totiž - jestliže babka Nálepková neustále se svoji zubní klapačkou cvakala, děda Sládek to vyřešil tak, že zuby ze šuflíku nevytahoval vůbec. Chodil jak říkal „s hubou nahatou a to je určitě lepší, než kdybych chodil s nahou pr.. !“ .... zkrátka něčím jiným! To jo, jenže vzhledem k tomu, že i hbitost jeho jazyka díky značně pokročilému věku zdaleka nebyla nijak uchvacující, porozumět jeho slovnímu projevu byl tedy kumšt.

A jak tak visel v té výšce, měl zrovna děsnou potřebu mi něco vyprávět. Zaníceně ve vzduchu šermoval střídavě chvíli budkou chvíli rukou, žebřík  těžce balancoval a tím, že se nesložil, popíral všechny fyzikální zákony. Stařík se čile otáčel chvilku na mě, chvilku na strom (- no to jsem mu pak nemohla rozumět už vůbec!). Jen jsem proti tomu sluníčku postřehla, jak na stromě posedávají netrpěliví špačci a jak dědula u svého projevu děsně prská. Co říká, to mi ale zůstalo tajemstvím.

„Huhly...  bfík ... huhly ...páuek .... huhly huhly....“, mlel nějakou šíleně dlouhou informaci.

Přiblble jsem se usmívala než mi došlo, že se mě buď na něco ptá nebo po mě něco chce..? Co to mrmlá? ... „Co dědó?“ Nezbylo mi než přiznat, že vůbec netušim o čem mluví, ačkoli jsem věděla, že právě na tohle je děd velice háklivý.

„Huhly...  bfík ... huhly ...páuek .... huhly huhly....!“, opáčil už daleko nevrleji, pak se demonstrativně  otočil  ke stromu na znamení, že mi přece musí být jasno a začal vražedně bojovat s usazením budky.  Mě si už nevšímal.

Jasno mi vůbec nebylo. Jediné, co jsem ještě tak vyrozuměla, bylo něco o párku. A hospoda byla hned naproti. Děda už se na mě zpátky ani neotočil, takže jsem šla do hospůdky.

„Pane Peterka“, oslovila jsem zamyšleně hostinského, „děda Sládku tu má objednanej nějakej párek?“

„Co?“ Nechápal hostinský.

„No chtěl po mě něco jako párek!? Tak já nevím, jestli si ho tady objednal nebo nedojedl nebo co?“

„No jó, vono je dědkovi  prd  rozumět, viď? Včera si tu teda párek s křenem dával a moc mu šmakovalo, ale že si tě posílá zrovna teď...? Nandával buřtíka na tácek a pokračoval. „Kdyby si místo chuti na párek pořádně vopřel ten žebřík. Už dobu na něj z vokna koukám. Ten jestli neslítne tak já budu svatej!“

A nebude! Když jsem vycházela z hospody, prásk ho! Vzpomněl si asi žebřík přecejen na fyziku a potřebu trojice opěrných bodů, z nichž dva chybí-li, předmět se zkrátka dle zákonů zemské gravitace kácí směr dolů! Kácel se i děda! Ve vzduchu se neadekvátně věku mrštně snažil napodobovat chvilku ptáky, chvilku dokonce ryby.., houby platné mu bylo obojí! Letěl jak shnilá hruška! Zajímavé možná je, že se mu v tomhle levitujícím stavu alespoň navrátila dávno ztracená hbitost jazyka a ani nepřítomnost protézy najednou nebyla nikterak znát. To když děda za tu chvilinku, co pád trval stačil zařvat alespoň dvacet zcela srozumitelných nepublikovatelných výrazů, spadajících do oddílu vulgarismy!

No nazdar!!! Na chvilinku mi hlavou probleskl song pana Suchého: Viděli jsme jednou v lukách, plakat na tý vrbě kluka...“ Jen to nebylo v lukách, ale na zahradě, větve tý vrby byly servané na zemi a na té hromadě neplakal kluk, ale vřískal vzteklý dědek! Seděl tam jak zlý trpajzlík!

Přiběhla jsem k němu a udýchaně se rychle starostlivě zajímala: „Sakra dědo! Žijete?! Jste celej?! Nestalo se vám nic?! Co vás bolí?!“ Snažila jsem se ho postavit. Nevrlý dědek se po mě oháněl a opět se vrátil ke svému huhlavému projevu. Jen na hlasitosti neubral, ba ji možní znásobil!

„Huhly... do... huhly ...dele!“ klel  jako pohan, ale alespoň už mu nebylo moc rozumět. Dokonce to vypadalo, jako by nevím proč, spílal mě.

Zázrakem neměl jedinou modřinu, ale já byla vyklepaná, jak Zorka. „Dědečků...! Vy jste mi nahnal strach..! Tady máte ten párek..“ vzpomněla jsem si ve snaze dědu nějak uklidnit.

„Huhly.. jakej.. huhly ..páuek?!?“ Koulel na mě očima, jak na vraha mláďátek!

Asi je v šoku a trochu ztratil paměť: „no přece jak jste si mě pro něj, než jste slítnul, poslal.“ Vysvětlovala jsem trpělivě.

Dědek zasípal, zezelenal, zrudnul, zalapal po dechu a spustil: „CsÓÓÓ??!!?! Já?!? Huhly.. huhly.. páuek.. huhly ..bfík .. huhly .. spacsech...huhly .. hloupá ... huhly ...utekla...huhly... nehala ..huhly huhly..!!“

Mezi tím se seběhli lidi, pomáhali dědovi na nohy a mě s rozluštěním těch nadávek, které chrlil.

Že  totiž původně nemluvil o uzenině, ale mrmlal o  budce pro „támhleten párek (!) špačků“ a po mě tedy nechtěl žádného buřta, ale podržet žebřík, to jsem prostě fakt vyrozuměla až teď!

A ptáci už protivně vřískali a ve vzduchu smrděl hnůj!

 

Bude-li se líbit, pokračování zase příští pondělí.

Autor: Hana Dašková | pondělí 12.4.2010 9:51 | karma článku: 14,64 | přečteno: 955x
  • Další články autora

Hana Dašková

Hoďte žebrotě kost…

... však oni se mezi sebou sami poperou. Tak přesně v rámci této logiky a strategie mi připadá snaha – nesnaha několika politiků a vlády o zákaz KSČM. Pan senátor Štětina svým příjemným rozvážným hlasem vyzařuje něco, co je mi velice milé a blízké, o to víc mě mrzí, že jeho snahy o zákaz nebo rozpuštění KSČM v roce 2011 skutečně nechápu. Nevím, co ho žene k tomu, že právě on s tak obrovskou vehemencí pase po zákazu strany, jejíž režim mu konec konců umožnil nejen vystudovat vysokou školu, ale již od sedmdesátých let také dokonce na tehdejší dobu až s velice nezvyklou četností cestovat do míst, kam se běžný člověk z totalitního státu jen tak nepodíval.

24.11.2011 v 15:58 | Karma: 28,78 | Přečteno: 1655x | Diskuse| Politika

Hana Dašková

Život podle páně Kalouskovy a TOP 09 logiky

Tak si představte, že tuhle Vokráčková vykřikovala o mém šefovi, že je pěknej blbec. Prej že o ní jen řekl, že je tlustá a ona na něj hned takhle drze! No to si dovolila dost. Samozřejmě mě to urazilo a hluboce se dotklo. A to Vokráčková navíc vůbec nedělá ani na našem úseku ...! Tudíž jsem jeden den nešla do práce a nechodím na pracovní porady.

26.8.2011 v 13:41 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Ostatní

Hana Dašková

Bratři Mašínové očima nepamětníka

Na jednu stranu může vyznít z mého ryze soukromého pohledu čtyřicátníka hodnocení viny či neviny bratrů Mašínů asi stejně tak hodnotné, jako debatování nad nesmrtelností chrousta. Na straně druhé je mezi námi stále ještě nezanedbatelná část občanů, kterých se kauza Mašínové dotkla osobně, díky čemuž není možné ji ani zesměšňovat, ani ji zametat pod koberec ani ji přehlížet.

16.8.2011 v 13:35 | Karma: 33,43 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Politika

Hana Dašková

Dovoluji si nesouhlasit

Ctím našeho pana prezidenta. Zkrátka proto, že je to bez jakýchkoli pochyb nesmírně inteligentní charismatický pán a nadto především nejvyšší představitel mé vlasti. Tedy po vzoru mě zažitého: co se doma uvaří, má se doma sníst, běda všem cizincům, kteří by ho chtěli znevažovat, zneuctívat, brojit proti němu, urážet ho. Jsem nesmírně vděčná za jeho postoj, kterým se snaží bránit a co nejvíce zachovávat suverenitu našeho státu.

14.6.2011 v 13:31 | Karma: 27,69 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Ostatní

Hana Dašková

Karel Kryl, stále platný odkaz

12.dubna jsme bez povšimnutí přešli výročí narození básníka s kytarou, novodobého písničkáře, hlásiče pravdy a rebela - Karla Kryla.

19.5.2011 v 14:55 | Karma: 44,27 | Přečteno: 8086x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2476x
Rebelka, která dostala x-krát přes prsty a stejně se neodnaučila říkat nahlas věci, které si spousta lidí jen myslí. Absolventka ČVUT FSI v Praze, drobná podnikatelka v oboru interiéry, vdaná, 2 děti

Seznam rubrik