Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomický průšvih se jmenuje Euro

V sobotu se konal seminář na slovo vzatých odborníků a předních ekonomů, kteří se probírali známým tématem, ovšem tentokrát pro širokou veřejnost s absolutně neznámým, snad i zatajovaným náhledem!  Tématem bylo „EU, euro a řecká zkušenost“.

Aby tento článek obsahoval alespoň nějaké příznivé informace, uvedu snad to jediné, co lze pojmout kladně. Seminář s absolutní profesionalitou vedla příjemná, pohotová a inteligentní dáma, paní ing. Jana Bobošíková a o byť šokující, nicméně nezpochybnitelně naprosto přesné a pádné argumentace se postarali pánové  Ing. Pavel Řežábek, Ph. D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB, JUDr. PhDr. Jaroslav Kuba, CSc., poradce prezidenta ČR,  JUDr. Jan Vinter, nezávislý finanční konzultant a externí vysokoškolský pedagog (PFUK, katedra mezinárodního práva) a Aleš Michl, ekonomický analytik Raiffeisenbank. V pozdější diskusi  se s názory výše uvedených pánů shodl i další uznávaný ekonom pan Miroslav Ševčík.

Ostatní bohužel už byla jedna velká bomba.

Informace – o to hůř, že z úst renomovaných odborníků, které na zmíněném semináři padaly jedna za druhou jako blesk z čistého nebe, byly opravdu nepříjemné. Pro veřejnost, vycházející především z údajů novin a televizí, navíc zcela nečekané. Ekonomické odborníky v tuto chvíli požádám o přesunutí se k tabulkám viz níže, kde se budou moci probrat informacemi a údaji zcela fundovaně a přesně pojatými. Nepředpokládám, že tento blog čtou ale výhradně kovaní ekonomové a ani já si na takového nebudu hrát, přesto se pokusím srozumitelnit i pro laiky  fakta, o nichž se hovořilo.

Od samého začátku padala slova o tom, že je třeba si přestat cokoli nalhávat. Je třeba si sundat růžové brýle! Je třeba otevřít oči! Je třeba nechovat se, že to, co se děje je v pořádku. Není a setsakra není!

Všichni odborníci se shodli na tom,  že ono vychvalování a  touha rychle zahodit naši Českou korunu a po hlavě se vrhnout na euro opravdu není to pravé ořechové. Dokonce tak, že už se o tom pomaličku může hovořit i veřejně. Dalo se vytušit, že přítomní pánové idealizování eura neuznávají, dlouhodobě poukazují na nesmírná nebezpečí, která by i konkrétně ČR mohlo bezmyšlenkovité přijetí společné měny přinést. Ještě do nedávných dnů tyto pány ale nikdo příliš nepřipouštěl ke slovu, media se k nim obracela zády. A to zkrátka z jediného důvodu. Přijetí eura totiž vůbec není přínosem pro naší ekonomiku, ale výhradně POLITICKÝM ZÁJMEM. Můj subjektivní pocit po vyslechnutí semináře je ale takový, že onen „politický zájem“ našich „snaživých“ zákonodárců je ve stylu myšlenky „po nás potopa“! 

Až v těchto dnech se konečně podobným ekonomům dává prostor k jejich vyjádření. Najednou jsou voláni k radám a pomocem. Jednoduše proto, že jejich zkušenosti a předvídavost dávno tak trošku upozorňovaly na průšvihy podobné dnešnímu Řecku. A ono je to tady! A bohužel i nám  jaksi poněkud  „přihořívá u gatí“!

Řecko - klasický a bohužel reálný model. Pokud by si Řekové ponechali svoji měnu, řešili by si své problémy dnes jednoduše sami, byť samozřejmě absolutně nepopulárním, ale známým modelem - klasickou devalvací. Pak by nestahovali  k ekonomickému dnu desítky dalších států. Nemyslím jen ty, které tím, že byli na euro celí casní jsou nyní členy eurozóny (=státy, v němž se platí eurem),  a tedy teď mají co chtěli - tedy i povinnost pomoci Řecku předepsaným finančním obnosem. Ale i ty, kteří jsou sice sami po krk v bahně, ale furiantsky si dobrovolným nemalým příspěvkem hrají na spasitele, (mám samozřejmě na mysli ČR).

Nebudu rozebírat známý fakt, že některé státy si na povinnou předepsanou půjčku budou muset vzít půjčku sami. Ani neznámý fakt, že  vlastně onen klíč, podle něhož je pro každý stát eurozóny přesně vypočtena výše povinné půjčky Řecku, není vlastně ani pro odborníky zcela jasný. A ani spekulovat o dalších nabízených scénářích - je-li pomoc Řecku pro spoustu států doslova vysilující, co kdyby za měsic či rok přišlo nějaké "jiné Řecko"? Podle níže přinášených tabulek není bohužel ani tato možnost nikterak nemožná...

Ovšem opravdu rozpálí další známá informace o tom, že naše slavná vláda do Řecka zaslala 26 miliard Kč !!!! A neptala se nikoho! Už vůbec ne občanů – proč také - těch sprostých plebejců, kteří „ať nereptají a platí!“, ale dokonce se neptala ani poslanců, ani presidenta. Ona to totiž oficielně není půjčka Řecku, ale MMF – který ji ale Řecku poskytne! Tohle už není Kocourkov,  to jsou hlavně lži a špína!

Vy vyplavení Moraváci i Češi, kterým možná zbylo při troše štěstí všeho všudy pár hrníčků, vy mlčte! Pro vás peníze nejsou! maximálně směšná almužna! Vy jen plaťte daně, aby je vaše vláda, ve chvíli kdy je nejvíc potřebujete zaslala těm, kteří si oproti vám žijí královsky! Vy nemocnice neremcejte! Na žádné přístroje peníze nejsou, použily se pro vyšší politické cíle!

Zvedá se z toho žaludek!!!

 Aby si i odborníci přišli na své, přináším dvě tabulky. Jsou z příspěvku pana ing. Pavla Řežábka, Ph.D., vrchního ředitele ČNB.

 Pro snazší orientaci neekonomicky vzdělaných čtenářů jsou „průšvihové“ státy (a vlastně tedy státy, které tím pádem NEDODRŽUJÍ MAASTRICHTSKOU SMLOUVU!!) podle jednotlivých ukazatelů jednoduše označeny červeně, ti kteří ji dodržují zeleně a ČR modře.

 Jak vidno na jasných nezpochybnitelných číslech je „zelených států“ jako šafránu a naše idealizovaná Evropská unie i naše modly – Německo, Francie, Itálie atd. si budou EU i eurozónu strážit a bránit jako oko v hlavě, především z důvodů SVÝCH VLASTNÍCH ZÁJMŮ, PODPORY SVÉ VLASTNÍ ZEMĚ! 

 Volby jsou za dveřmi. Lidi, prosím Vás, nenechte ze sebe dělat všemu věřící ovce. Nenechte se uvrtat do něčeho, co vyhovuje jen těm, kteří si žijí jak vepříci v žitě a tenhle stav plný špíny, korupce a černých peněz budou chtít udržet za každou cenu. Ti dobře vědí jakou obrovskou sílu média mají a bohužel mají i dostatek peněz na to, aby si v novinách zaplatili přebohatou masáž a výplach našich mozků!

Hledejte stranu menší, jinou, nezprofanovanou zázračnými sponzory a nevěřte, že nemá šanci! Přehlížejte megabilbordy – vždyť každý ten bilbord je investice z VAŠICH PENĚZ! Myslíte, že svoje peníze potřebujete utrácet tímhle způsobem?!

Řiďte se srdcem. Chtějte změnu!

Autor: Hana Dašková | čtvrtek 27.5.2010 11:51 | karma článku: 44,86 | přečteno: 11415x
  • Další články autora

Hana Dašková

Hoďte žebrotě kost…

... však oni se mezi sebou sami poperou. Tak přesně v rámci této logiky a strategie mi připadá snaha – nesnaha několika politiků a vlády o zákaz KSČM. Pan senátor Štětina svým příjemným rozvážným hlasem vyzařuje něco, co je mi velice milé a blízké, o to víc mě mrzí, že jeho snahy o zákaz nebo rozpuštění KSČM v roce 2011 skutečně nechápu. Nevím, co ho žene k tomu, že právě on s tak obrovskou vehemencí pase po zákazu strany, jejíž režim mu konec konců umožnil nejen vystudovat vysokou školu, ale již od sedmdesátých let také dokonce na tehdejší dobu až s velice nezvyklou četností cestovat do míst, kam se běžný člověk z totalitního státu jen tak nepodíval.

24.11.2011 v 15:58 | Karma: 28,78 | Přečteno: 1655x | Diskuse| Politika

Hana Dašková

Život podle páně Kalouskovy a TOP 09 logiky

Tak si představte, že tuhle Vokráčková vykřikovala o mém šefovi, že je pěknej blbec. Prej že o ní jen řekl, že je tlustá a ona na něj hned takhle drze! No to si dovolila dost. Samozřejmě mě to urazilo a hluboce se dotklo. A to Vokráčková navíc vůbec nedělá ani na našem úseku ...! Tudíž jsem jeden den nešla do práce a nechodím na pracovní porady.

26.8.2011 v 13:41 | Karma: 33,41 | Přečteno: 2081x | Diskuse| Ostatní

Hana Dašková

Bratři Mašínové očima nepamětníka

Na jednu stranu může vyznít z mého ryze soukromého pohledu čtyřicátníka hodnocení viny či neviny bratrů Mašínů asi stejně tak hodnotné, jako debatování nad nesmrtelností chrousta. Na straně druhé je mezi námi stále ještě nezanedbatelná část občanů, kterých se kauza Mašínové dotkla osobně, díky čemuž není možné ji ani zesměšňovat, ani ji zametat pod koberec ani ji přehlížet.

16.8.2011 v 13:35 | Karma: 33,43 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Politika

Hana Dašková

Dovoluji si nesouhlasit

Ctím našeho pana prezidenta. Zkrátka proto, že je to bez jakýchkoli pochyb nesmírně inteligentní charismatický pán a nadto především nejvyšší představitel mé vlasti. Tedy po vzoru mě zažitého: co se doma uvaří, má se doma sníst, běda všem cizincům, kteří by ho chtěli znevažovat, zneuctívat, brojit proti němu, urážet ho. Jsem nesmírně vděčná za jeho postoj, kterým se snaží bránit a co nejvíce zachovávat suverenitu našeho státu.

14.6.2011 v 13:31 | Karma: 27,69 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Ostatní

Hana Dašková

Karel Kryl, stále platný odkaz

12.dubna jsme bez povšimnutí přešli výročí narození básníka s kytarou, novodobého písničkáře, hlásiče pravdy a rebela - Karla Kryla.

19.5.2011 v 14:55 | Karma: 44,27 | Přečteno: 8086x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2476x
Rebelka, která dostala x-krát přes prsty a stejně se neodnaučila říkat nahlas věci, které si spousta lidí jen myslí. Absolventka ČVUT FSI v Praze, drobná podnikatelka v oboru interiéry, vdaná, 2 děti

Seznam rubrik