Danajské dary z Evropy

Nejsou peníze ... ! Slyšíme ze všech stran, chápavě, odevzdaně a smutně pokyvujeme hlavami přesvědčeni o tom, že opravdu nejsou.Chceme-li si zachovat klid v duši, doporučuji výše řečenou informaci brát jako fakt, rozhodně se nedívat napravo ani nalevo, o nic moc se raději nezajímat a být si zkrátka vědomi toho, že pokud si nepomůžeme my sami, „shůry“, (rozuměj od našich zákonodárců na všech úrovních), nám pomoc opravdu „nehrozí“.

Čas od času zapomenu na toto základní přikázání a neprozřetelně se začtu do nějaké informace. Nedoporučuji! Rázem byste mohli stejně jako já být v mdlobách.

Vůbec nemusím vytahovat žádné megaproblémy a dokonce mohu jít i daleko mimo Prahu.

Tak například Jablonec nad Nisou. Podhorské město s 50tis. obyvateli, známé bohatou úrodou slavných zimních sportovců,  nádhernou velikou vodní plochou zvanou Přehrada, bižuterním a sklářským průmyslem a v současnosti  podle mých  pocitů i jedním z míst s největším procentem zavíraných fabrik a nezaměstnaností (dle neoficielních informací z Úřadu práce 21 zájemců na 1 pracovní místo).

Logicky. Specifický průmysl, provozovaný v celém kraji, byl opravdu hodně postaven na zkušenostech a „vychytávkách“ děděných z generace na generaci. Technologie i nástroje (např. na bižuterní  filigrány apod.) měly už snad i vyšší hodnotu historickou. Výroba, byť hromadná a strojní, měla  co do činění s uměním. Léty nabyté informace i výrobu se vším všudy  jsme přeochotně ukázali komukoli, rádi zaměstnávali a ochotně školili cizince a teď, vše umocněno celosvětovou krizí, jsou jablonecké fabriky prázdné a my si kupujeme vyviklané náušnice, umělohmotné kuličky na vánoční stromek nebo nevkusné skleněné figurky - vše s nápisem MADE IN CHINA.

Tak. A právě v takto zdeptaném kraji se díky přiznaným penězům z EU radní rozhodli pomoci občanům v jejich tíživé situaci.

A ... co asi tak nejvíce potřebuje náš občan? .... zoufalý z toho, že nemá práci, z čeho platit inkaso, nemá na kroužky pro své děti ?! ..... No přece Sluneční lázně! V Jabloneckém měsíčníku jsme si mohli přečíst rozsáhlý článek o naprosto „skvělém a opravdu potřebném“ veledíle, které jablonečtí spasitelé chystají. Vybudují zde Sluneční lázně! A že jsou to muži a ženy činu, už je rozhodnuto i kdo je bude provozovat.

Představte si, že se tu budete moci dosytosti vyžít třeba v adrenalinových sportech! Už vidím tisíce nadšených místních i  turistů, v areálu zcela zapomínajících na nějakou hloupou celosvětovou krizi, houfně utrácející své zcela přebytečné „love“! V měsíčníku se radní kasají a prsí tím skvělým nápadem a ke svým zásluhám hnedle přičítají i zásluhu největší -  pro tuto akci darované peníze z EU. Skvělé! Děkujeme chlapci a děvčata. To je záslužné.

Ačkoli – drobný háček já osobně vidím v tom, že celá ta legrace bude stát cca 52 milionů (pokud se  rozpočet kapku nenavýší) a objem peněz, které nám dobrotivá Unie daruje je 1/2. Tedy 26 mil. Těch druhých 26 mil. s láskou nainvestuje město. Tedy na to má!!! Kde se vzaly, tu se vzaly !!!??

Ach to se páni konšelé jistě nadřeli. To bylo jistě bezesných nocí, než vymysleli, za co utratit takový balík peněz.....!  Snad tam pak ti nejzoufalejší budou moci alespoň  zkusit skok z jeřábu – se slevou  – bez gumy.

Dílo se jistě podaří prosadit a zdárně dokončit (o potřebnost a využití se prosím nestarejte!). Stejně jako například v loňském roce tzv. "Molo". Tedy laicky řečeno prkenná plocha na vodní hladině, odhadem 12x8 m, u břehu Přehrady. Co na tom,že právě v místě, kde bývá v létě nejméně lidí. Údajně (to jen z doslechu, žádný „návod k použití“ radnice nevydala), má sloužit pro to, aby se tam mohli lidi opalovat  (vešlo by se jich tam při zachování lehkého odstupu tak 10. Okolo celé Přehrady se jich na příjemnou trávu pohodlně už celá léta uvelebují stovky). Nebo také prý v zimě, aby se bruslaři měli kde přezout – jen tedy nevím, proč na Molu v zimě visely cedule zákaz vstupu...  Že tedy stejně nevíte co a nač to je? To vůbec nevadí. Já, ani Jablonečáci to také nevíme, stálo "TO" 2 mil.(!!!) - ale opět část peněz dala EU.  A hlavně, že byla velká mediální sláva při otvírání, sbírají se volební bodíky tra la la.

***********

....... a pak jsem potkala kamarádku. Je ředitelkou jedné ZŠ. Ač jindy usměvavá holčina, byla celá přepadlá a vyprávěla něco v tom smyslu – „Tak si představ, že nám chybí dva žáci na to, abychom splnili podmínku radnice, takže nám nedá peníze a asi budeme muset školu zavřít ...!“

Takže se mi prosím nedivte, že chci volit malou nevládní stranu, která se současným tureckým hospodářstvím nemá vůbec nic společného

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Dašková | pondělí 29.3.2010 23:00 | karma článku: 21,83 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Hana Dašková

Hoďte žebrotě kost…

24.11.2011 v 15:58 | Karma: 28,78

Hana Dašková

Dovoluji si nesouhlasit

14.6.2011 v 13:31 | Karma: 27,69

Hana Dašková

Karel Kryl, stále platný odkaz

19.5.2011 v 14:55 | Karma: 44,27