Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úřední šikana

Uff, to jsem zase jednou rozčílila – přišel mi dopis z modrým pruhem z úřadu práce. Patrně něco kolem rodičovského příspěvku, říkala jsem si, neb s daným úřadem jinak nemám co do činění – to jsem ale ještě zdaleka netušila, co mne čeká a jak moc mi to zkazí náladu!

Co je to úřední šikana jsem si zažila, už když jsme se s manželem – cizincem – v Čechách brali – co je to stálo času, peněz a energie všechno vyřídit. Nechápu, jak tohle by mohl někdo dělat pro peníze – leda masochista vyžívající se v pochůzkách po úřadech a placení poplatků za snad jakýkoliv úkon.

V dopise z úřadu práce jsem si přečetla, že od 1.1.2012 je v platnosti jakási novela o státní sociální podpoře, díky níž musím k nároku na dávku předložit od 1.10.2012 vyplněné přiložené vlastnoruční prohlášení. I jala jsem se i s dvouletými dvojčaty vydat na úřad a toto prohlášení odevzdat, aby mi nárok na rodičovský příspěvek nebyl zastaven či dokonce odejmut, jak znělo v závěru dopisu – právě byl totiž úřední den, který je jen dvakrát v týdnu.

A protože zřejmě díky tomu, že je manžel cizinec, je třeba ještě doložit potvrzení z ministerstva vnitra o přihlášení k pobytu na území ČR, potvrzení o přihlášení na adrese v ČR a jeho průkaz totožnosti. I vzala jsem s sebou manželův pas, jeho doklad o trvalém pobytu, kde je uvedeno, že zde má trvalý pobyt, adresu toho pobytu a zároveň to, že jeho pobyt zde je udělen na základě zájmu ČR.

I dorazila jsem na úřad práce, plný lidí, ať již maminky s malými dětmi či starší lidi, někteří z nich nemocní či právě dorazivší po pobytu v nemocnici – všechny je totiž zřejmě vyděsila věta, že všechny doklady se musí předložit do 8 dnů od doručení té báječné zprávy, jinak vám hrozí již výše zmíněná sankce v podobě zastavení, odejmutí či nepřiznání dávky.

Obsadila jsem se tu tedy svými dětmi poslední volnou židli, vysvlékla je v té přetopené místnosti ze zimního oblečení a chystala se vyplnit formulář mající 6 stran. Bylo před námi ve frontě na naši přepážku 10 lidí, tak jsem si říkala, že to alespoň stačím vyplnit, zatímco Elí dostala záchvat pláče, zřejmě díky tomu, že bylo všude plno lidí, lehce chaos a při vyplnění jsem jí nemohla chovat na klíně, nepomohlo ani autíčko, ani lego panáček, nic. S úlevou jsem ocenila jejího bratra, který se spokojil s bagrem a nechal mě to lejstro vyplnit.

S klidnou myslí a dobrým naladěním jsem začal vyplňovat – jméno, adresu, zda mám nějaký zdroj příjmu a v jakém státě, jakou dávku pobírám, jaká je má rodinná situace – kde žije manžel, děti. Trochu jsem se zarazila v případě otázky, v jakém státě a u jakého praktického lékaře jsem zaregistrována a od kdy a kde jsou u dětského lékaře zaregistrovány děti. Více mne překvapila kolonka: Jaké aktivity mohu pro doložení svého bydliště za sebe dále uvést (činnost v zájmové organizaci, členství v kroužku) – děti jsou malé a při péči o ně a práci na částečný úvazek již opravu nemám na členství v zájmových organizacích čas ani sílu. Vyplňuji tedy alespoň zaměstnání manžela v ČR, předplatné časopisů v ČR a do kolonky Jiné skutečnosti, které bych ráda uvedla píši: žiji v ČR od narození já i děti, nikdy jsme já ani ony v jiném státě trvale nežili. Trochu mnou již cloumá zlost, proč je třeba toto vyplňovat, kdo a za jakým cílem tohle vymyslel a kolik času bude stát zpracování a vyřízení všech takto podaných formulářů. Načež zaškrtávám, jaké dokumenty mohu přinést, a předložit k ověření mého prohlášení – doklad o vlastnictví nemovitosti (jak jinak než na hypotéku), pracovní smlouvy, doklady o zdravotním pojištění v ČR, doklady u registrace u lékařů, doklad o vedení účtu, oddací list… Ano tohle vše mohu přinést a dokázat, že stále žiju v České republice. PROČ ale po mě tohle proboha stát chce??
Je cílem ušetřit – vyplatit těch dávek méně, protože někteří méně odolní jedinci to možná v průběhu toho procesu vzdají? Já tedy ne, protože těch 7 tisíc je s dvěma malými dětmi stále podstatnou součástí našeho rozpočtu! Je snad cílem více vytížit státní úředníky? Jen doufám, že ne - ti již toho v poslední zažili také víc než dost… A nutno dodat, že navzdory zahlcenosti, se snaží být vsřícní a příjemní, seč mohou.
Jako vrchol všeho se ale dozvídám, že to, co jsem vyplnila a dobrovolně navrhuji předložit a ani předložené manželovy doklady nestačí! – Je třeba zajet na cizineckou policii a vyžádat si pro něj další potvrzení od nich… To už se přiznávám, je i na mne moc.
Oblékám děti a s částečně němým úžasem a bojovným odhodláním podat stížnost na MPSV odcházím. Volám ještě manželovi do práce, zda jejich personální oddělení mlže tohle pro něj vyřídit, neb on již nemám ani den dovolené a na cizineckou policii, kde bych trávila celý den mezi lidmi v období, kdy je skoro každý nemocný, mne s nimi nikdo nedostane, uvidíme.
Napadá mne nakonec ještě jeden důvod – že by si snad stát sám uvědomil, že už je toho trochu dost a lidé by se tedy mohli raději rozhodnout pro to žít jinde?
Přiznám se, že mne to tedy poprvé v životě napadlo.

Autor: Olga Daskin | středa 31.10.2012 14:05 | karma článku: 33,80 | přečteno: 2573x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.