Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecký deník, zápisky z Antálie aneb Kam se rozhodně zajet podívat

Pokud nepatříte k těm, co se vydrží celé dny smažit na pláži a k radosti potřebujete vidět i něco víc než jen hotelový bazén a moře, cestujte po okolí. K vidění je toho spousta a ani nemusíte jezdit moc daleko. Mezi jedny z nejzajímavějších míst k vidění v okolí Kemeru jistě patří  Phesalis, Chiméra a Olympos.

Nejpohodlnější je si samozřejmě pronajmout auto, pokud budete vyrážet z Kemeru, je asi nejpříjemnější hned po ránu vyrazit směr Phesalis, kam se dá dojet za cca 11 minut autem nebo se sem dá dojet i autobusem, místním dolmuşem. Nenechte se odradit tím, že po vás při vstupu/vjezdu budou chtít 4TL/osobu. To, co zde budete mít možnost vidět a okusit, skutečně za to stojí! Už po cestě lesem budete mít možnost vidět nádherně růžové koberce drobných květin. Pokud vám to nedá, stejně jako to nedalo mě a půjdete blíž, uvidíte něco, co u nás v lesech nenajdete – minibramboříky! Nádherně světlerůžové, křehké a na tom jehličí velmi překvapivé. Phesalis je v podstatě poloostrov, díky němuž mělo toto antické město hned tři přístavy a dnes vám kromě ruin antického přístavního města, včetně lázní, amfiteátru, akvaduktu a široké hlavní třídy nabídne i dvě romantické pláže s úžasně jemným pískem a průzračnou vodou. Navíc to vše s dostatkem stínu pod olivovníky bohatě obsypanými olivami.

Až se nabažíte místní romantiky, vydejte se dál ve směru Olympos a z hlavní silnice odbočte strmě dolů do vesnice Çıralı, pojedete vlastně jen pár kilometrů, ale díky horám vám to bude chvilku trvat. Pokud se ale budete kochat panoramaty, která tu za to opravdu stojí, vůbec vám to vadit nebude. Navíc po cestě je plno sadů s granátovými jablky či kvetoucími opunciemi. Samotné Çıralı ve velmi malebné a plné malých útulných penzionů v zahradách plných květin. Pokud bych si někdy někde chtěla léčit pocuchané nervy, tak rozhodně tady! Už při projížďce touto v postatě vesnicí najdete cedule, které vás navedou až místu zvanému The Chimaera (Yanartaş) – pokud snad budete mít cestou pocit, že už jedete na kraj světa a chtít se vrátit, vydržte, už to bude jen kousek. Dojedete nepříliš upravenou cestou k několika chatrčím, kde jako by se zastavil čas – mezi stromy ve volné zahradě, která je součástí lesa, pěstují fíkusy (které nám v bytech lezou často až ke stropu), procházejí se tu slepice, nabídnou vám čerstvý čaj nebo se můžete je tak poválet v jedné z houpacích sítí. Nemusíte nic z toho, ale rozhodně si zaplaťte další 4TL a vydejte se cca 1km cestou do kopce, kde na kamenné pláni najdete přírodní úkaz, na několika místech tzv. věčně vyvěrající oheň. Plameny zde hoří díky plynu, který tu země nepřetržitě vyvěrá po tisíce let.

Den je prima zakončit ve vesnici Olympos, která je z centra Çıralı vzdálená asi jen 15 minut chůze, navíc po nádherné oblázkové pláži, která je sice zcela bez stínu, ale s velkolepým pohledem na ruiny antického chrámu tyčící se na skále nad pláží. Navíc je zde jen kousek od moře sladkovodní jezero, kde žijí volní želvy, takže když budete mít trochu trpělivosti a štěstí, můžete kromě obrázků místních památek a flory, zachytit i tuto neobvyklou faunu. Vstup od pláže dále mezi ruiny antických památek stojí 5TL, najdete tu hrobky a ruiny ve srovnání s Phesalisem poněkud zarostlé, ale o to má tohle místo romantičtějšího a dalo by se říci i mystičtějšího ducha.

Jinak v sezóně tady musí být opravdu docela plno a navíc veliké horko, takže doporučuji se sem vydat ideálně na podzim, klidně v říjnu, kdy už tu není tak živo a přitom jsou teploty stále kolem 30’C, což je v tomto klimatu příjemně snesitelné. 

Autor: Olga Daskin | čtvrtek 25.10.2012 8:00 | karma článku: 13,79 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.