Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turecký deník - zápisky z Antálie 3.

Už od prvního dne mne hned vedle restaurace zaujalo Aslan SPA a Wellness. Týden jsem odolávala, než jsem si zarezervovala termín na tzv. Kleopatra program – 2 hodiny péče o tělo o masáž. 

Vše začalo deseti minutami v sauně, po té mne mladík oblečený jen v ručníku (tedy s nejvyšší pravděpodobností pod ním měl ještě něco dalšího!) odvedl do hamamu – tzv. tureckých lázní. Tady mne položil na slabý ručník na rozpálený centrální mramorový kámen a poléval mne vlažnou vodou, po té sauně a na tom horkém kamenu to byl doslova balzám, tedy až do chvíle, než mi zcela nečekaně polil tou vodou i hlavu. Slastí jsem totiž zavřela oči, takže jsem nic netušila a první, co mě napadlo, bylo, že mne chce utopit! Asi jsem ho tím i pobavila Načež následoval peeling celého těla. Je tedy nanejvýš zvláštní, když se vás jen v bikinách takhle dotýká neznámý sličný muž a ještě z vás ke všemu smývá vaši starou a špinavou kůži. Každopádně mladík to byl silný a chvílemi mě dřel s takovou vervou, až mne na chvíli přepadl strach, že ze mne sedře veškeré za týden nashromážděné opálení. Nesedřel a navíc to byl mooc příjemný pocit být takhle hladká. To jsem ale nevěděla, co bude následovat potom – pěnová koupel, nikdy jsem o tom předtím neslyšela a hamamu byla poprvé, takže když jsem najednou ucítila, že na mne najednou něco leje, ale něco velmi velmi lehkého a jemného, nevydržela jsem to a musela se otočit zvědavostí. Byla to skutečně pěna, připravoval ji v kbelíku vedle a přes jakýsi látkový pytel ji na mne snad ve 30ti centimetrové vrstvě nanášel, aby mne s ní potom celou umyl. Po té mi pomohl mne zabalit do ručníku a odvedl mne si odpočinou. K tomu mi přinesli čerstvý šálek čaje. Následovala olejová aromamasáž, která neměla chybu – hodina jemného promasírování celého těla a po té bahenní maska na obličej – v odpočívárně a k tomu opět šálek čaje – stálo to rozhodně za to. Jestli se sem ještě někdy dostaneme, jdu do toho podruhé rozhodně znova!

Co mne tady pokaždé dostává, tedy v tom pozitivním smyslu, jsou Turci a jejich nacionalita či lépe řečeno jejich národní hrdost. Oni jsou opravdu hrdí, že jsou Turci. To u nás neznám – tedy s výjimkou periodicky se opakující národní hrdosti v době konání MS v hokeji, fotbale či olympiády. Je také pravdou, že oni jsou k tomu vychováváni – ve školách se učí tomu, jak bylo v historii těžké se dopracovat k Tureckému státu, všude jsou vidět turecké vlajky – nejen na lodích, plážích, ale i dalších veřejných prostranstvích a to nejen ve státní svátek, ale neustále. Navíc ta jejich národní hrdost není nijak nepřátelská, pokaždé když poznají, že jsem cizinka (což už tedy od pohledu je poměrně jasné), se zájmem se ptají, odkud jsem, a když slyší Čechy – Praha, většinou moc dobře vědí a pokaždé říkají, jaké je to krásné město. Navíc nás tu všichni znají i díky nejdelšímu tureckému slovu: çekoslavakyalılaştıramadıklarımızdanmısınız - jste jedním z těch, které jsme nemohli udělat Čechoslováky? – zní to poněkud divně, ale gramaticky je to v turečtině zcela správně.

Na co mi nejde pokaždé, když snídáme, obědváme či večeříme nepomyslet, je hlad v zemích třetího světa versus blahobyt tady. Ačkoliv nejsem žádná aktivistka, není mi úplně příjemné koukat se na ty plné talíře, co si lidé nandávají a ještě horší je to, co se tu všechno vrací. Ale to je problém hotelů all inclusive, že jak je to zadarmo, tak lidem asi až tak nevadí, když si naberou více než mohou sníst a pak to vyhodí. Každopádně hotelů jsou tu mraky a mám pocit, že by každý z nich slušně těmi přebytky uživil několik afrických vesnic.

Co mi tu přijde jako nejvíce inspirativní, je pozorování lidí – to by vydalo román (kdybych toho ovšem byla schopna) – někteří Rusové vypadají jako praví mafiáni, obří svalnaté figury s nízkým čelem, na první pohled s nesmiřitelným a chladným pohledem, jako by právě vypadli z akčního filmu či thrilleru, ale tady jsou se svými rodinami – manželkami, dětmi a vnoučaty a jsou to milující a pozorní otci od rodin. Další zajímavou kategorií jsou evidentně nepříliš majetná děvčata, která jsou tu po párech, individuálně i ve skupinkách, která patrně dlouho šetřila na to, aby se mohla vydat na dovolenou do drahého hotelu s vidinou, že se tu seznámí s někým majetným, ideálně jejich budoucím manželem. Občas se najde i nepříliš atraktivní stařík po boku s velmi mladou často také nepříliš pohlednou mladou dívkou, zato s perfektní figurou, dost možná s milenkou, zatímco manželka si žije v domnění, že je na konferenci či služební cestě. Nikdy jsem nebyla voyeur, ale nějak tu nemohu odolat pozorovat lidi a splétat jejich osudy. Vůbec se nedivím Vieweghovi, že napsal Účastníky zájezdu!

Autor: Olga Daskin | středa 17.10.2012 14:42 | karma článku: 12,69 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.