Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když hlídá tatínek

Když byl můj muž chvíli bez práce a tedy daleko více doma než jsme byli všichni zvyklí, přineslo nám to kromě ponorky v počátku a kontinuálních bonusů pro děti i řadu objevů. Těžko říci, kdo z nás byl víc překvapen. 

Prvním ze všech překvapení pro mne bylo, že manžel za 2 měsíce doma ani jednou neuvařil. Na tom by nebylo nic divného, kdyby mne kdysi mimojiné na to své vaření a lásku k němu nesbalil! Když chodil do práce, vařil alespoň jednou za 14 dnů, jednou za měsíc. Logicky a zcela naivně jsem se tedy těšila na to, že bude vařit víc. Ale ouha. Když jsem toho po těch dvou měsících měla dost – protože mi vaření rozhodně neubylo, ale naopak s jeho neustálou přítomností dokonce přibylo – jednoho dne jsem ho se svou nenaplněnou představou konfrontovala. Koukal na mě a nechápal tu kadenci. Překvapivě jsem se dozvěděla, že on dřív vařil taky proto, že věděl, že mě to nebaví, ale co je doma, všiml si, že mě to evidentně bavit začalo, protože vařím pořád..., odpověděl mi  s naprosto nevinným výrazem. Sice jsem poměrně dobrá herečka, ale že bych doma předstírala, že vařím s kdovíjakým nadšením a pokaždé s láskou, se tedy říct nedá.  To, že vařím proto, abychom měli co jíst a ne proto, že mě to baví, mu úplně uniklo…

Podruhé mne muž rozstřelil, když měl hlídat děti, zatímco já jela na téměř celodenní poradu projektového týmu. Říkala jsem si, že bychom mohli trochu ušetřit na platu chůvy, když jsme bez dalšího příjmu.  – „Buď na ně hodný, take it easy“, vštěpovala jsem mu ve dveřích.  -„Tak hlavně nějak zabít ten čas“, komentoval to pan otec.  - „Cožeee?!“, nemohla jsem uvěřit svým uším. Takže ty s nimi jen tak zabíjíš čas, zatímco já neustále nestíhám… , běželo mi hlavou, ale nebyl čas na výměnu názorů. „Musíš jim nabídnout atraktivní program, tobě to uteče a děti tě budou milovat! A neboj, ve tři je tu Lucinka :)“, vlepila jsem mu pusu , dobrou radu a zmizela ve dveřích.

Porada se ne a ne chýlit ke konci, když mi volala chůva, která měla děti od tatínka v 15:00 převzít doma, jestli je něco jinak, že doma nikdo není. „Ne, nic jinak není, jsi tam správně, zavolám mu a dám Ti vědět“, uklidňovala jsem chůvu, že je ve správný čas na správném místě (na rozdíl od zbytku naší rodiny). Po chvíli jsem jí volala: „Telefon nebere a bohužel mu nemůžu pořád volat, tady máš číslo a zkoušej to, díky….“  Poprvé jsem kopla pod židlí šéfku, rosila se nad představami, co se asi mohlo všechno stát a urputně cedila mezi zuby, že jsem měla už před 15 minutami odejít a ještě jsme se nikam nedostali, navíc nevím, kde mám muže  a děti! Nedalo mi to a stejně jsem mu zkoušela volat, to už byl pro změnu nedostupný. Klid, asi jsou v metru, říkala jsem si, zatímco šéfka už měla na noze modřinu. O poznání rychleji, stručněji a nezáživněji jsem odprezentovala svojí část, na názory se ptala pouze: souhlas  x nesouhlas, zbytek na mailu a zmizela.

Doma mě přivítala nejen chůva, děti, ale i poněkud vyčerpaný manžel, který mi postupně líčil, ten atraktivní program, co vytvořil: vzal děti do muzea hraček na pražském hradě. - Dvojčatům jsou dva a půl roku, bral je tam MHD, aby měli děti větší zážitek. Když dojeli tramvají na Pražský hrad, prošli celý areál hradu, než se dostali ke kýženému muzeu. Tam můj muž zjistil, že nemá hotovost a karty neberou, takže šli s dětmi přes celý areál zpět k infocentru, kde je bankomat. Cestou zpátky k muzeu začli děti kňourat, že mají hlad (bylo 13:00), on s sebou bohužel nic nevzal, takže začli procházet nabídku restauračních zařízení na pražském hradě a hledat ideálně dětské menu, což Elí ztěžovala tím, že trvala na bramborové kaši, kterou ale ve Vikárce, světě div se!, neměli. V muzeu se dětem, vzhledem k věku sice líbilo, ale najednou si manžel všiml, že už je docela dost hodin a je na čase jet domů. To už ale začali děti lehce odpadávat únavou, takže vše nasvědčovalo tomu, že domů se jen tak v bdělému stavu a v čase určenému k předání dětí chůvě, nedostanou. Zavolali si tedy taxíka. Zrovna rval děti do auta, když jsme mu já i chůva volaly. Zatímco jeli taxíkem z Pražského hradu do Nuslí, vybil se mobil úplně.

Už ani přesně nevím, co, kde a za kolik manžel  v rámci toho atraktivního programu pořídil – pravděpodobně to můj mozek, jako většinu traumat, raději vytěsnil. Jisté je jen jedno, chůva by nás vyšla na zlomek ceny.

Autor: Olga Daskin | pondělí 25.3.2013 17:03 | karma článku: 18,45 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.