Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Kdyby radši hořelo - 70 %

Velikonoční jarmark je přerušen nárazem dodávky do kašny. Řidič zmizel, ovšem zasahující velitel dobrovolných hasičů je přesvědčen, že šlo o arabského teroristu. Tím začíná kolotoč obav, ukvapených akcí a zastrašování spoluobčanů.

To uvidíme v české hořké komedii z vesnického prostředí o jejíž režii se postaral Adam Koloman Rybanský. V hlavních rolích se představí Michal Isteník, Miroslav Krobot a Anna Polívková.

Náš příběh začíná na Zelený čtvrtek v jedné obyčejné vesnici. Místní se připravují na nadcházející velikonoční jarmark. Mezitím si zdejší dobrovolní hasiči včetně náčelníka Broni (Miroslav Krobot) a jeho zástupce Standy (Michal Isteník) krátí kuřáckou pauzu před hostincem diskuzí o chemtrails, což kdybyste nevěděli, je konspirační teorie o tom, že kondenzační čáry za letadly nejsou pouhým fyzikálním jevem. Prý obsahují látky ovlivňující myšlení, kterými je kropeno obyvatelstvo někým s velmi nekalými úmysly.

Ovšem už je tady pátek a začínají trhy. Jde o takovou vesnickou klasiku. Dechovka, slaboduché hry a laciné občerstvení, všechno tady najdeme. Zlom nastane během večerního „velkolepého“ ohňostroje. Do kašny na návsi narazí dodávka. Náčelník se okamžitě vrhá do akce. Zamezí možnému požáru, ochrání okolní obyvatele a poskytne první pomoc zraněnému spoluobčanovi uvízlému pod koly. Zachová se jako hrdina. Ale tady problémy teprve začínají.

Řidič sice utekl, ale velitel hasičů má jasno. Jednalo se o Araba, tudíž šlo o terorismus. Tato zpráva se rozšířila rychlostí blesku. Později policie sice tuto možnost vyvrací, ale to už je marné. Místní v čele se sborem dobrovolných hasičů si už udělali předčasné závěry, kterých se za žádnou cenu nechtějí vzdát. Proto začínají snahy o zajištění bezpečnosti a ochranu obyvatelstva před nebezpečím, které všechny spíše děsí. Bude to určitě zajímavé, co se z této situace vyvrbí.

Hlavním posláním tohoto filmu je poskytnout sondu do světa vyznavačů a zneuživatelů fake news, dezinformací a byznysu se strachem. S tímto tématem začínáme hezky zlehka. U klasické konspirační teorie, které už málokdo věří. Je to spíše klišé, ze kterého se čerpá trochu dobrého ujetého humoru. Tady není žádná svízel.

Ovšem většinu filmu to samozřejmě není takto odlehčené. To by nikoho nezasáhlo. Brzy se dostaneme do vod uprchlické krize a strachu z příchodu teroristů. Autoři si rozhodně neberou servítky před následovateli těchto teorií a ukazují je v dosti nelichotivém světle. Nebojí se tnout do živého s pomocí trochy nekorektního humoru a neřešit možné následky. Přece jenom, toto prostředí umí být i docela toxické.

Na to přesně navazují charaktery hlavních postav. Začíná to u klasického a mnohdy anonymního šiřitele těchto zpráv, který nemusí být špatný člověk, pouze si ani neuvědomuje, co může způsobit. Na to navazuje klasický vedoucí hnutí, který je tady zastoupen náčelníkem Broňou. Ten to má nejlépe srovnané v hlavě, což ho činí nejvíce nebezpečným. Pro svoje přesvědčeni verbuje další a zároveň má vlastní zájem na jejich ovlivňování a ovládání. A nakonec je tady zástupce Standa jako klasický následovatel. Ten ve své omezenosti všechno bere jako fakt a podle toho se chová. On je také jediný, kterému to není možné úplně vyčítat. Ten je pouze oběť manipulace.

Tyto druhy osobností jsou dobře rozpoznatelné, takže je po kratší úvaze možné k nim bezpečně přiřadit určité skutečné lidi známé z této komunity a ve třetím případě jako u Standy pak spíše z vašeho okolí. Dostupnost této možnosti jasně dokazuje, že jsou postavy dostatečně kvalitně vystavěny.

Celý film osciluje mezi zábavou o pocity deprese. Ze začátku se člověk směje tomu, jak umí být lidé hloupí a omezení. Jakým hloupostem jsou schopni lidé tak jednoduše uvěřit a měnit podle toho svoje životy. Není jiná možnost než se tomu zasmát. Nebo ne? Postupem času totiž začne přibývat situací, kdy to na diváka tak dolehne, že by nejraději brečel a oddával se pocitům úzkosti. Člověka to donutí uvažovat nad tím, kam ten svět spěje. Obě polohy se podařilo dostatečně kvalitně navodit, takže to divák opravdu pociťuje.

Audiovizuální zpracování začíná u dostatečně kvalitní kamery, kterou občas obzvláštňují blízké záběry na obličeje hlavních postav, které jim umožňují lépe ukázat svoje emoce, což prohlubuje hloubku vyznění konkrétní scény. K tomu máme soundtrack složený z několika obyčejných skladeb, které svojí jednoduchostí a lidovostí dobře zapadají do vesnického prostředí. To navíc doplňují občasné kakofonické trombónové prolínačky, které podporují depresivní stránku příběhu a uvozují některé podstatné scény.

Dobře udělaná černá komedie, která si bere na paškál jeden z největších současných celospolečenských problémů a zesměšňuje ho typickým nesmlouvavým českým humorem. Díky tomu se celou dobu pohybujeme na hranici mezi zábavou a depresí, přičemž záleží pouze na divákově pohledu na svět, co ve výsledku převládne. Potrefené husy se nejspíše ozvou, ale to dokazuje pouze to, že se vše podařilo provést kvalitně. Audiovizuální zpracování nicméně také nijak nezaostává. Celkově se jedná o film, který předčil očekávání. Nabízí možnost se nejenom zasmát, ale i trochu zamyslet.

Závěrem bych Vám, jakožto mým čtenářům, chtěl velmi poděkovat za přízeň, přečtení a zvýšení karmy. Moc si toho vážím. Byl bych rád za zpětnou vazbu k mojí tvorbě. Jste takto spokojeni nebo by to chtělo něco zlepšit? Na co bych se měl více zaměřit? Vyhovuje Vám rozsah recenzí? O jaké filmy máte zájem? Ještě jednou velmi děkuji a přeji hezký den.

Automobily

Dodávka, které narazila do kašny a způsobila celé pozdvižení je pravděpodobně Renault Master. Náčelník dobrovolných hasičů jezdí v bývalé hasičské škodě Favorit. Dále tady najdeme například policejní Škodu Octavia.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/996950-kdyby-radsi-horelo/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt14205026/?ref_=nv_sr_srsg_4_tt_8_nm_0_q_somewhere%2520o

Autor: Daniel Trojan | pátek 23.6.2023 19:00 | karma článku: 11,79 | přečteno: 216x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 0 | Přečteno: 5x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,85 | Přečteno: 65x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 116x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,16
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.