Ženy v pokušení, ženy v poli

Klasická představa války je, že v poli bojují, umírají a vítězí muži, zatímco ženy čekají doma na muže nebo kondolenci, přitom ženy jsou ve válce nezbytné a kolikrát svým hrdinstvím zastíní muže.

V úspěchu Velké Británie za první i druhé světové války hrály ženy velice důležitou roli, třebaže bojovaly na "domácí frontě". Pracovaly jako dělnice v muničních továrnách nebo převzaly práci na polích, čímž umožnily mužům připojit se k armádě. Ale byly i takové ženy, které například řídily tanky či sanitky, nebo "Ack Ack Girls", které obsluhovaly protiletadlová děla.

Princezna Elizabeth (dnes královna) v pomocné teritoriální službě ATS. Duben 1945

 

 

Třetí říše měla o roli ženách jasnou představu. Žena měla být především dobrá matka, která vychovává děti, zatímco muži pracují. Válka však německou ideologii trošičku narušila a v letech 1944 - 1945 vstoupilo dobrovolně do pomocných sil wermachtu na 500 000 žen. Sloužily v protiletadlových jednotkách, byly schopné používat zbraně, ale nesměly z nich střílet. Hitler a lidé kolem něho věřili, že veřejné povědomí by nikdy netolerovalo, aby pomocnice stříleli ze zbraní. Nechtěli, aby se z nich stali "ženy střelkyně", což byl posměšný termín pro sovětské ženy ve zbrani, jež zasahovaly do bojů.

 

No, a byly to právě sovětské ženy, které hrály za druhé světové války klíčovou roli. Zhruba 800 000 sovětských žen sloužilo za války v armádě a téměř polovina z nich byla v předních liniích. Až třetina těchto žen měla za sebou výcvik s minomety, lehkými i těžkými kulomety nebo automatickými puškami. A nejznámější z těchto žen byly Nachthexen - Noční čarodějnice - 558. noční bombardovací pluk. Jednalo se tedy o letecký pluk.

Tyto odvážné ženy dostaly od rudé armády skutečně luxusní stroje. Jednalo se o letadla U-2, což je celodřevěný dvouplošník potažený plátnem. Někde jsem četl, že tato letadla byla zastaralá již za první světové války. Ale zase je třeba říct, že tato letadla nebyla náročná na údržbu, měli nízkou spotřebu paliva a malou náročnost na letištní plochu. Stroj dosahoval maximální rychlosti 120km/h.  Takto pomalý letoun se nehodil k dennímu boji, proto byl vyhrazen výhradně k noční akci. Právě pod rouškou tmy podnikali noční čarodějnice své nálety. Jejich cílem byly většinou muniční sklady, ubikace, mosty, kolony a podobně. Noční čarodějnice při svém náletu vypínali motory, letěli tedy neslyšně, až na jasné pleskání plátna ve větru, které naráželo na dřevěnou konstrukci. Němečtí vojáci si pod tímto zvukem představovali čarodějnice letící na koštěti, jejichž plášť vlaje a pleská ve větru. Překřtili tak tyto ženy na Nachthexen. A toto pojmenování se vžilo.

Nachthexen se za války podílelo na osvobození Kubáně, Tamáně, Novorossijska, Krymu, Běloruska, Polska a bojovali dokonce i v Německu. Provedli celkem 23 672 bojových letů. Celkem 32 žen během bojů zemřelo.

Marina Raskova - hrdina SSSR a důstojník NKVD... Zakladatelka nočních čarodějnic.
Čarodějnice
Nachthexen

 

I dnes ženy bojují. Před pár dny jsem četl článek na blogu pana Lubomíra Stejskala - Zabita Angelina Jolie. Ta z YPJ http://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=550331 ?

Obdivuji tyto ženy!

Na závěr si dovolím citát, prosím, odpusťte...

?"Nevím, jakými zbraněmi se bude bojovat ve třetí světové válce, ale vím, že ve čtvrté světové válce to budou klacky a kameny."

?Albert Einstein 

 

Autor: Daniel Tomáš | neděle 11.9.2016 16:05 | karma článku: 14,79 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Jak jsem koukal na Ordinaci

6.5.2024 v 12:24 | Karma: 17,14

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 10,22

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40