Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pilsen (16. týden)

Snažíme se poznávat Bavorsko a Spolkovou republiku Německo, co to jen jde. Avšak naši Erasmus-spolužáci naplánovali další výlet zase do Čech, tentokrát do Plzně na hokejové derby s odvěkým rivalem z Karlových Varů. I když jsem trochu protestoval, byl jsem přehlasován v poměru 4:1 a jelo se.

V den D v neděli ráno jsme jako správní „neněmci“ vyrazili s šedesátiminutovým zpožděním. Inu, hodina sem, hodina tam, žádný čas. Posádka našeho vozu byla vskutku internacionální – dva Slováci, Polka, Italka a Čech. Po přejetí státní hranice v Rozvadově jsem dostal jako domorodec bojový úkol koupit dálniční známku. Vstoupil jsem proto suverénně na čerpací stanici a požádal o jednodenní známku. Personál se na mě udiveně podíval a suše oznámil, že jednodenní přece neexistují, pouze týdenní. Inu, zase jsem o něco chytřejší.

Po příjezdu do Plzně jsme se vydali hned k hokejové ČEZ Aréně koupit lístky. Jejich prodej je nově řízen pomocí on-line systémů přes internet a tikety prodává i Sazka. Škoda jen, že ten den systém nefungoval. Pokladní na stadionu byla bezradná, stále někam telefonovala a nakonec nás odkázala na terminál Sazky. Zde se sice prodávaly, ale takzvaně „naslepo“ bez možnosti výběru. Na nás vyšly lístky na stojáka do kotle, což dávalo příslib zajímavého sportovního a kulturního zážitku.

Během těchto peripetiích člověku vyhládne, a tak jsme zamířili do nejbližší restaurace, která se honosila přídomkem italská. Chiara (italská studentka) zkusila na personál promluvit svou mateřštinou, avšak nepochodila. Zkusila to i německy, avšak také bez úspěchu. A když už ani anglicky nic, objednával jsem raději já. Abychom si navodili správnou atmosféru, objednala si většina špagety ala italia. Slováci byli také tradiční - objednali si „vyprážaný syr s hranolkami“.

Po obědě jsme se prošli po Náměstí republiky, které bylo slavnostně vyzdobené, aby nikdo neměl pochyb, kdo nyní předsedá Evropské Unii. Zavítali jsme i na nejvyšší věž v České republice. Podle našeho průvodce Honzy, se kterým jsme se u ní setkali, je vysoká 102,6 metrů a k ochozu věže ve výšce 62 m vede 301 schodů. Za pěkného počasí bývá vidět i 72 km vzdálená Šumava, což kvůli mrholení nebyl náš případ.

Jelikož se pomalu blížilo úvodní buly našeho hokejového zápasu, „uklidili“ jsme holky na autobus do velkého nákupního centra Olympia v Plzni. Těsně před jejich odjezdem jsem si však vzpomněl, že v jedné z kabelek jsou naše hokejové lístky. Naposlední chvíli jsem vběhl do autobusu, avšak ten se mnou bohužel odjel. Vystoupil jsem na příští zastávce a vracel se pěknou dálku.

Při příchodu na stadion jsem si všiml nově nainstalovaných turniketů. Avšak ty pro dnešní den také stávkovaly, takže u každého vchodu stálo několik pořadatelů a jako za starých dob lístky trhali. Našli jsme si v kotli místo s pěkným výhledem a netrpělivě čekali na začátek zápasu. Měl jsem však dilema, komu budu fandit. Jsem rodák z Karlovarského kraje a Energie mi je sympatická. Při pohledu kolem sebe a na plzeňské hromotluky jsem udělal pro tentokrát raději výjimku. Dopadlo to naštěstí dobře. Já fandil Plzni a ona prohrála 2:4 – u mě spokojenost. Během zápasu se zpívalo mnoho bojových chorálů. Nejvíce se mi samozřejmě líbil pokřik „Škodovka, do toho…“ Navíc jsem se naučil i mnoho nových vulgarismů a jejich kombinací, o kterých jsem zatím neměl ani tušení.

Po skončení zápasu jsme vyzvedli naše děvčata v Olympii. Jako správní turisti z Německa jsme se ještě najedli, naplnili nákupní vozík potravinami a natankovali plnou. Jen naše italská kamarádka si koupila pouze polomáčené sušenky a chtěla je zaplatit neplatnými slovenskými korunami. Nevím proč, ale hned v tu ránu přiběhla ochranka a chtěla začít vyšetřování. Euro to však vyřešilo.

Byl to hezký den, ale příště zase po Bavorech.

Autor: Daniel Suchánek | středa 21.1.2009 10:24 | karma článku: 11,08 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Daniel Suchánek

Odborářům, těm je zase hej!

Volby se blíží, tak o sobě dávají odboráři po dlouhé době vědět. Je totiž ovečkám nutné zase připomenout, kdo je ten hodný a kdo je ten zlý. Krize je sice celosvětová a stará vláda už je pryč, ale co... Když už to mají svolané a má to být celoevropská štafeta, tak si aspoň cvičně zademonstrují. Navíc jsme nyní v čele té Unie, tak se o nich dozvědí nejen venku, ale přijedou je podpořit i druzi z ostatních zemí.

16.5.2009 v 22:10 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Politika

Daniel Suchánek

Vysokoškolský veletrh Regensburg (30. + 31. týden)

V letním semestru se účastníme mimo jiné výuky předmětu „marketingové instrumenty“. Oproti jiným nás zaujal tím, že nám vyučující dává neustále příklady z praktického života. Jednou přinese štos reklamních novin k analýze, podruhé si pouštíme video-spoty či posloucháme rozhlas. Povídáme si, co nás zaujalo a naopak co by mohlo být lépe zpracováno.

6.5.2009 v 11:20 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Velký výlet do Česka (28. + 29. týden)

Jeden z vrcholů letního semestru – poznávací zájezd do Mladé Boleslavi a Prahy – je úspěšně za námi. Bylo to náročné, zestárl jsem o 2 roky, ale stálo to za to! Celou akci jsem začal připravovat již v polovině února. Nezdá se to, ale vymyslet zajímavý program a zajistit ho, stálo mnoho sil. Sehnat ubytování se stravováním, rezervovat vstupy a vše propočítat tak, abychom to i časově stihli, bylo velmi náročné. Avšak dobrá věc se podařila.

21.4.2009 v 19:07 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Bavorská strava (27. týden)

Tento týden bych se rád zaměřil na místní stravu, o kterou se mnozí zajímají. Tak jako na jiných vysokých školách, i zde máme menzu, kde se dá za rozumný peníz najíst. Rozumný peníz je pro místního studenta do pěti euro. I když za pět euro máme ve Škodovce obědy na celý týden, tak v rámci zapadnutí do kolektivu jsme se zde zpočátku pravidelně i stravovali.

7.4.2009 v 21:54 | Karma: 12,53 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

A jsme za hlupáky všichni (26. týden)

Prázdniny skončily a my naskočili zase do každodenního rytmu pravidelného vstávání na sedmou (aspoň jsme si to tak předsevzali) a chození do školy. Hned na začátku nás však čekalo veliké zklamání. Jak už jsem psal v článcích z dřívějších dob, reprezentujeme nejen sebe, ale i naši domovinu. Ať už na hodinách českého jazyka, hospodářského zeměpisu nebo východoevropských trzích, vždy jsme se snažili o maximálně pozitivní dojem, že Česká republika je malý moderní stát. Ano, má složitou historii, avšak do budoucna má nakročeno správným směrem a jedním z důkazů je například úspěšné předsednictví Evropské unii.

27.3.2009 v 17:47 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1908x
Hrdý Ašan (*1986), student ŠkodaAuto, a. s., Vysoké školy v Mladé Boleslavi. Od 1. října 2008 do 31. července 2009 působil v rámci výměnného programu Erasmus na Hochschule für angewandte Wissenschaften Amberg-Weiden (SRN). O svém pobytu psal v 1. semestru pravidelný týdenní blog (rubrika ERASMUS).