Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velký výlet do Česka (28. + 29. týden)

Jeden z vrcholů letního semestru – poznávací zájezd do Mladé Boleslavi a Prahy – je úspěšně za námi. Bylo to náročné, zestárl jsem o 2 roky, ale stálo to za to! Celou akci jsem začal připravovat již v polovině února. Nezdá se to, ale vymyslet zajímavý program a zajistit ho, stálo mnoho sil. Sehnat ubytování se stravováním, rezervovat vstupy a vše propočítat tak, abychom to i časově stihli, bylo velmi náročné. Avšak dobrá věc se podařila.

Ve čtvrtek 16. dubna přijíždějí weidenští studenti do Mladé Boleslavi. Po příjezdu vymění eura na české koruny a jelikož je pravé poledne, zavítáme hned do EURestu na oběd. Zde nám vyšli vstříc a připravili rekordních deset nabídek jídel, kde vše bylo samozřejmě na způsob české kuchyně. Poté jsme se vydali do ŠkodaAuto Muzea. Zde jsme si prohlédli výstavu historických vozidel Škoda, podívali se na krátké video o historii značky a na závěr se podívali do motorárny a montovny Octávií. Večer jsme strávili v útulné restauraci vedle školy a ti, kteří měli dostatek sil, je šli využít na místní diskotéku.

V pátek byl odchod v 08:30. Mnozí studenti měli s tímto časem problém (hlavně ti, kteří uléhali do postele kolem 06:00), avšak nakonec jsme vyrazili včas. Dopoledne jsme totiž navštívili ŠkodaAuto Vysokou školu. V přednáškovém sále nás uvítal prorektor Ing. Hamáček s vedoucí Institutu cizích jazyků Mgr. Stejskalovou. Velká část weidenských studentů má za sebou několik semestrů českého jazyka, což nám ukázal jeden ze studentů ve svém poděkování za pozvání do Mladé Boleslavi. Na závěr jsme se podívali na krátké video o životě ve Weidenu a na foto-ohlédnutí za dosavadními sedmi měsíci v rámci programu Erasmus. Po obědě v restauraci EURest jsme vyrazili do Prahy.

Po příjezdu do Prahy jsme se ubytovali v Domově mládeže Na Třebešíně. Odpoledne jsme nejdříve navštívili televizní vysílač na Žižkově. I když bylo zataženo a chvílemi i pršelo, měli jsme nádherný výhled na celé panorama Prahy z ptačí perspektivy. Po večeři ve školní jídelně jsme se vypravili do centra navštívit Muzeum komunismu. Zbytek večera jsme strávili v Billiard klubu.

V sobotu po snídani byl sraz na Václavském náměstí. Zde nás čekala kamarádka Jana se svými čtyřmi žáky z Gymnázia Vodičkova. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a od koně začali pomalu putovat po Královské cestě. V celou jsme si samozřejmě nenechali ujít Orloj a v pravé poledne jsme se podívali na velkou výměnu Hradí stráže i s hudbou. Jelikož se nám opět zkazilo počasí, vyhlásili jsme hned poté rozchod s tím, že se všichni opět setkáme až u večeře. Večer jsme strávili v Divadle METRO na nonverbálním představení, ze kterého byla velká část nadšena. Závěr dne se opět odehrával v Biliard klubu.

V neděli ráno bylo pro mnohé velmi obtížné vstávat. Po třech dnech ponocování, kdy někteří přišli poslední večer z billiaru až kolem 6:30, jsem je i chápal. Avšak po snídani jsme vyrazili naším autobusem na Karlštejn, kde všichni doháněli, co v noci nestihli. Na Karlštejně nám začínala prohlídka až ve 13:10. Měli jsme asi dvě hodiny k dobru, které jsme strávili na sluníčku s kávou a dezertem. Vlastní prohlídka byla veselá. Našemu německy mluvícímu průvodci, kterého jsem původně považoval za vrátného či hlídače podle jeho špinavého pláště, jsem vůbec nerozuměl. Bohužel mu nerozuměli ani Němci. Inu, nesmíme být moc nároční.

Poslední zastávka v Česku byla na hranicích, kde se kupovaly poslední suvenýry.

Naše příští akce se bude odehrávat koncem května, kdy pozveme pro změnu české studenty k nám do Weidenu. V rámci předmětu Qualitätszirkel pořádáme česko-německý kinovečer, kde si promítneme českého Kolju.

Autor: Daniel Suchánek | úterý 21.4.2009 19:07 | karma článku: 10,81 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Daniel Suchánek

Odborářům, těm je zase hej!

Volby se blíží, tak o sobě dávají odboráři po dlouhé době vědět. Je totiž ovečkám nutné zase připomenout, kdo je ten hodný a kdo je ten zlý. Krize je sice celosvětová a stará vláda už je pryč, ale co... Když už to mají svolané a má to být celoevropská štafeta, tak si aspoň cvičně zademonstrují. Navíc jsme nyní v čele té Unie, tak se o nich dozvědí nejen venku, ale přijedou je podpořit i druzi z ostatních zemí.

16.5.2009 v 22:10 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Politika

Daniel Suchánek

Vysokoškolský veletrh Regensburg (30. + 31. týden)

V letním semestru se účastníme mimo jiné výuky předmětu „marketingové instrumenty“. Oproti jiným nás zaujal tím, že nám vyučující dává neustále příklady z praktického života. Jednou přinese štos reklamních novin k analýze, podruhé si pouštíme video-spoty či posloucháme rozhlas. Povídáme si, co nás zaujalo a naopak co by mohlo být lépe zpracováno.

6.5.2009 v 11:20 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Bavorská strava (27. týden)

Tento týden bych se rád zaměřil na místní stravu, o kterou se mnozí zajímají. Tak jako na jiných vysokých školách, i zde máme menzu, kde se dá za rozumný peníz najíst. Rozumný peníz je pro místního studenta do pěti euro. I když za pět euro máme ve Škodovce obědy na celý týden, tak v rámci zapadnutí do kolektivu jsme se zde zpočátku pravidelně i stravovali.

7.4.2009 v 21:54 | Karma: 12,53 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

A jsme za hlupáky všichni (26. týden)

Prázdniny skončily a my naskočili zase do každodenního rytmu pravidelného vstávání na sedmou (aspoň jsme si to tak předsevzali) a chození do školy. Hned na začátku nás však čekalo veliké zklamání. Jak už jsem psal v článcích z dřívějších dob, reprezentujeme nejen sebe, ale i naši domovinu. Ať už na hodinách českého jazyka, hospodářského zeměpisu nebo východoevropských trzích, vždy jsme se snažili o maximálně pozitivní dojem, že Česká republika je malý moderní stát. Ano, má složitou historii, avšak do budoucna má nakročeno správným směrem a jedním z důkazů je například úspěšné předsednictví Evropské unii.

27.3.2009 v 17:47 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika

Daniel Suchánek

Loučení (20. týden)

Motivace pro rychlé uplynutí posledního týdne zimního semestru byla smíšená. Na jednu stranu nás na konci čekalo pět týdnů zaslouženého odpočinku, na stranu druhou to však znamenalo, že nás nadobro opustí Slováci, kteří se vrátí zpět do Bratislavy. Avšak než jsme se naposledy rozloučili, stihli jsme ještě tři zkoušky.

17.2.2009 v 10:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 943x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1908x
Hrdý Ašan (*1986), student ŠkodaAuto, a. s., Vysoké školy v Mladé Boleslavi. Od 1. října 2008 do 31. července 2009 působil v rámci výměnného programu Erasmus na Hochschule für angewandte Wissenschaften Amberg-Weiden (SRN). O svém pobytu psal v 1. semestru pravidelný týdenní blog (rubrika ERASMUS).