Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místní úkaz - Zrcadlo

Vážení přátelé ironie, sarkasmu a černého humoru. Bylo, nebylo, za devatero horami a devatero řekami se asi před půl rokem zjevil časopis Zrcadlo. Je vydáván františkolázeňským Sdružením místních v čele se starostou Ing. Ivo Mlátilíkem. Nenechme se však zmýlit, že bychom se dozvěděli něco zajímavého o tomto malebném lázeňském městečku. Hlavními tématy jsou totiž většinou města okolní a jejich tvrdá populistická kritika. Nutno podotknouti, že františkolázeňský starosta je také kandidát v podzimních volbách do Senátu (souvislost jistě zcela náhodná).

Jsem slaboch a květnové číslo jsem již nerozdýchal. Ze židle mě nadzvedla další populistická kritika proti ašskému vedení radnice. Nemám nic proti konstruktivní a věcné kritice - ba naopak. Přesně mířené upozornění na lajdáctví či šlendrián nás může posunout zase o kousek dál. Kritika tohoto periodika má však do věcnosti a konstruktivnosti bohužel velmi daleko. Rozhodl jsem se tedy napsat také jedno malé zamyšlení, které vyznívalo spíše ve prospěch ašské radnice, a uveřejnit jej v tomto plátku. Dle vyjádření redakce však nepřináší můj článek čtenářům žádný přínos a nebude otištěn (záměrně používám ještě tu slušnější část zdůvodnění). Inu, co se dá dělat. Nepoužívám vznětlivá zvolání, neurážím, nenadávám...

Byla by velká škoda, nepodělit se o celou anabázi alespoň na tomto blogu. Co se dozvíme? Nejdříve si přečteme onen příspěvek, který mě zvedl ze židle. Co se doopravdy stalo, se zřejmě již nedozvíme. Za starostou však stojí kus dobré práce pro město a onomu "Richardovi" nevěřím. Poté přichází moje reakce. Nakonec tu máme šťavnatou korespondenci s redakcí. Závěrem bych chtěl všechny čtenáře upozornit, že čtení je pouze pro otrlé...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Starosta Blažek a trus jeho psa aneb "Měřme každému stejně"

Tuto příhodu mi vyprávěl můj známý - říkejme mu třeba Richard - který bydlí vedle radnice v Aši. Kolem jeho domu procházel starosta Blažek se svým psem. Pes vykonal před domem mého známého svou potřebu, ale starosta pokračoval v chůzi, aniž by se snažíl psí výkal uklidit. Richarda toto jednání starosty rozzlobilo, a proto ho oslovil: "Pro Vás neplatí vyhláška uklízet po svém psovi?" Starosta odvětil: "Nemám sáček," Richard na to: "Já Vám nějaký vytáhnu z popelnice!" To se panu starostovi vůbec nelíbilo a Richardovi říká: "Nejste Vy nějak drzej?" Richarda toto nadzdvihlo a promluvil: "Tak já jsem drzej a je to Vaše hovno!!!" Načež se starosta rozzlobeně odebral do budovy svého úřadu pro sáček na psí výkaly.                                                                                             Vilém Pokorný, Aš

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vážený pane starosto Mlátilíku, 

již šest let bydlím mimo Ašsko, ať už z důvodu studia na střední či vysoké škole. Jako správný patriot se velice zajímám o to, co se děje v mém rodném městě a kraji. Informace čerpám z Listů Ašska, z internetových stránek www.mestoas.cz či od svých známých, příbuzných a kamarádů.

V poslední době jsem mezi své informační kanály zařadil i františkolázeňský plátek Zrcadlo. Věřte, že za šest let mimo domov jsem toho hodně projezdil, hodně zažil a hodně viděl. S žádným podobným periodikem, jako je Zrcadlo, jsem se však ještě nesetkal. Ten mají opravdu jenom ve Františkových Lázních.

Ve vydání časopisu Zrcadlo ze dne 27. května 2008 mě mimo jiné zaujal článek s titulkem: Starosta Blažek a trus jeho psa, aneb „Měřme každému stejně.“ Zde Vilém Pokorný popisuje zážitek svého investigativního známého. Tehdy mu říkal Richard, dnes mu říkejme třeba Ivo. Tak tento známý Ivo viděl procházet starostovo psa a tento pes udělal hromádku. Informace, která zajímá jistě drtivou většinu obyvatel Františkových Lázní a širokého okolí. Myslím si, že obyvatele sousedního města by také zajímalo i to, jakou měl starostův pes stolici, jestli kašovitou či tuhou. Celý článek by mohl být doplněn ještě studií, zda ho pan starosta dobře živí, není-li náhodou podvyživený nebo naopak překrmený.

Pokud by čtenář uvítal, mohla by redakce rozšířit exkrementové zpravodajství o další fenky a psy z ostatních měst republiky – měl bych pár vypečených tipů.

Říká se, že každý má to, co si zaslouží. Myslím si, že Aš má toho správného člověka ve svém čele. Pokud bude pan starosta Blažek kandidovat i v příštích volbách, má již dnes mé preferenční hlasy jisté.

To však nic nemění na skutečnosti, že již dnes se těším na další číslo františkolázeňského časopisu Zrcadlo. Informace, kterých se mi zde dostává (hlavně z cizích měst), nikde jinde neseženu. 

S pozdravem 

Daniel Suchánek

Ašan

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  ------------ Původní zpráva ------------

Od: <Daniel.Suchanek@email.cz>
Předmět: Článek
Datum: 29.5.2008 20:28:08
----------------------------------------
Vážená redakce časopisu Zrcadlo,

dovoluji si napsat také jeden článek do příštího čísla Vašeho periodika. Těším se na jeho zveřejnění.

Děkuji a jsem s pozdravem

Daniel Suchánek

------------ Původní zpráva ------------
Od: sdružení místních <sdruzeni.mistnich@seznam.cz>
Předmět: Re:Článek
Datum: 30.5.2008 00:08:44
----------------------------------------
Vážený pane Suchánku, zřejmě jste se ne zcela pečlivě seznámil s naším
periodikem. O tomto svědčí mimo jiné i fakt, že jste si zřejmě vzhledem k
Vašemu
zaneprázdnění studiem na střední či vysoké škole nevšiml, že do našich novin
píší občané z různých měst. Tedy jestli někomu z Aše vadí, že je Váš starosta
dobytek, který si neumí po svém psu uklidit to jeho "hovno", je zcela
pochopitelné, že nám napíše. Nikdo jiný to totiž neotiskne. Osobně zastáváme
jako redakce názor, že je lhostejné, zda je to "hovno" tuhé či řídké! Tak jako
jiným vadí zase něco jiného v jejich městech a píší nám. Koho budete volit v
následujících volbách je zcela ve Vaší kompetenci a nám všem je to opravdu
jedno. Dejte jen pozor, ať v budoucnu nespadnete do toho starostova "hovna"
obličejem. Mohlo by to mít negativní vliv na Vaše studium na střední či vysoké
škole. S pozdravem redakce.

 ------------ Původní zpráva ------------
Od: <Daniel.Suchanek@email.cz>
Předmět: Odpověď na: Re:Článek
Datum: 30.5.2008 01:58:15
----------------------------------------
Vážená redakce časopisu Zrcadlo,

vězte, že s Vaším plátkem jsem se velice pečlivě seznámil a vím, že do něj píší občané z různých měst České republiky (třeba já píši stále z Aše). Nenechal jsem si zatím ujít jediné číslo. Dokonce jsem se přistihl, že jsem ho začal číst dříve než místní Listy Ašska (a to už je co říct!) Zarmoutilo mě proto, že nechcete zveřejnit můj článek.

Zcela přesně jste odhadli, že mé vysokoškolské studium mi zabírá podstatnou část mého času. I přesto jsem si našel chvilku v nabitém zkouškovém období, abych napsal alespoň pár vět. Vždyť já jsem jeden z těch řadových občanů, kteří k Vám píší, protože nikde jinde by mu to neotiskli...

Chápu, nesrším zrovna kritikou na starostu Blažka, což by nemuselo odpovídat Vaší koncepci. Avšak žádná slova chvály jsem na ašského starostu ještě zatím nečetl. Našel jsem tedy téma, které chybí - proč se toho nechopit a díru nezacelit? Bylo by to jistě obohacení Vašeho periodika.

Věřím, že na zasedání redakční rady ještě zvážíte zařazení mého článku do příštího čísla časopisu Zrcadlo - časopisu širokého okolí.

S přátelským pozdravem

Daniel Suchánek


P.S.: V příloze zasílám ještě jednou svůj příspěvek.

 

------------ Původní zpráva ------------
Od: sdružení místních <sdruzeni.mistnich@seznam.cz>
Předmět: Odpověd na: Re:Článek
Datum: 30.5.2008 17:00:00
----------------------------------------
Vážený pane Suchánku, Váš článek bohužel není pro naše čtenáře žádným přínosem a šťourat se dál ve starostovo "hovnech" nehodláme. Taktéž propagaci svého starosty budete muset inzerovat v Listech Ašska, které nakonec také jako občan sponzorujete, aniž by Vám to bylo jakkoliv známo. Tam můžete se svým kamarádem a možná i příbuzným, dříve zarytým komunistou - dnes zarytým odeesákem, řádit za peníze všech občanů z Aše, neboť ti to vše platí z jejich společné kasy. Při příštích odměnách svému starostovi nezapomeňte pogratulovat, jakou krásnou živnost si ten "správný člověk na správněm místě" díky slepcům Vašeho formátu zařídil. S pozdravem redakční rada. Čest! Zdravíme "starou Blažkovou". 

  ------------ Původní zpráva ------------

Od: <Daniel.Suchanek@email.cz>
Předmět: Odpověď na Re: Odpověď na Re: Článek
Datum: 31.5.2008 14:33:08
----------------------------------------

Vážená redakce časopisu Zrcadlo,

opět jsem velice zarmoucen a zklamán, že nechcete otisknout můj článek. Nemyslím si, že by zaslaný příspěvek neměl pro čtenáře žádný přínos, ba naopak. Nabízí zajímavý pohled z druhé strany. Kdybych nevěděl, že za novinami stojí pan starosta Mlátilík, začal bych Vás pomalu podezřívat z cenzury. Věřím však, že tomu tak není! Pan starosta je totiž demokrat a nic takového by ve svých novinách jistě nedovolil. Četl ho vůbec? Nebo mu nebyl ani předložen a vše zamítá jen vzpupná redaktorka Anežka Vzpupná? Nerad bych hledal nápravu u JUDr. Nápravy.

Musím Vás také trochu zklamat. Pan starosta Blažek není mým příbuzným ani známým. Troufám si tvrdit, že mě ani nezná. Viděli jsme se jednou před pár lety a pochybuji, že by si mě ještě pamatoval.

Díky za vyjádření cti a pozdravu paní Blažkové, ale ani tu bohužel neznám. Avšak sluší se odpovědět, tak čest a pozdrav staré Mlátilíkové.

Pokud byste si svůj zamítavý postoj přesto rozmysleli, v příloze najdete můj článek

S pozdravem

Daniel Suchánek

-----------------------------------------

A už nikdo neodpověděl... :s)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Suchánek | čtvrtek 29.5.2008 23:22 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1651x
  • Další články autora

Daniel Suchánek

Odborářům, těm je zase hej!

Volby se blíží, tak o sobě dávají odboráři po dlouhé době vědět. Je totiž ovečkám nutné zase připomenout, kdo je ten hodný a kdo je ten zlý. Krize je sice celosvětová a stará vláda už je pryč, ale co... Když už to mají svolané a má to být celoevropská štafeta, tak si aspoň cvičně zademonstrují. Navíc jsme nyní v čele té Unie, tak se o nich dozvědí nejen venku, ale přijedou je podpořit i druzi z ostatních zemí.

16.5.2009 v 22:10 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Politika

Daniel Suchánek

Vysokoškolský veletrh Regensburg (30. + 31. týden)

V letním semestru se účastníme mimo jiné výuky předmětu „marketingové instrumenty“. Oproti jiným nás zaujal tím, že nám vyučující dává neustále příklady z praktického života. Jednou přinese štos reklamních novin k analýze, podruhé si pouštíme video-spoty či posloucháme rozhlas. Povídáme si, co nás zaujalo a naopak co by mohlo být lépe zpracováno.

6.5.2009 v 11:20 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Velký výlet do Česka (28. + 29. týden)

Jeden z vrcholů letního semestru – poznávací zájezd do Mladé Boleslavi a Prahy – je úspěšně za námi. Bylo to náročné, zestárl jsem o 2 roky, ale stálo to za to! Celou akci jsem začal připravovat již v polovině února. Nezdá se to, ale vymyslet zajímavý program a zajistit ho, stálo mnoho sil. Sehnat ubytování se stravováním, rezervovat vstupy a vše propočítat tak, abychom to i časově stihli, bylo velmi náročné. Avšak dobrá věc se podařila.

21.4.2009 v 19:07 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Bavorská strava (27. týden)

Tento týden bych se rád zaměřil na místní stravu, o kterou se mnozí zajímají. Tak jako na jiných vysokých školách, i zde máme menzu, kde se dá za rozumný peníz najíst. Rozumný peníz je pro místního studenta do pěti euro. I když za pět euro máme ve Škodovce obědy na celý týden, tak v rámci zapadnutí do kolektivu jsme se zde zpočátku pravidelně i stravovali.

7.4.2009 v 21:54 | Karma: 12,53 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

A jsme za hlupáky všichni (26. týden)

Prázdniny skončily a my naskočili zase do každodenního rytmu pravidelného vstávání na sedmou (aspoň jsme si to tak předsevzali) a chození do školy. Hned na začátku nás však čekalo veliké zklamání. Jak už jsem psal v článcích z dřívějších dob, reprezentujeme nejen sebe, ale i naši domovinu. Ať už na hodinách českého jazyka, hospodářského zeměpisu nebo východoevropských trzích, vždy jsme se snažili o maximálně pozitivní dojem, že Česká republika je malý moderní stát. Ano, má složitou historii, avšak do budoucna má nakročeno správným směrem a jedním z důkazů je například úspěšné předsednictví Evropské unii.

27.3.2009 v 17:47 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Čína ukončila cvičení v okolí Tchaj-wanu, trénovala útok s bombardéry

25. května 2024  7:14,  aktualizováno  8:02

Čína ukončila dvoudenní vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu. Simulovala útoky s bombardéry a cvičila...

Nepokoje v Nové Kaledonii pokračují, Francie evakuuje turisty

25. května 2024  7:55

Francie začala s evakuací svých turistů z Nové Kaledonie, uvedla agentura AFP. Tento týden se...

Soud odmítl stáhnout obvinění Baldwina z neúmyslného zabití kameramanky

25. května 2024  7:38

Soudkyně v americkém státě Nové Mexiko zamítla žádost herce Aleca Baldwina o zrušení obvinění z...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1908x
Hrdý Ašan (*1986), student ŠkodaAuto, a. s., Vysoké školy v Mladé Boleslavi. Od 1. října 2008 do 31. července 2009 působil v rámci výměnného programu Erasmus na Hochschule für angewandte Wissenschaften Amberg-Weiden (SRN). O svém pobytu psal v 1. semestru pravidelný týdenní blog (rubrika ERASMUS).