Budweis (8. týden)

Němečtí studenti českého jazyka na Fachhochschule Amberg-Weiden jsou borci. Před pár lety šli proti proudu a dobrovolně se rozhodli studovat češtinu. Vzpomeňme si jen na všechny deklinace, konjugace, vyjmenovaná slova, jejich výjimky a výjimky z výjimek. Kdejaký rodilý Čech má stále problémy při shodě podmětu s přísudkem. Pár smysluplných vět bez hrubky je pro něj stále neřešitelné úskalí.

Po šesti semestrech studia na vysoké škole a jednom semestru praxe v Česku se rozhodli své znalosti dále rozšiřovat. Přihlásili se proto na Mezinárodní konferenci studentských odborných prezentací v cizích jazycích v Českých Budějovicích. Mě s Ondrou přizvali jako doprovod. Jelikož konference začínala ve čtvrtek od brzkých ranních hodin, vyrazili jsme z Weidenu již ve středu a pojali to jako malou poznávací cestu po jihu Čech. Ve dvou autech cestovalo celkem pět Němců, dva Češi a vyučující dr. Holubová.

Jako první jsme se zastavili v Písku a prohlédli si výrobní podnik Auto Kulič Alfa. Firma se specializuje na vývoj a výrobu výrobních zařízení. Provázel nás sám majitel firmy a továrnu nám ukázal doslova od sklepa až po půdu. Při zmínce, že mezi Němci se nacházejí i dva studenti ŠkodaAuto Vysoké školy, se trochu zděsil. Jak jsme se dozvěděli, se společností Škoda Auto má bohaté zkušenosti a při vyjednávání obchodních podmínek je velmi tvrdý partner. Po prohlídce jsme se prošli historickým jádrem Písku a nezapomněli jsme hostům ukázat druhý nejstarší kamenný most (ten první je u nich v Regensburgu).

K večeru jsme dorazili do Českých Budějovic, ubytovali se v chatičkách (jejichž vybavení konkurovalo dobrému hotelu) a vyrazili do centra města. Navštívit Česko a neochutnat české pivo byla pro Němce nepředstavitelná myšlenka. Pro tento večer jsme zvolili restauraci Potrefená husa. Do dlouhých večerních hodin jsme seděli v příjemném prostředí a probrali mnoho témat.

Druhý den se vstávalo k překvapení všech docela dobře. Budíček byl stanoven na 7:30 tak, abychom v 09:00 stihli slavnostní začátek konference. Účastníci byli rozděleni podle jazyka do čtyř skupin – německý jazyk všeobecný, německý jazyk ekonomický, anglický jazyk a český jazyk. V ekonomické němčině reprezentovali Škoda Auto Vysokou školu Jan Procházka s Davidem Hlušičkou. Svoji kategorii vyhráli a obsadili první dvě místa, což je fantastické! Ani Němci nezapadli. Ve velké konkurenci účastníků ze slovanských zemí, pro které je čeština mnohem jednodušší k naučení, obsadili výborné třetí a páté místo.

Po prohlídce Českých Budějovic jsme se s příjemnými pocity vydali na zpáteční cestu do Bavorska. Doufejme, že příští rok budou studenti obou škol stejně tak úspěšní.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Suchánek | pátek 21.11.2008 22:59 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1380x