Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bavorské vánoční trhy (11. týden)

Druhá neděle adventní, něco kolem sedmé večerní. Venku mrzne až praští, z okna není vidět živáčka. Za tohoto počasí by ani psa nevyhnal a já že bych se měl vláčet někam na večerní vánoční trhy? Nepřipadá v úvahu! Podle zkušeností z mé vlasti by takto uvažoval každý a na náměstí bych se akorát bál, jak by tam bylo mrtvo. S těmito myšlenkami jsem ulehl na pohovku a začal číst skripta s představou, že u nich za pár chvil usnu…

19:00, zvoní zvonek. Dle domluvy mě mí němečtí spolužáci přišli vyzvednout. Udivený, že v tomto mrazu vážili cestu až ke mně, je zvu dál do bytu. Jaké je však překvapení, když mé pozvání odmítnou! Naopak lamentují, že nejsem ještě oblečený a připravený vyrazit! Typische deutsche Pünktlichkeit se v nich nezapře. Po neúspěšném přesvědčování, že je zima a pozdě na nějaké trhy, jsem se chtě-nechtě oblékl a společně jsme vyrazili vstříc večernímu Weidenu.

Jdeme potemnělým městem. Stále zima jak uhoď. Čím blíže se však blížíme k náměstí, tím více lidí cestou potkáváme a z dálky slyšíme dokonce tlumenou hudbu. Projdeme posledním podchodem a ocitáme se na náměstí. Já žasnu - jako bych se objevil v jiném městě a v jiném čase. Celé náměstí je slavnostně vyzdobeno, kolem dokola jej lemují dřevěné prodejní budky a střed je přeplněný svátečně naladěnými lidmi.

Jelikož nám byla zima, šli jsme obhlédnout jednotlivé stánky a najít pro každého to pravé, čím bychom se mohli zahřát. Žízniví smočili své rty v tradičním Glühwein (svařák) a Kinderpunsch (svařák pro děti a mě). Hladoví uspokojovali své chuťové pohárky buď bavorským gulášem či bavorskými klobáskami nebo bavorskou sekanou. Nechyběli ani různé vepřové, kuřecí či hovězí speciality. Své umění prezentovalo i několik pekařů a cukrářů se svými výrobky podivuhodných tvarů a chutí. Těžké popisovat, to se musí vidět a především ochutnat.

Po degustaci všeho dobrého jídla a pití jsme se vmísili do davu a začali jako ostatní pomalu korzovat. Má to svůj smysl! Takto člověk nejenže nestojí stále na místě a moc nemrzne, ale navíc se postupně setkává se svými přáteli a známými, které dlouho neviděl. Ačkoliv ve Weidenu mnoho lidí neznám, spolužáků z vysoké školy zde byla velká spousta. Řeč ani u mě rozhodně nevázla.

22:00, zpátky doma. Jsem zmrzlý jak rampouch a usrkávám horký čaj s medem. Skript jsem se sice skoro ani nedotkl, ale to nevadí. Ten večer stál za to.

Autor: Daniel Suchánek | úterý 16.12.2008 0:14 | karma článku: 13,73 | přečteno: 1741x
  • Další články autora

Daniel Suchánek

Odborářům, těm je zase hej!

Volby se blíží, tak o sobě dávají odboráři po dlouhé době vědět. Je totiž ovečkám nutné zase připomenout, kdo je ten hodný a kdo je ten zlý. Krize je sice celosvětová a stará vláda už je pryč, ale co... Když už to mají svolané a má to být celoevropská štafeta, tak si aspoň cvičně zademonstrují. Navíc jsme nyní v čele té Unie, tak se o nich dozvědí nejen venku, ale přijedou je podpořit i druzi z ostatních zemí.

16.5.2009 v 22:10 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Politika

Daniel Suchánek

Vysokoškolský veletrh Regensburg (30. + 31. týden)

V letním semestru se účastníme mimo jiné výuky předmětu „marketingové instrumenty“. Oproti jiným nás zaujal tím, že nám vyučující dává neustále příklady z praktického života. Jednou přinese štos reklamních novin k analýze, podruhé si pouštíme video-spoty či posloucháme rozhlas. Povídáme si, co nás zaujalo a naopak co by mohlo být lépe zpracováno.

6.5.2009 v 11:20 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Velký výlet do Česka (28. + 29. týden)

Jeden z vrcholů letního semestru – poznávací zájezd do Mladé Boleslavi a Prahy – je úspěšně za námi. Bylo to náročné, zestárl jsem o 2 roky, ale stálo to za to! Celou akci jsem začal připravovat již v polovině února. Nezdá se to, ale vymyslet zajímavý program a zajistit ho, stálo mnoho sil. Sehnat ubytování se stravováním, rezervovat vstupy a vše propočítat tak, abychom to i časově stihli, bylo velmi náročné. Avšak dobrá věc se podařila.

21.4.2009 v 19:07 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Bavorská strava (27. týden)

Tento týden bych se rád zaměřil na místní stravu, o kterou se mnozí zajímají. Tak jako na jiných vysokých školách, i zde máme menzu, kde se dá za rozumný peníz najíst. Rozumný peníz je pro místního studenta do pěti euro. I když za pět euro máme ve Škodovce obědy na celý týden, tak v rámci zapadnutí do kolektivu jsme se zde zpočátku pravidelně i stravovali.

7.4.2009 v 21:54 | Karma: 12,53 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

A jsme za hlupáky všichni (26. týden)

Prázdniny skončily a my naskočili zase do každodenního rytmu pravidelného vstávání na sedmou (aspoň jsme si to tak předsevzali) a chození do školy. Hned na začátku nás však čekalo veliké zklamání. Jak už jsem psal v článcích z dřívějších dob, reprezentujeme nejen sebe, ale i naši domovinu. Ať už na hodinách českého jazyka, hospodářského zeměpisu nebo východoevropských trzích, vždy jsme se snažili o maximálně pozitivní dojem, že Česká republika je malý moderní stát. Ano, má složitou historii, avšak do budoucna má nakročeno správným směrem a jedním z důkazů je například úspěšné předsednictví Evropské unii.

27.3.2009 v 17:47 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1908x
Hrdý Ašan (*1986), student ŠkodaAuto, a. s., Vysoké školy v Mladé Boleslavi. Od 1. října 2008 do 31. července 2009 působil v rámci výměnného programu Erasmus na Hochschule für angewandte Wissenschaften Amberg-Weiden (SRN). O svém pobytu psal v 1. semestru pravidelný týdenní blog (rubrika ERASMUS).