Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aklimatizace (1. týden)

Zdravíme z Weidenu! Dle slibu píšeme své zážitky z nového prostředí... Školní rok začal nejen v Česku (29. září 2008), ale i v Německu (1. října 2008). Abychom se stačili aklimatizovat, přijeli jsme raději o dva dny dříve.    

Bydlíme v Lehrlingswohnheim - Handewerkerhaus, což by se dalo volně přeložit jako učňovský domov mládeže – dům řemesel. Existují tu dva typy ubytování. První je klasický internát s pedagogickým dozorem a pevným řádem. Druhý typ je určen pro starší ročníky a ERASMUS studenty. Bydlíme v klasických bytech a máme volnější režim. Náš nový domov je prostorný byt 1+1 v prvním patře, který obývám jen já a Ondřej. Upřímně řečeno – s Internátem SZTŠ, kde jsme bydleli doposud, se to nedá srovnat. Velká kuchyně, velký pokoj, prostorná předsíň (ideální pro naše bicykly J) a koupelna jen pro nás dva! Sice jsme po příjezdu museli celý byt kompletně vydrbat (i zde berou uklízečky úklid velmi sportovně), ale nyní máme ideální zázemí pro naše budoucí studijní výkony (a doufejme i úspěchy).

I když škola začínala až ve středu, hned v pondělí jsme ji navštívili. Využili jsme ještě relativního klidu k vyřízení povinného papírování a obdrželi rozvrh hodin. Špatná zpráva – v pátek chodíme do školyL. Dobrá zpráva – v pondělí máme volnoJ. Zaujala mě především školní knihovna, kde mají otevřeno Rund um die Uhr (non-stop). Nemůžete-li spát, můžete se o půlnoci vydat do knihovny, otevřít si studentskou čipovou kartou a až do rána studovat (pokud dříve neusnete). Zní to až moc dobře na to, aby to fungovalo. Určitě to aspoň jednou vyzkouším.

V úterý jsme se vydali na návštěvu cizineckého a ohlašovacího úřadu. I když byli úředníci velmi milí, poznali jsme, jak se asi cítí občan II. kategorie. Naštěstí tam do konce pobytu již vícekrát nemusíme. Zbytek dne jsme strávili prohlídkou města. Weiden sice není moc velký, ale má mnoho podobných uliček a zákoutí. To byl také důvod našeho častého bloudění a objevování se na neznámých místech.

Ve středu nastal den D! V 9:00 byl oficiální začátek školy. Všichni studenti prvního ročníku se setkali v přednáškovém sále, vyslechli si dvacetiminutový projev a zase šli domů. Čekal jsem sice více, ale vynahradil jsem si to odpoledne. Toho dne v 15:00 měli sraz všichni zahraniční Erasmus-studenti s místními studenty, kteří nad nimi dobrovolně převzali záštitu a budou jim po celý rok pomáhat. Ze zahraničí kromě nás přijeli po dvou účastnících ze Slovenska, Polska, Itálie a Ruska. Můj patron jako jediný cestuje někde po světě a přiletí až příští týden. Uvidíme, jak si budeme rozumět. Zatím jen vím, že se jmenuje Karolína (hezké jménoJ).

Ve čtvrtek ráno začíná konečně ostrý start! 10:00, učebna HS205, Business English. Do třídy kráčí rázně naše vyučující. Jak jsme se později dozvěděli, pochází z L. A., své americké kořeny nezapře a máme ji oslovovat Mrs. D. G. Celé cvičení (90 minut) hýří entuziasmem, má stále American happy face a chodí po celé třídě neustále sem a tam. Angličtina je moje slabší stránka, které si jsem vědom. Podvědomě však cítím, že když už se ji nenaučím pořádně ani s ní, tak už s nikým. V 11:30 nastává čas oběda. Jelikož jsme kluci a poslední dva dny jsme si „vařili“ sami, tak se na něj těším. Objednal jsem si chilli-guláš s rýží a pochutnal jsem si (nebo že by byl hlad přece jen nejlepší kuchař?) Po obědě proběhlo setkání s dr. Holubovou, která ve škole vyučuje český jazyk. Seznámili jsme se, popovídali si a domluvili se na budoucí spolupráci, která bude spočívat v neformální konverzaci v češtině se studenty. Tak jako je pro mě přínosná konverzace s Němcem, může být pro Němce přínos popovídat si s Čechem. Navíc k tomu získáme zajímavé zkušenosti a věřím, že to bude i zábava. Ještě jsem totiž nikdy neviděl žádného cizince, který by se učil česky. Ve 14:00 mělo začít cvičení mezinárodní marketingové komunikace. Jelikož byl další den státní svátek, tak jsme šli na jeho počest hned na začátku všichni předčasně domů.J

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Suchánek | pondělí 29.9.2008 23:23 | karma článku: 10,22 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Daniel Suchánek

Odborářům, těm je zase hej!

Volby se blíží, tak o sobě dávají odboráři po dlouhé době vědět. Je totiž ovečkám nutné zase připomenout, kdo je ten hodný a kdo je ten zlý. Krize je sice celosvětová a stará vláda už je pryč, ale co... Když už to mají svolané a má to být celoevropská štafeta, tak si aspoň cvičně zademonstrují. Navíc jsme nyní v čele té Unie, tak se o nich dozvědí nejen venku, ale přijedou je podpořit i druzi z ostatních zemí.

16.5.2009 v 22:10 | Karma: 26,71 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Politika

Daniel Suchánek

Vysokoškolský veletrh Regensburg (30. + 31. týden)

V letním semestru se účastníme mimo jiné výuky předmětu „marketingové instrumenty“. Oproti jiným nás zaujal tím, že nám vyučující dává neustále příklady z praktického života. Jednou přinese štos reklamních novin k analýze, podruhé si pouštíme video-spoty či posloucháme rozhlas. Povídáme si, co nás zaujalo a naopak co by mohlo být lépe zpracováno.

6.5.2009 v 11:20 | Karma: 10,53 | Přečteno: 1388x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Velký výlet do Česka (28. + 29. týden)

Jeden z vrcholů letního semestru – poznávací zájezd do Mladé Boleslavi a Prahy – je úspěšně za námi. Bylo to náročné, zestárl jsem o 2 roky, ale stálo to za to! Celou akci jsem začal připravovat již v polovině února. Nezdá se to, ale vymyslet zajímavý program a zajistit ho, stálo mnoho sil. Sehnat ubytování se stravováním, rezervovat vstupy a vše propočítat tak, abychom to i časově stihli, bylo velmi náročné. Avšak dobrá věc se podařila.

21.4.2009 v 19:07 | Karma: 10,81 | Přečteno: 1174x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

Bavorská strava (27. týden)

Tento týden bych se rád zaměřil na místní stravu, o kterou se mnozí zajímají. Tak jako na jiných vysokých školách, i zde máme menzu, kde se dá za rozumný peníz najíst. Rozumný peníz je pro místního studenta do pěti euro. I když za pět euro máme ve Škodovce obědy na celý týden, tak v rámci zapadnutí do kolektivu jsme se zde zpočátku pravidelně i stravovali.

7.4.2009 v 21:54 | Karma: 12,53 | Přečteno: 1684x | Diskuse| Cestování

Daniel Suchánek

A jsme za hlupáky všichni (26. týden)

Prázdniny skončily a my naskočili zase do každodenního rytmu pravidelného vstávání na sedmou (aspoň jsme si to tak předsevzali) a chození do školy. Hned na začátku nás však čekalo veliké zklamání. Jak už jsem psal v článcích z dřívějších dob, reprezentujeme nejen sebe, ale i naši domovinu. Ať už na hodinách českého jazyka, hospodářského zeměpisu nebo východoevropských trzích, vždy jsme se snažili o maximálně pozitivní dojem, že Česká republika je malý moderní stát. Ano, má složitou historii, avšak do budoucna má nakročeno správným směrem a jedním z důkazů je například úspěšné předsednictví Evropské unii.

27.3.2009 v 17:47 | Karma: 15,82 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 14 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  15:12

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

VIDEA TÝDNE: Bitka po finále poháru, let hrůzy a supercela v Litomyšli

26. května 2024  15:12

Fanoušci po finále fotbalového poháru neudrželi nervy na uzdě a vtrhli na hrací plochu, kde došlo k...

Rusové hlásí „osvobození“ další vesnice. U Charkova se brání, tvrdí Ukrajina

26. května 2024  15:07

Sledujeme online Ruské síly dobyly vesnici Berestove a na východě Charkovské oblasti, informovalo v neděli ruské...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  14:25

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1908x
Hrdý Ašan (*1986), student ŠkodaAuto, a. s., Vysoké školy v Mladé Boleslavi. Od 1. října 2008 do 31. července 2009 působil v rámci výměnného programu Erasmus na Hochschule für angewandte Wissenschaften Amberg-Weiden (SRN). O svém pobytu psal v 1. semestru pravidelný týdenní blog (rubrika ERASMUS).