Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vnitřní kompas

Při jednom televizním šotu jsem se s hrůzou přistihl, že souhlasím s výrokem iránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, souvisejícím s pokryteckým postojem izraelského státu k jejich jadernému programu.  Ten, kterého jsem měl za hrozbu a nebezpečí, mi najednou připadal blíž realitě, než Netanjahu a řada dalších zástupců demokratických států, kteří v jednom šiku brojí proti iránskému režimu a vyhrožují mu válkou. 

Irán je uzavřená autokracie a svým postojem i působením je především totalitní dovnitř státu. Navenek, oproti afghánským mudžáhidům i pseudospojencům v Pákistánu, není takovým nebezpečím, jak nám je předkládáno. Jasný postoj, který jsem k tomuto totalitnímu režimu měl, mi asi rozostřila „blbá nálada“ ze současného stavu naší společnosti a ekonomiky.

Popravy a pronásledování vlastních obyvatel za odlišné názory jsou v Iránu na denním pořádku. Poprava je vražda, ale když se povýší na masakr nebo mechanický a bezcitný holokaust, všichni to začnou vnímat jinak. Na tolik osobních tragédií najednou jedinec nemá kapacitu. Vymyká se to lidské zkušenosti a je-li to podpořeno ideologickým zdůvodněním, stává se to normou. Odtud už je jen krůček k tomu, aby člověk chápal a schvaloval jednání diktátorů, lemovaných miliony obětí. Tak daleko od světonázoru „žít a nechat žít“.

Každé společenství zplodí nějaké řídící orgány, to je obecný princip. Chtěl bych věřit na konspirační teorie, ale ukazuje se, že jejich násilné chování a mocenské ambice vychází z obranných mechanismů. To co vlády reprezentují a skrývají je princip, opakující stejné vzorce na každé velikostní úrovni. Faktor času pak některým státům nebo seskupením přidává historickou výhodu.   

Vládnoucí garnitury jsou esencí celku. Jsou jeho odrazem a zpětně ovlivňují masu. Mají prostředky na to, aby se chránily a vymýšlely postupy ke svému udržení. Rafinované postupy zahrnují všechny způsoby ovlivňování, které známe i z našeho osobního života. Jen jsou dotažené na systém a institucionálně posvěcené.

Ztracený a manipulovaný človíček nedohlédne na hrátky protistran a nástroje humánní či nehumánní, kterými je ovládán, korumpován, manipulován. Jsou tak vzdálené obyčejnému životu, že si neuvědomuje, jak moc je jimi ovlivňován. To co mělo občanu sloužit, se stává zároveň jeho zotročením.

Nepříjemné pocity, které máme, když jsme svědky zneužívání demokracie a následně tímto systémem zneužíváni, nás vhání do náruče radikálních řešení. To je nebezpečí, které si naše „demokratická elita“ neuvědomuje. Už jednou byla smetena a stále to může přijít, i když dějinné podmínky tomu zatím nepřejí.

Podvědomě cítíme, že instalace diktátora v sobě skrývá nebezpečí, že se zvrhne a nebude mít nad sebou žádnou kontrolu. Oč lepší je demokratický systém, který vypadá tak bezzubě a zneužitelně. Stále je naděje, že nějaký samo opravný proces demokratickou vládu obrodí a poskytne snesitelný prostor pro existenci.

Nejlepší podmínky pro život si v dnešním světě získávají ti, kteří jsou chytří a bezcitní. Tato skutečnost vyjádřená heslem: „Ať mi vládne kdokoliv jakkoliv, budu li se mít dobře“ se promítá i do charakteru států. Mezi státy to funguje podobně, dokonce bez zátěže osobní morálky zúčastněných, takže zamlžování a zatajování informací o tom, na čí úkor se ten který stát má lépe než ty druhé, je normou. Na pokřivené a omezené informace se vůbec nedá spoléhat.

Proto pro nastavení vnitřního kompasu, pro rozhodování, komu svěřit vládu nad sebou, máme jen vlastní pocity. Lásku, nenávist, strach a soucit. Jen s nimi budeme konat rozhodnutí. Takže jediná možnost a správná cesta je začít u sebe.

Všechny pocity lze zneužít a první v pořadí je nenávist a láska, dvě polohy téhož. Ty lze vypěstovat, stejně jako strach. Se soucitem je to trochu jinak. Dočasně se dá se zneužít, ale vykřesat ho z člověka, kterému empatie chybí, nelze. Proto výchova ke správnému využití soucitu, je to, co postrádám v dnešní škole.  Hledání soucitu v nás je úloha pro budoucí vývoj lidstva. Jeho nedostatek by měl být léčen a absence kriminalizována.

 Soucit, rozšířený na všechny lidi, zvířata, rostliny a celý živý i neživý svět je jediné, co opravňuje člověka považovat se za vládce planety. Budeme li mu naslouchat, budou i naše rozhodnutí správná.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | středa 6.6.2012 19:08 | karma článku: 8,01 | přečteno: 605x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů. Zasahovala stovka hasičů, momentálně dohašují

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  17:12

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Opilec způsobil nehodu a ujel, během hodiny ho hlídka v autě načapala dvakrát

16. května 2024  17:01

Velkou drzost projevil jednatřicetiletý řidič na Prachaticku. Způsobil nehodu s motocyklem, od níž...

Na reakci měli Ficovi ochránci vteřinu. „Experti z TV“ by to nedali, říká Charvát

16. května 2024  16:57

Podcast Po střelbě na Roberta Fica ve slovenské Handlové zpochybňují lidé způsob, jakým ochranná služba...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  16:22

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe