Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Souřadnice všehomíra.

Lidé si v krátkých chvílích mezi sháněním obživy sedli na mez a dívali se na oblohu. Někteří na to měli víc času a přemýšleli. Našli v tomto jevišti řád a pravidelnost. Jako pravítko jim k tomu posloužil obzor. Pokud byli dostatečně dlouho na jednom místě, vykolíkovali krajinu tak, aby mohli předpovídat místa a časy východů a západů slunce a měsíce.

In- and Outside the TorusThomas F. Banchoff's ICMS 2002 Poster

Těmhle souřadnicím se říká obzorníkové a jejich základnou je tečná rovina v místě pozorování. Akční rádius jednotlivce nepřesahoval kmenové území, takže neměnnost stanoviště zajišťovala stálost výsledků. Nebe fungovalo. Když byl takový mudrc spolu se svým národem vytlačen jinam, poodešel na jih nebo na sever, podmínky měření se mu výrazně změnily. Rovina obzoru a pozorování zároveň měnila úhel ke slunci i obloze.

Chvilku se drbal za ušima a postavil znovu tu jednoduchou observatoř z kamenů a zaregistroval rozdíly. Musel najít nějaký jiný stabilnější bod, vůči němuž se nebeské cykly nemění, i když se přesune kamkoliv na Zemi. Zaoblenost zdánlivě neměnné nebeské klenby mu napověděla, že Země je na tom podobně a proměnila se mu v mysli do koule, jejíž střed se stal novým počátkem světa.

Člověk si stanovil rovníkové souřadnice a na nich nebeská tělesa konaly pravidelné putování, bez ohledu na jeho pozici na Zemi. Tělesa putovala s výjimkou slunce a měsíce po složitých trasách,  křivkách a uzlech, tu pomaleji tu rychleji. Z pohybů a tance planet odvozovali lidé jejich vlastnosti a promítali je do vlastních životů.

Složitost takto vnímaného světa už nebyla pro každého a trvalo  to až do středověku, než se díky osvětě, námořním zkušenostem a snažení církví dostala do povědomí lidí jako samozřejmost. Fakt, že Země je středobodem vesmíru, vyhovoval i pocitu nadřazenosti lidstva nad veškerým tvorstvem.

Stálo to mnoho životů a dlouhé roky, než byla tato představa překonána a souřadný systém geocentrický nahradila solární ekliptikální souřadná soustava, která zjednodušila pohyb planet z nepochopitelných, ale známých tras na prosté kruhové či eliptické dráhy kolem slunce, které objasnily ony složité pohyby. 

Marný boj proti této představě světa byl veden obavou, že se lidem rozpadnou jistoty a proces uvede společnost do chaosu. Bylo to vnímáno jako další stupeň volnosti a svobody. Mocní se svou autoritou zaručili za starou představu a báli se, že by nemuseli ty změny v myšlení ovládat. Věda pokročila a co se dříve měnilo tisíc let, dělo se najednou ve stoletích a desetiletích. To, že byly najednou pro hrstku astronomů ony solární souřadnice doplněny ještě galaktickými a později souřadným systémem známého vesmíru, bylo už pro běžný život nepodstatné, protože příliš vzdálené.

Pro ty, kteří se o prostor kolem sebe zajímají a vědecké poznatky akceptují, se svět lidí stával malým a ještě menším, až se proměnil ve vesmírný prach. To co dříve povznášelo, proměnilo najednou Zemi na malé nic. Okraj vesmíru, vzdálený a nepochopitelný, se z  nekonečně se vzdalujícího prostoru přeměnil v něco, co přesahuje představy současného paradigmatu.

Když nemůžeš změnit svět, změň sebe. Řekl kdosi v jiné konotaci. Říkám to dnes v souvislosti s představou světa jako trojrozměrného prostoru limitovaného časem. Není náhodou, že představy o Vesmíru, jeho povaze a pochopení, jsou dnes odvozovány ze zkoumání nejmenších částic tady na Zemi a v měřítcích nekonečně malých proti tomu, jak se nám Vesmír jeví.

Teorie nám nabízejí svět úplně jiný, než byly dosavadní mechanistické představy. Dostáváme se do světa iluzí, hologramů, zrcadlení a proměn skrze myšlenku. Podoba nového Vesmíru není dosud ustálená a „dokázaná“. Těžko uvěřitelná představa, že má každý svůj vesmír v hlavě a společně podléháme iluzi je stejně nepochopitelná, jako zkušenost primitivního zemědělce, když měl připustit, že Země není plochá deska.

Zuřivý odpor dogmatických vládců našich duší proti přesunu středu všehomíra do jiného bodu, byl pochopitelný. Stejné je to s odsuzováním nových teorií do říše bláznů nebo do zapomnění většinovou společností. Důvod je prostý. Toto vědomí a nové pohledy na svět dosud nijak neovlivňovaly běžný život. Nyní může mít podobná změna závažnější dopady. Kromě toho, že osvobozuje individuálně, nikoliv celospolečensky, proměňuje pohled na všechno naše konání. Prozření nemění život, ale pohled na něj.

Může nás to vybavit souzněním, a citlivostí, pocitem souvislosti, vědomím ovlivnitelnosti všeho kolem naším přáním. Pouhou myšlenkou zvrátit neblahý vývoj společnosti. V sázce je mnoho a cesta je dlouhá. Jak na straně vědy, tak na straně rozšíření nového uvědomování. Blíží se nové nastavení souřadnic všehomíra. Počátek univerza nebyl člověku od okamžiku narození nikdy blíž. V osobním životě se nemusí změnit vůbec nic, nebo se může změnit úplně všechno. Záleží to na každém z nás.

Autor: Daniel Řehák | úterý 30.4.2013 14:05 | karma článku: 9,51 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe