Sídlištní romance

Václav Krupička patřil k panoptiku podivných postav našeho sídliště. Když ráno v montérkách postával u křižovatky, aby ho nabrali do mikrobusu na stavební práce, na první pohled bylo poznat, že je ještě panic. Každé ráno odcházel ze své garsonky, jejíž vybavení by odradilo i hodně otrlou houmelesku od proniknutí k jeho duši nebo kontu.

MolitanD.R.

Kdyby tušily, kolik úspor se nalézá na dně kóje sbité z prken, plné hnědých ústřižků molitanu, sloužících za postel. Modrý nátěr stěn a stropu měl barvu oblohy letního dne a papírový lampión v podobě slunce zářil stejně jako 100 watová žárovka ukrytá uvnitř. Jednomístná garsoniéra byla totiž pojata tak, jak se Venca díval na svět. Pocházel z malé chaloupky, kterou opustil v ranném věku coby sirotek. V temných sálech s vysokým stropem, tak typických pro předrevoluční pasťáky, snil svou idylickou vzpomínku a v osmipatrovém paneláku realizoval svůj sen o bukolické krajině dětství.

Bál se a zároveň toužil po ženě, podvědomě cítil, že jen tato může naplnit jeho prázdnotu. Zkušenosti ho ale vybavily i mechanismy obrany proti těm nepravým a tuto zkušenost vtělil do obranných opatření, z nichž kromě postele v podobě hnojiště, byl ještě vedle stojící peřiňák ze zánovní plastové popelnice a zahradní lavička z parku, kterou chránil již několik let před ukradením. Miloval zeleň a nespokojil se pouze s vnitřní zelení převážně vodních rostlin pěstovaných v akváriu a vyžadujících denně desítky litrů vody, ale i venkovní zelen vystrčenou otvory po pochybné spíži a zevnitř zásobované závlahou. Břečťan, vinoucí se kolem oken byl již bujný a stal se domovem hmyzu a ptactva, k nemalé radosti sousedů. V horní díře již vyvedl několik generací zpěvného ptactva a těšil se z jeho zpěvu. Jaké štěstí, když si konečně ušetřil na zelenou chlupatou krytinu, používanou na balkóny a zahrady v níž se procházel bos a nebo v dřevákách, pokud z dokořán otevřeného okna padal na jeho povrch déšť nebo sníh. Koberec připomínající trávu mírně vlažil a sypal do něj semena golfové trávy, doufaje v její vyrašení.

Václav byl i sečtělý a diskuze, které rozvíjel s dívkami, které si z něj chodily navečer do parku dělat šprýmy, ještě víc odrazovaly jednoduché dcerky sociálních bytů od jakéhokoliv pomyšlení na lásku nebo sex. Po té co se Václav dočetl v jedné povídce o mluvícím papouškovi co odrazoval milenky jakéhosi proutníka, koupil si ruče též jednoho šedého žako a přes den mu pouštěl věty typu: Co tu děláš, vypadni, Kurvo! a podobně. Ne, ne. Venca nebyl žádný svatoušek. To, že měl čas na meditaci, jej ještě neposunulo k moudrosti. Ale stejně jako v povídce doufal, že se sítem odpudivých indicií prokouše ta nejzlatější, která ho bude mít přes všechny překážky ráda. Jednou večer, když už nebylo poznat, že je Venca pořád v montérkách narazil v parčíku, kde se procházíval, na mladou, 18ti letou Blaženku. Tato se již od 13ti bála že se nevdá, i když byla celkem líbezná. Nějak to s chlapci neuměla. Na Vencu si však troufala. Připadal jí poněkud bezbranný a krom toho ten vlahý májový večer, světe div se, pomohl překonat strach a obavy obou začátečníků.

To ještě Blaženka netušila, že jí kromě chaloupky v osmém patře čeká několik dalších úskalí. Venca zásadně chodil pěšky a vyhýbal se výtahu. Ze zásady odmítal i pozvat kohokoliv, kdo tento ďábelský vynalez používá. Měl hodně zásad. Jako singl si je mohl dovolit. Tři zámky ve dveřích Václav odemykal tak dlouho, že z mladistvé vášně už zbývala jen půlka. Ve vchodě na ni čekala barikáda z botníku, jímž Venca odstiňoval hluk z chodby. Než Václav stačil říci nezouvej se, Blaženka už poskakovala po jehlicích zeleného roštu, hledajíc ve tmě furiantsky odkopnuté boty. Leccos z originálního vybavení bytu, bylo v šeru a touze přehlédnuto. Rychlý pád do horké vášnivé noci, kdy se hory nakláněly, hromy hřímaly a molitan lítal.

Noc v níž byl Václav proměněn v muže se probouzela do rána a zastihla tvrdě spícího Václava v onom hnojišti, z něhož se Blaženka rychle stáhla na lavičku, aby si promyslela, zda je tento samorost upravitelný do společenské normy. Nejen Blaženka se probudila. Papoušek v dobrém rozmaru začal procvičovat naučené fráze. Kurvo! Vypadni! spustil své představení, nadýmáním zastrašoval onoho neznámého vetřelce a plnil úkol k němuž byl vycvičen. Teď se ukáže, jak uspokojená žena umí svou spokojenost zajistit i nadále. Stál před ní první krok k polidštění opice a v cestě stál velký papouch. Pohotově přes klec hodila tričko, které leželo u lavičky a se slovy: „Jdi ty brepto!“ uhasila bojovnost prostořekého papouška. Překonala dočasně odpor k hnědému molitanu a přitiskla se k svému milému. Co bylo dál? To už je jiný příběh

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Řehák | pondělí 19.5.2008 21:50 | karma článku: 15,62 | přečteno: 1619x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe