Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sakartvelo - Gruzie

Už se zase u nás objevují billboardy politiků s jejich hesly a planými sliby. Měl jsem malou možnost srovnání s jinou zemí. Nachomýtl jsem se před týdnem v druhém největším gruzínském městě Kutaisi k velkému srocení lidu. Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaký běh pro zdraví. Protože abeceda Gruzínů je dostupná jen Gruzínům a masochistům a obrázek s nápisy na tričkách a národní vlajky to mohly evokovat.

Pak jsem si uvědomil, že rozložení textu kolem červeného srdíčka připomíná známé I like New York. Podle často viděného čísla 5 a porovnáním s plakáty jsem to nakonec identifikoval jako mítink vládní strany. Dotazy na účastníky to potvrdily a jistotu pak dodal vládní vrtulník a později kolona černých aut s majáčky, kterým jsme uhýbali cestou do Tbilisi. http://unm.ge/index.php?option=com_content&view=article&id=2214%3Aunm-holds-party-congress-in-11-georgian-cities&catid=3%3Awhats-hot&Itemid=56&lang=en

Do Kutaisi se sjelo mnoho příznivců autobusy a být to před 20-ti lety, myslel bych si, že je 1. Máj. Hodně bylo mladých, ale byli mezi nimi i někteří fanatičtí přívrženci staršího data narození. Většina oblečena do stranických červených nebo bílých triček s nápisy „Mám rád Gruzii“  

Kampaň vypadala velmi připraveně a draze. Utekli jsme se před ní na vršek nad městem a během naší návštěvy dostavovaného chrámu Bagrati nad Kutaisi  se za asistence policie, která je asi největším zaměstnavatelem v Gruzii a prý i dobře placená se na mítinku vystřídali hlasití řečníci a zpěváci jejichž hlasu jsme neunikli.  Rozeznívali znovu Saakašviliho vlasteneckou a proevropskou a prozápadní notu, která připravila Gruzíny o Abcházii a Jižní Osetii, kterýžto fakt na své stranické mapě ignorují.   

Hlavní náplň politiky této strany  www.unm.ge je směřování do EU, podpora politice USA. Obrovské investiční akce do monstrózních staveb hlavního města, do Svanetské Mestie, Batumi a několika dalších vybraných lokalit jsou natolik masivní, že si to v takovém rozsahu nedovolí ani vlády zemí EU. Průmyslu jsme mnoho nezaregistrovali, a že by to vše financovali zemědělci a kavkazská voda se mi nechce věřit.

Víme z doslechu, že před nějakými třemi lety učinil Saakašvili přítrž vyděračskému chování policie k vlastním obyvatelům a hlavně k cizincům, známé z Balkánu a opravdu nikoho nezastavovali, jen z ampliónů zánovních Oktávií osvícených rampami amerického střihu okřikovali neposlušné, či chybující řidiče, když dost rychle neuskočili před vládní kolonou. Saakašvili policii uplatil sám tak, že už si sami přilepšovat nemusí.

Uvidíte li v kterémkoliv zapadlém a pokáleném městě parádní prosklenou budovu s avantgardní architekturou, ke které se dá dojít po nehotových a neasfaltovaných cestách a chodnících, můžete si být jisti, že je to úřadovna policie. A že těch policistů je! Co a koho hlídají nevím, ale když jsem se je, po 10-ti km cestě z letiště do centra metropole, pokoušel počítat, nechal jsem toho po kilometru, protože v hustší zástavbě stáli po padesáti metrech naproti sobě. To se opakovalo ve všech větších městech. Mezi postávači a těmi v autech byl rozdíl ve hmotnosti a možná v délce služebního poměru. Tak tlusté policisty jako v Kutaisi u chrámu, kde nebylo koho hlídat, spali v služebních vozech nebo svačili, jsem ještě neviděl.

Z vlastní zkušenosti vím, jak dokážou rychle černí šerifové (městské policie) vyžrat rozpočet města, aniž by cokoli vyprodukovali. Nevím, jak dlouho dokáže takto podepřený policejní sbor udržet Saakašvili, ale už teď vykazuje tato země prvky diktatury i když pod demokratickou fasádou. Gruzii čekají parlamentní volby, a pokud jeho strana získá dost hlasů, asi mu prodlouží prezidentský mandát nebo počet funkčních období.

Musí se přiznat, že je Saakašvili chytrý a zručný politik a manipulaci s voliči mu určitě pomáhají tvořit američtí poradci, neboť stabilitu tohoto trojského koně v ruské sféře vlivu USA opravdu potřebují.

Zatím se mu to daří. Mladí mu to polykají i s navijákem a touží po západních vymoženostech, tak jako i my jsme si v iluzích o demokracii a tržním hospodářství nechali prodat kde co. Už teď mnoho Gruzínů reptá a ozývá se na to bezuzdné utrácení a nejen staří. Nelíbí se jim proměna hlavního města a prodeje státních společností.

V každém městě jsou hlavní průtahy lemovány malými, špatně zásobenými obchůdky, obsazené staršími lidmi, nezaměstnatelnými jinde. Prvotní oblouznění markety trvá jen do té doby, než se položí ty prodejničky. Kultura prodeje je jedna věc a kvalita dováženého zboží druhá. Zatím je v metropoli jen jeden, dva velké obchodní domy, jeden z nich - v ČR oplakávaný Carrefour.

Po dlouhé době jsem měl zase zážitek z doby dávno minulé, když jsem ochutnal ovoce a zeleninu, sic vzhledově ne příliš dokonalou, ale chutnou a nemodifikovanou. Kyselým mlékem – jogurtem, přímo od kravičky jsem si připomněl 30 let starý zážitek z Bulharska. To asi milí gruzíňané časem zmizí.

Kamkoli jeli přátelé, se kterými jsem tam byl, tam se to záhy podělalo. Nejsem fatalista ani konspirátor, ale prostor, který Sakartvelané obývají, je přímo těhotný budoucími problémy. Turecko, Írán, Rusko, Ázerbájdžán atd. Epicentrum možné budoucí války. Přeji Gruzínům klidný rozvoj a svobodu aspoň takovou, jakou dávají svým kravičkám, koňům, prasátkům, husám a kachnám, toulajícím se bez dozoru podél silnic a cest, i na svazích jejich hor.      

Dojmů z nedávné cesty je hodně, určitě se ke Gruzii ještě vrátím v cestopisnějším duchu a s fotkami.

http://georgia.gov.ge/index.php?lang_id=ENG&sec_id=30

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | středa 12.9.2012 16:48 | karma článku: 10,60 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Výcvik v Rusku a citáty Štúra. Juraje C. fascinovali padlí Slovenští branci

16. května 2024  15:27

Premium Jednasedmdesátiletý spisovatel Juraj C., který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  15:26

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

Zabíjejí ve Vovčansku civilisty, nahánějí je do sklepů, viní Rusy Kyjev

16. května 2024  15:21

Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko obvinil ruské invazní síly ze zadržování a zabíjení...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe