Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslední večeře Páně

Některé domovy důchodců jsou utajené LDNky. Normy obestírající život v nich poskytují klientům materiální péči . Peníze jimi odevzdávané do systému je staví do role zákazníků. 

Jejich přímá obsluha je dnes naopak ten poslední proletariát. Od socialistických dob se poměr mezi personálem a osazenstvem těchto zařízení obrátil. Od všemocných bachařů, přilepšujících si z erární kuchyně, nebo z kapes seniorů je dnes zmenšujíci se skupinka pokojských, utírajících zadnice inkontinentních obyvatel a placená stále stejně jako kdysi a ohrožených zástupem nezaměstnaných

Klienti produkují spolu s plínami tuny odpadů. Pracovníci obslužné péče jsou frustrovaní, vyčerpaní a místo osobního přístupu k obsluhovaným, zaměřeným na duchovní potřeby jsou zaneprázdněni likvidací jejich exkremenů, pocházejících z přísunu neadekvátního množství jídla. Jediné na co má vliv doktor je určení dietetické kategorizace. Množstvím se nezabývá. 

Touží opravdu důchodci po pěti denních chodech jídla s minimem pohybu po tomto hýření? Někteří jsou opravdu rozjedení, ale mnoho starých lidí snížilo objem stravy před příchodem do domovů v souladu s potřebami těla a teď jsou zásobováni dávkami jídla, energeticky odpovídajícími fyzicky pracujícím osobám.

O duši desítek a stovek lidí se mají starat v takových zařízeních odborně vyškolení pracovníci a ergoterapeuti. Dobře placení a mnohdy i kvalitní lidé, by měli zapojovat lidi staré nebo omezené nějakým poškozením do života činnostmi, na které cílová skupina dosáhne. Mělo by to plnit funkci animátora známou z rekreačních pobytů.

Jeden takový na stovku lidí může však pouze administrovat a těžko zabezpečí nejdůležitější potřebu starého člověka - blízký sociální kontakt s lidmi, kteří jsou jim na blízku. Obsluhující podle nařízení klientům netykají, ani když to klient žádá. Provedou svoji úklidovou a zabezpečovací práci jako roboti a jako by neexistovali, zmizí do příští technologické zastávky.

Přitom jsou pracovníci obslužné péče jediné osoby z běžného světa, které někteří z těchto lidí týdny potkávají. Emocionální potřeba stařečků a stařenek je vypjatější a snaha pohladit obsluhu, dotýkat se jí nebo se na ni pověsit, je odstupňovaná podle jejich zdravotního nebo psychického stavu.

Pokud podobné pracovní místo vybavíte pracovní náplní redukovanou na utírání zadku a přísun potravy a vybavíte nízkým ohodnocením, soustředí se vám do nich obhroublá sorta zaměstnanců, bez vztahu k vykonávané práci, z nejnižšího patra společnosti, kam dopadli z různých příčin.

Potom i vztah klientů k nim sklouzne do pánovitého postoje zákazníka a posilují se mezi nimi vzájemné negativní emoce. Obě strany se poškozují pomlouvají a někdy i škodí. Vztah bachař - vězeň není možné zlidštit, jen od osobnit.

Kdyby takové pracovní místo bylo koncipováno jako komplex pracovních náplní s požadavkem na kvalifikaci v sociální i zdravotní oblasti a organizováno jako společník pro menší skupinu, mohlo by být z platů pracovníků oddělených profesí zaplaceno to nejcennější, co by mohli klienti získat. Osobní vztah.

Z čekárny na smrt by se stalo líbezné místo, podobné rodině nebo skupině přátel. Ve skupině by se řešily psychické problémy, animozity a konflikty lépe, než v zařízení připomínajícím internát.

Takový člověk, který by vedl větší či menší skupinu, by v závislosti na svých schopnostech a energii, mohl pro každého učinit něco podobného jako Ježíš pro své učedníky. Když ne zázraky, tak denně alespoň jednu společnou večeři s veselým i vážným povídáním a pro někoho i posledním, ať už by to byl umírající klient nebo odcházející terapeut.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | úterý 3.7.2012 7:33 | karma článku: 14,46 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Měcholupech unikla z laboratoře nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  17:45

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

Policisté i hasiči v budově BIS prověřovali podezřelou zásilku s chemikálií

16. května 2024  15:44,  aktualizováno  17:34

V budově Bezpečnostní informační služby (BIS) v pražských Stodůlkách zasahovali policisté, hasiči i...

Kupují otvírák za pětistovku, fandí do noci. Zónu u O2 areny si fanoušci užívají

16. května 2024  17:23

Česko aktuálně žije hokejem. Návštěvnost mistrovství světa atakuje devět let starý rekord, lidé si...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů. Zasahovala stovka hasičů, momentálně dohašují

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  17:12

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe