Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mravenci

Ten 18. červenec byl trochu temný den, lemovaný projevy opozice v marné snaze svrhnout vládu. Pošmourné počasí se poprvé po týdnu oteplilo a pod zataženou oblohou se v rodném městě večer objevila dokonalá duha.  

Daniel Řehák

Jako obvykle jsem zaparkoval a procházel centrem. Všude kolem poletovali rojící se mravenci. Velcí malí, střední. Kam oko dohlédlo – mravenci. Shromažďovali se i na balkónech a vlétali do bytů. Tak velké soustředění tohoto každoročního jevu jsem do té doby nezažil. Při chůzi se jim nedalo vyhnout a zůstávali po nich na chodnících malé flíčky.

V tomto svatebním reji se účastní jen mravenci neútoční, plnící roli, předurčenou chemickým složením stravy transformující je do okřídleného rojení. Každoročně nám připomínají, že patří do skupiny blanokřídlých. Masivním hromadným výletem přečíslí predátory a za cenu obrovských ztrát si některé páry najdou místo pro založení nového společenstva.

Sociální chování v přísně hierarchizovaném společenství tomuto druhu umožnilo přežít stamilióny let bez výrazné změny chování.  Díky nedobrovolné rezignaci většiny jedinců svého druhu na pohlavní funkce a specializaci skupin na úkoly potřebné k přežití, našel mravenec metodu, jak při své maličkosti úspěšně soupeří s ostatními druhy.

Podívejme se na toto společenství jako na jedince a dostaneme jiný, trochu démonický obraz stametrové améby, vysílající z kupkovitého mozku dlouhé údy, zakončené ploškou, na které ohmatávají, loví a hledají potravu. Při takovém pohledu zjistíme, že je nám rovnocenným soupeřem a i když mu pozabíjíme tisíce jednotlivců a rozmetáme hnízdo, je schopen se regenerovat a za pár dní fungovat jako by se nic nestalo.

Člověk ve své vychytralosti přišel na způsob jak zasadit smrtící ránu tomuto organismu. Zneplodní-li matku, zastaví v srdci mraveniště neuvěřitelnou fertilitu, rozloženou v čase.  Přesto je to ještě dlouhé umírání.

Strategie přežití mravenců má mnoho podob, ale organizovanost a vzájemná komunikace na chemické a vibrační úrovni je věc, která používá obecnější principy. Feromonové stopy, a jejich intenzita elegantně optimalizuje jejich návrat do hnízda nebo jejich práce s teplem, kdy stavba i konání jednotlivců distribuuje optimální podmínky v sídlišti. Kooperace při stahování potravy do mraveniště, je vlastně taková malá statistika, kdy se dva jedinci ještě o kořist přetahují a tři a více jedinců svými instinkty nakonec přitáhnou potravu mnohonásobně větší.

Války, které vedou jednotlivé druhy mezi sebou, si nezadají ve strategii s lidskými zkušenostmi. Boj o zdroje může mít podobu odříznutí cesty, prokopání tunelů, ucpání únikových cest atd. Různé formy parazitismu i symbiózy jsou ze světa mravenců notoricky známé, tak je nebudu opakovat.

Důležité je, že tato společenství, při své agresivitě, ničitelském pudu a diverzifikaci dokázala najít soulad s potřebami přírody. Možná je to tím, že dosáhla na své fyzické i duševní limity a Země měla štěstí, že mravenci a jiný sociální hmyz nepřesahují určitou velikost a tím je zařadila do svého ekologického rámce.

Když se z tohoto úhlu podíváme na lidstvo, zjistíme, že strategie přežití u tohoto v podstatě bezbranného tvora má proti mravencům výhodu, že jeho společenství má několik úrovní a na základní, rodinné může být malé a operativní. Kooperace se odehrává na vyšší úrovni a člověk si navíc nese v každé hlavě inteligenci, mnohonásobně převyšující hmyzí společenství.  A pamatuje si.

Řeklo by se, má všechny předpoklady být moudrý a poučit se z toho, jak působí na planetu. Jenomže právě jeho úspěšnost velikost a množství z něj dělá destruktivní sílu, která si začíná ničit vlastní kolébku. Projevují se tu právě takové statistické jevy, které, zatímco ve společnosti mravenčí přináší výhodu, v lidské společnosti srážejí inteligenci druhu na úroveň hloupého zvířete.

Víme, že jedinec může být chytrý a dav je jednoduchá lehce ovladatelná masa. To je paradox. Proč to nefunguje jako u mravenců? Možná, že právě ta nezávislost a nástroje umožňují člověku chovat se sobecky a myslet si, že přežije na úkor ostatních, nebo v lepším případě bez nich.  Představte si, jaké by to bylo, kdyby nějaká superMatka rodila předem definované kasty lidí neschopných rozmnožování. To by byla spolupráce. :)

Vlastně jsme to v nepatrné analogii zažili za feudalismu na úrovni společenského postavení. Dostat se ve vrcholném stádiu mezi šlechtu bylo téměř nemožné. Možná že nás čeká na vyšší úrovni něco podobného ve vztahu k vládcům dnešních korporací. Tito mají v rukách prostředky, na které už nebudou stačit vidle a kosy a možná se dočkáme i těch bezpohlavních kast.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 19.7.2012 20:36 | karma článku: 7,75 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe