Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jen pro připravené

V Redfieldově pohádce o Celestýnském proroctví je zmínka o tom, že v životě potkáte osoby, které vás posunou dál právě tehdy, kdy jste na to připraveni.

Potkal jsem v životě hodně lidí, kteří pro mě byli zjevením a také mně vyvedli z mnoha omylů. Ne, že by to chtěli nebo věděli. Z mého do sebe zahleděného sobectví jsem se dostal až tehdy, když jsem potkal a poznal člověka, který byl, aspoň podle mě, ještě desetkrát sobečtější.  Jistě si to myslel i on o mně. Když se porovnávají hmotné a duchovní statky, je těžké porovnávat, kdo dal víc.

Když už jsem si myslel, jak jsem se posunul, narazil jsem na další zjevení. Pro tu osobu jsem byl zjevením zase já. Pohybovali jsme se každý  v úplně jiných světech a nechápali, jak se někdo tak omezený, může na světě  vůbec  orientovat.

Pro mě ten jeho  holistický přístup ke světu znamenal objev, že když někdo redukuje mnohoznačné významy slov na jeden a interpretuje chování druhého podle jasných ekonomických pravidel, povede si v životě daleko lépe,  než myslitel, který, než aby se zeptal nebo přesvědčil,  spřádal teorie o druhých. Promítal si do jejich  činů své domněnky a komplikoval si to ještě fuzzy výrazivem, kde pojem hadr má deset významů.

Nejste li obchodní cestující , vaše životní cykly a okruhy se motají na cestě z práce do práce. Tolik těch osob, co by vás postrčily dál nepotkáte. Naštěstí se mezi tím rozvinuly do košaté podoby sociální sítě, nahrazující někdejší posezení s přáteli a umožní vám potkávat se virtuálně i s těmi, které byste minuli.

Internet mně tak v rychlém sledu konfrontoval s různými informacemi a příběhy, které souvisely s mým hledáním čehosi, co nejde pojmenovat jedním slovem. Jde o nezáměrné mimovolné povznášení osoby na vyšší úrovně bytí. Jde o povznesení od páchnoucí a nepřitažlivé hmoty do světa energií a světla. (to zní moc vznešeně že? Lepší bude:  Přesvědčit sebe a okolí, že hovno nesmrdí.)

Je to cesta od víry k vědeckému poznání a od něj k fenoménu osvícení.

První zjevení byl pro mě objev zvláštního chlapíka, jehož životní příběh stojí za to si přečíst. Jedná se o Bruno Groeninga, jehož démonická struma na krku odpuzovala křesťany, kteří mu podsouvali ďábelské praktiky a negovali jeho jednoduché stále ještě vírou podbarvené poselství.

http://www.bruno-groening.org/tsch/default.htm

Druhé zjevení  byl překlad aramejského otčenáše.  Ač v originále stejně stručný a nepochopitelný jako náš kralický překlad, byl zde poctivě a tápajícně přeložen ve skutečném smyslu slov řeči, kterou už nikdo nemluví. Neptejte se mně, jak se toho dobrali, ale líbí se mi. Proto ho zde v odkazu uvádím.  Daleko víc mi konvenuje s tím,  co asi bylo myšleno, Na rozdíl od známé, formalizované , redukované  a mnohdy bezmyšlenkovitě odříkávané básně.

http://www.tipyainspirace.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=45

Třetí zjevení byl příběh napsaný Nikosem Kazantzakisem. Poslední pokušení Krista. Byl do filmové podoby zpracován Martinem Scorsesem a věřícími odmítán. Uvádím ho proto, že tenhle velmi silný příběh, mnohokrát zpracovaný a notoricky známý, je mnohdy opomíjen, Filmové zpracování mu dalo nový náboj. Člověka, kterého je možné podle příznaků považovat za postiženého schizofrenií a epileptickými záchvaty, byste jistě za božského nepovažovali. Proto je tento Ježíš, který se svým přeludům nejprve brání a potom sám prohlašuje za pravé a sebe za Boha, v dalším ději stále více a více relativizován a nakonec nepotvrzen.  Doporučuji ke shlédnutí.

http://www.fdb.cz/film/25903-posledni-pokuseni-krista-the-last-temptation-of-christ.html

http://uloz.to/xGxMpqd/posledni-pokuseni-krista-dvdrip-xvid-cz-fony-avi

Myslím, že režisér nechtěně vystihl jednu skutečnost, kterou jsem si následně ověřil na příbězích dvou dalších osob. Podobné psychické nebo tělesné postižení potkalo jistě mnoho osob, ale ta dvě další zjevení o tom kvalifikovaně, emotivně a civilně referují ve svých přednáškách. Jedná se u nich o podobné příznaky jako u Krista a spousty dalších, jenom doba a dosah jejich působení je jiný, doufejme, že to nebude obaleno náboženstvím, protože víra není dogma..

Jde o filosofa a duchovního učitele Eckharta Tolleho a  o  doktorku Jill Bolte Taylorovou. V tomto pořadí mi zprostředkovali a zformulovali to, co každý trochu otevřený člověk cítí. Že lze jednoduše a přímo změnit sebe a svět bez složitých a dlouhodobých procesů. Celé je to přes jiná slova a jiný přístup o prastarém učení o přítomnosti, jako brány k osvícení a potlačení rozumu, který je překážkou na cestě k nirváně a duchovnímu sepětí s celým světem.

Eckhart Tolle  http://www.youtube.com/watch?v=fgiv_qQHpB4&feature=related

Eckhart Tolle  http://ee.dunres.sk/texty/Moc_pritomneho_okamziku.pdf

Jill Bolte Taylor  http://www.youtube.com/gossscha1#p/u/0/zUnTsY3MTzI

Najednou do sebe všechno zapadá. Typický příklad vítězství rozumu a tudíž i levé hemisféry, byla např. francouzská revoluce, jejíž epické zpracování rozložené do čtyř dílů jsem měl možnost shlédnout v televizi. Ctností, strachem a rozumem hnaná spravedlnost, nakonec dostala pod gilotinu statisíce lidí a nakonec  i Robespierra  samotného. Nedokázal se vcítit do pocitů druhých.

Spoustu lidí tohle prostě nebaví, zdržuje a odmítají to, proto jsem článek uvedl pod názvem:  „Jen pro připravené“.  Vy čtěte a naslouchejte, neboť k vám promluví.   A ten zbytek třeba, aspoň, možná naťukne.:)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 23.2.2012 13:31 | karma článku: 14,08 | přečteno: 2739x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem. Popřál mu i v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  12:17

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  11:44

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

Opusťme bludný kruh nenávisti, vyzvala společně Čaputová s Pellegrinim

16. května 2024  11:40,  aktualizováno  11:42

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Peter Pellegrini, který ji ve funkci...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  11:40

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe