Byl jsem zajatcem arabských fundamentalistů

Motali jsme se v téhle zemi  jako turisté už přes týden a s dcerou se chystali navštívit nádherné  památky starověku. Ráno jsem se z malého hotýlku vydal do pekařství pro tenké arabské placky, co jim říkají chleba. Nebylo to zrovna blízko. Už jsem se vracel. Nic zlého jsem nečekal, ani nezaznamenal. Jenomže nepřátelství lidových mas ke svým vládcům, které právě v tuto dobu přerostlo v povstání proti vládnímu vojsku, změnilo situaci doslova přes noc.

V tom jsem se dostal do prudké palby. Uskočil jsem za zídku oddělující pobřežní komunikaci od moře a tady jsem zažil několik desítek minut opravdové hrůzy. Po té co dozněla dělostřelba z tanků vládního vojska, zůstaly z fronty domů naproti mně jen trosky. To už se jimi hrnula spousta ozbrojených demonstrantů nebo někoho podobného, po delší přestřelce se ustálila jakási demarkační linie a ta procházela místy, na kterých se nacházel náš hotýlek.

Podél zídky se ke mně přihnalo komando, vybavené obstarožními ručnicemi a kupodivu, ještě aluminiovými barevně eloxovanými turistickými hůlkami. Všiml jsem si, že měly modrou, zelenou a červenou barvu. Vtiskli mi do ruky jednu z modrých  a nějaký nefunkční samopal a strkali do mě, abych s nimi začal útočit, nebo alespoň předstíral útok na nepřátelské pozice.

Dosud jsem nepromluvil ani slovo. Hledal jsem způsob jak od nich uniknout. Chvíli jsem koketoval s myšlenkou, že skočím do moře a pod  hladinou uplavu do vládního prostoru. Při pohledu na jejich výzbroj jsem to ale zavrhl a postupoval se skupinou. Po několika minutách, v jedné z klidnějších chvil, se mně začali arabsky na něco důrazně ptát. Odhalili mně. Nedokázal jsem jim odpovědět a to znamenalo, že místo modré hůlky jsem dostal červenou.

Pochopil jsem, že to byl jakýsi způsob identifikace. Nejspíš někde vylomili sportovní sklad a jejich vůdce napadlo využít hole jako zbraň a označení. Stal jsem se zřejmě rukojmím.

Odvedli mně do zchátralého domu a nacpali do jakéhosi umakartového jádra, ve kterém už seděli dva další nešťastníci s červenými holemi. Byli to také Evropané. Místnost byla ve skutečnosti toaletou s  tureckým záchodem. Teprve v tomto okamžiku jsem cítil jak moc jsem potřeboval na stranu.

Měl jsem chvíli na přemýšlení a uvědomil si, že nepokoje jsou opravdu někým řízeny a ten někdo má velmi dobře promyšleno, jak to provede a pravděpodobně i to, jak s námi naloží..

To, že mi nechali i tu maketu ručnice totiž znamenalo, že jsem vypadal jako jeden z útočníků a poté jako rukojmí nebyl rozpoznatelný. Začal jsem se obávat nejhoršího a znepokojoval mně osud mé dcery.

Po utichnutí střelby nastalo zřejmě delší příměří. Někdo najednou otevřel jednu ze stěn našeho vězení a my získali výhled na rozbombardované prostranství, na němž postávalo a posedávalo množství bradatých bojovníků v tradičních oděvech a s šátky na hlavách. Odněkud ze zadu přicházel jejich vůdce a většina přítomných se vrhla na kolena, včetně mých spoluvězňů, kteří si ještě rukama zakryli hlavu.

Měl jsem před sebou záchod a tak se mi na kolena nechtělo. Vůdce podobný Bin Ládinovi se na mně laskavě podíval  svýma sametovýma očima, uchopil mně za ramena a vybídl, abych se s ním vydal k demarkační čáře, kde již čekalo sedm Evropanů na svou popravu.

Mezi nimi stála má dcera a já se rozhodl vyjednat pro ni lepší osud. Nabídl jsem se k výměně za ni a překladatel mi vzápětí tlumočil vůdcovu odpověď . „Oblékne li závoj a stane li se ženou jednoho z mých bojovníků, ušetřím její život, můžeš za ni zemřít.“

„Dostanu li možnost promluvit s ní, sdělím vám výsledek.“ Odpověděl jsem lámanou angličtinou. Na půl cesty od popraviště jsem pohlédl do křídově bílého obličeje mé dcery a pověděl jí co ji čeká. Ptal jsem se, bude li souhlasit s výměnou za mne. Bránila se, plakala a nesouhlasila.

Poslyš co ti povím. „Osud, který Ti uchystali, nemusí být definitivní. Může se ukázat, že je lepším, než ten co by Tě čekal jinde. Můj život se skoro naplnil a pokud ty přežiješ, nebudu litovat ničeho, co mně dovedlo až sem. Tvůj budoucí muž se může ukázat jako vděčný, laskavý a chápající. Může ti přinést radost a štěstí. Sáhnout si na život můžeš kdykoliv později. Není nutné pokládat život za mně, stejně by mně utratili, usoudí li, že se můžou aspoň pomstít.“

Na dloubnutí do žeber jsem vykročil k popravišti. Už jsem se nezabýval tím, co prožívají jiní. Blízkost smrti mně tak vyděsila, že jsem se probudil. Pohled na hodiny: půl páté ráno! To už neusnu.  Poprava byla odložena na zítra.

Autor: Daniel Řehák | pondělí 21.3.2011 13:49 | karma článku: 12,48 | přečteno: 1446x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe