Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bhágavadgíta

Byl to trochu odlišný týpek, než většina těch, co chodí holohlaví a v oranžovém sárí, a do kroku si cinkají malými legračními činelky. Přišel do kanceláře ve volné haleně, delší světlé vlasy a mošnu přes rameno.

Na městský úřad, než to zakázali, v té době chodila spousta podomních prodejců s lecjakým zbožím. Metody, které používali, byly různé. Od nátlaku, přes množstevní slevy, až po prosby. Cikánské komando s velkými taškami textilního zboží nebo s elektronikou, parta slušně oblečených hochů s obskurní kosmetikou a dokonce jeden naturalizovaný vietnamský kluk, co lákal na permanentku do nově otevřené sauny.

Tenhle byl jiný. Pěkně pozdravil a choval se, jako by mně znal. Věděl že se zajímám o exotickou literaturu, dalo se s ním promlouvat bez obavy, že by mi vnutil něco co nechci. Vyndal z mošny pěkně vypravené publikace s barevnými obálkami. Ukázal mi je a ptal se jestli jsem slyšel o hinduismu o Ašókovi. Knihy byly z rodu těch vysvětlovacích a učebnicových. Připomínaly mi biblickou dějepravu z prvorepublikové základní školy, kterou jsem zdědil po matce.

Prohlédl jsem si je a povídám: „Tohle všechno je pěkné, ale chybí tomu pravdivost náboženského zaujetí. O tyhle příručky nemám zájem. Jó kdyby jste měl Bhágavadgítu.“
Zareagoval překvapeně:  „Vy znáte Bhágavadgítu? Většina lidí to ani neumí vyslovit.“    
Zalovil v bezedné mošně a vytáhl knížku, na kterou jsem měl už dlouho políčeno.
Povídá: „Je to moje osobní, běžně jí neprodávám.“ Abych ho přiměl k prodeji, říkám mu: „Já ji koupím, jestli mi ji prodáte, koupím třeba ještě tuhle další“

Je mi jasné, že to mohl být obchodní trik. Prozradil mi i to, že se na mně poptal kolegyň z patra. Potvory to na mně práskly slovy: „Tomuhle my nerozumíme, ale je tu jeden blázen, kterého to zajímá.“ Nevím, jestli bych mu poskytl příležitost k nabízení svého zboží. Většinu obchodních pěšáků jsem bez milosti vyhazoval, jenomže, nebýt při jeho příchodu svědkem mimosmyslového vjemu…..

Byla to jakási prostoročasová bublina, která ho obklopovala. Představte si že jsem ji viděl na vlastní oči. Měla asi metr a půl v průměru a obklopovala ho ze všech stran. To co způsobovala, by se dalo přirovnat k pohledu do zvětšovacího skla a doprovázel ji pocit „něco jako láska na první pohled“ Ne, nezamiloval jsem se, ale ta průsvitná bublina měnila prostor kolem něj a tady jsem to zažíval v přímém kontaktu. Přinášela důvěru a jistotu, že to co nabízí není žádná šmelina. Že tomu, co nabízí, sám opravdu věří.

Souhlasil, obchod proběhl a byl jsem o třistapadesát korun lehčí. Stal jsem se spokojeným majitelem jedné z biblí hinduismu. Po přečtení jsem ji zařadil mezi ostatní duchovní literaturu. Mám tam Nový zákon v arabštině, německou protestantskou bibli, Knihu mrtvých a několik dalších skvostů. Tahle mi pomohla vnímat převtělování jako normální a logické pokračování života po smrti. Nemusím tomu ani věřit, ale víte jak klidně se s tímhle systémem žije, a jak mi pomáhá, abych se vzdal vlastní netrpělivosti a nenávisti. Teprve potom vám začne být líto těch, kteří si berou na úkor druhých. Zloději, nepoctiví podnikatelé, podvodníci. Všichni tihle se najednou stanou ubozí a hloupí, když zahazují šanci stát se v příštím životě lepší.

Ne, nestal se ze mě vegetarián, ani se nerozpakuji, když mám zabít komára nebo mouchu. Víra by vás neměla pohltit. Znáte to, když se snažíte něco vydřít za každou cenu, dílo se nemusí podařit. Každý má své místo a předurčení. Přeskočit svůj stín a vynechat karmické převtělení, vám může přivodit cukání v oku a nedej bože i rakovinu. Stálo to za to. Minimálně se mi s informacemi z Bhágavadgíty, ať už je to jakkoli umělá konstrukce vidění světa,  bude  snadněji umírat. A o to tady jde, ne?

Autor: Daniel Řehák | čtvrtek 9.12.2010 8:58 | karma článku: 12,89 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 367x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

30. dubna 2024  11:28

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25

Britská policie zadržela muže s mečem poté, co obdržela zprávy o několika pobodaných v...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe