Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ano, příroda nás vezme na vědomí

Během našeho života jsme svědky procesů, které se od naší studijní zkušenosti hodně posunuly. Zrychlená globalizace, vytváření kontinentálních mocností, devastace krajiny a zvyšování zranitelnosti civilizovaných společenství ukazuje, že se svět řítí někam, kde ho čeká nějaká katastrofická restrukturalizace.

Prof.RNDr. Martin Hampl,DrSc.

Ze studia univerzitní geografie mi vyplynul prostý závěr. Pokud má být geografie vymezena jako vědecká disciplína, musí mít předmět a úkoly. Předmětem je pro ni REGION  a úkoly v regionalizaci, neboli v podchycení procesů, které hranice vymezovaných regionů vytvářejí, posouvají a likvidují.

Když nás na sociálně geografické katedře poprvé konfrontoval pan Martin Hampl s jednou filosofickou teorií, kterou podstatnou část svého vědeckého života rozvíjí, koukali jsme na to trochu jako na nepotřebný blábol.  „Úloha komplexity a heterogenity v regionální diferenciaci světa“. Miluji tahle kouzelná slovíčka pospojovaná do vět, ve kterých někteří z nás rozeznávali jen spojky a předložky.

Někdejší úvahy Prof. RNDr. Martina Hampla, DrSc., prokázaly svou nadčasovost. Aby jste si udělali představu, jaké je to téma a čím se také lidé můžou zabývat, přikládám k degustaci jeden zdroj. Posuďte sami,.:) http://geography.cz/sbornik/wp-content/uploads/2010/04/g10-1-1hampl3.pdf

Nemohli a nechtěli jsme těm teoriím tenkrát rozumět, chybí tam totiž jednoznačné a stručné závěry a ani nemohou být. To co chtěl Martin Hampl uchopit, je příliš složité. Je to celý svět. Uplynulo od té doby ve Vltavě hodně vody a i u mě se, ještě než umřu,  dostavila potřeba pojmenovat a pochopit, co se v našem lidském světě odehrává. Protože nemám rád složité věci, zkusil jsem to pro sebe i pro vás připomenout.

Text vědecké povahy, plný citací a odkazů, tak zamlžuje většinové populaci, že spojování a srůstání regionů má svá pravidla a příčinou není konspirace Nového Světového Řádu. Máme co do činění s procesy, které jde jen těžko ovlivnit.

Neobávejte se, nebudu dělat výtah z citované zprávy. Na ukázku uvedu jen pár termínů, kterými bychom se museli prokousat, neboť každá vědecká disciplína má svůj slovník a vysvětlení pojmů a souvislostí zabírá příliš místa na tomto formátu sdělení.

"Heterogenita versus homogenita regionů, Míra komplexity regionů, Diferenciace vývojových procesů, Diferenciace reálných systémů, Geosociální charakteristiky regionů, Soubor regionů, Systém regionů, Třídění regionů podle typů a znaků, Reprodukční a difúzní procesy"

Protože nic, co je lidské, nemůže přesahovat schopnosti člověka, beru si z teorie jen to, co mi připadá důležité. Nic z toho nejde bez zjednodušování a jak by řekl kartograf i bez generalizace. Svět je nějak rozčleněn a celky ze kterých se skládá, jsou vymezeny na jedné straně  velikostní úrovní a  na druhé složitostí procesů i součástí, které je tvoří.

"Teorie komplexity a diferenciace světa se zvláštním zřetelem na diferenciaci sociogeografickou" (tak nějak se jmenovala jedna z prvních prací Dr. Hampla) neopomíjí ani regiony přírodní. Právě neživá  a živá příroda modelovala procesy, které nakonec vedly k rovnovážnému stavu, do kterého se i po katastrofických nárazech  vrací. Šíření rostlinných a živočišných druhů, dočasně dominujících v globálním rozsahu, příroda po čase eliminuje na nějakou rovnovážnou úroveň.

Mluvím li tady o katastrofě, nemusí to být jen dopad megameteoritu nebo planetky na Zemi. Může to být jakákoliv rychlá změna do nového rovnovážného stavu a tuto změnu může vyvolat i nenápadný přírodní proces typu oteplování Arktidy a následné rychlé vymizení ledového příkrovu Severního ledového oceánu. Takový stav může, ale i nemusí spustit řetěz událostí, které mohou skončit během málo desetiletí, buď malou dobou ledovou nebo prohloubením interglaciálu, zvýšením teplot ve vyšších šířkách Země.

Zatím měříme a zjišťujeme pozvolný nárůst teplot. Atraktor neboli bod zlomu a „katastrofa“ popsaná v teorii chaosu, přijde vždy. Že na oteplování má vliv člověk, je neoddiskutovatelné. Jestli někdo bagatelizuje vliv člověka na přírodní procesy, měl by si uvědomit, že i mávnutí křídla motýla může na opačné straně zeměkoule vyvolat tajfun.

Ekonomové rádi zapomínají na to, že svět není tělocvična a nekonečná studnice zdrojů. Ano, člověk musí zjednodušovat, aby se vyznal, ale strukturálně. Neopomenout nic podstatného a nezapomínat na kauzalitu, na to, že všechny procesy mohou směřovat k bodu, kdy se napětí a tlaky uvolní najednou a všechny teorie zaměřené na stabilní růst nebo udržitelný rozvoj budou smeteny. Zmíněný bod zlomu globalizačního procesu a budoucí restrukturalizace na jiné uspořádání nevyhnutelně přijde, abychom dosáhli na vyšší stupeň vývoje.

Ano, příroda nás vezme na vědomí a zařadí do systému, který nastaví trochu jinak, možná méně výhodně pro lidstvo.

To jsem si uvědomil nad prací jednoho geografa, který cítil potřebu udělat si představu o fungování světa.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Hampl

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | pátek 20.5.2011 11:31 | karma článku: 9,85 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Prezident Pavel jmenuje Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě

16. května 2024  6:05

Prezident Petr Pavel před polednem jmenuje Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe