Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přesuny Mexico City - Xalapa - Coatepec - Cosautlan - Coatepec

Nový týden jsme začaly přesunem z Mexico City do hlavního města státu Veracruz Xalapy (čte se to chalapa a občas píše taky Jalapa a jsou podle toho pojmenované pálivé papričky jalapeños.) A jelikož Estela pojala péči o nás velice zodpovědně, rozhodla se poslat nás tím nejlepším autobusem (samozřejmě taky nejdražším) a přestože nás znala jen tři dny, půjčila nám na lístky peníze, protože terminál z neznámého důvodu odmítal přijmout naše karty..

Bus se jmenoval ADO platino, bylo v něm jen 25 sedadel možných uzpůsobit jako lehadla a před každým byla obrazovka. Každá jsme ji využily jinak, Maťa sledovala koncert Shariky a pak Britney Spears (?!) a já jakožto komiskový fanda koukala na Thora a Captain America (Maťa vzkazuje ?!) Po čtyřech hodinách jsme dorazily do cíle a tam na nás čekala další pečovatelka, Imelda. Imelda je zakladatelkou organizace Mujeres Productivas, která sdružuje ženy, které se pokoušejí o finanční nezávislost tím, že vyrábějí

šperky z kávových zrn, šijí košile, vyšívají, háčkují atd. Imelda se snaží jim pomoci tím, že píše projekty, aby získala peníze od státu na podporu jejich dílen a jejich výrobky potom prodává ve svých třech obchodech. Imelda nás svým autem přemístila do městečka se statusem "pueblo mágico" (uděluje mexický sekretariát turismu) Coatepecu. A jelikož je Imelda neskutečně akční a pracovitý člověk, který nikdy neztrácí čas, rovnou nás odvezla do redakce týdeníku El Regional, abychom poskytly interview. Interview s námi provedl Imeldin kamarád, novinář a manžel dcery majitele týdeníku, Hector, který nám dokonce zajistil i na tu noc ubytování. Po interview nás Imelda, Hector, jeho žena Mary Paz a jejich tři synové doprovodili do meditačního centra Ashram, kde jsme přespaly a druhý den ráno bio vegetariánsky posnídaly. 

 

V úterý dopoledne jsme vyjeli do Cosautlánu, který měl být naším působištěm na nadcházející dva měsíce. Podle Imeldina popisu je Cosautlán mini vesničkou, která má ovšem asi 10 000 obyvatel - holt mexická realita je taková, že se všechno pohybuje v trochu jiných číslech než u nás. V Cosautlánu měla proběhnout organizační schůzka s lidmi, kteří by k nám chodili na hodiny angličtiny, naší koordinátorkou měla být jakási Isela, která měla za úkol všechno domluvit a zorganizovat. Jenže když jsme dojeli po Isele ani stopy a po potenciálních studentech jakbysmet. Takové uvítání jsme neočekávaly, především absence osoby, která se o nás měla starat a se kterou jsme během našeho působení měly spolupracovat, nás vyděsila. Vida Matino zděšení, jala jsem se přesvědčovat Imeldu o návratu do Coatepecu a organizaci kurzů tam. Přestože Imelda s tímto scénářem nepočítala, povědomí o možnosti kurzů v Coatepecu předem nešířila a měla spoustu vlastní práce, vyhověla nám a my se s úlevou vrátily zpět. Imelda na změnu plánů zareagovala neuvěřitelně pohotově a okamžitě nám domluvila ubytování na následujících pár dní, než se zajistí nějaké permanentní. Následující tři noci jsme tedy strávily v chatičce u restaurace La Cabaña del Tío Yeyo na okraji Coatepecu u řeky obklopené lesy (nebo pralesy, neskáčou tam opice, ale český les to taky není.)

Autor: Daniela Hrušková | pondělí 9.7.2012 7:00 | karma článku: 7,58 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Daniela Hrušková

Papantla, Voladoři a El Tajín

Cestu do Papantly jsme původně plánovaly na předminulý víkend, ale plány nám narušil Ernesto (hurikán, který se přehnal přes Yucatán a na sever cestoval dál přes Veracruz.) Tak jsme cestu o týden odložily, ale pak se stejně během 4-hodinové cesty autobusem děsily, že si Ernesto oblíbil Mexiko stejně jako my a nehodlá ho opustit. Celý pátek totiž lilo jako z konve...Papantlu jsme tedy první odpoledne prozkoumávaly v děsti. Za ty dva měsíce jsme už zmexičtěly a odvykly používání děstníků (svou roli hrálo i to, že jsme žádný neměly a v pláštěnkách jsme strašit nechtěly.)

27.8.2012 v 6:39 | Karma: 7,43 | Přečteno: 461x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Xalapa nebo taky Jalapa

Xalapa je hlavní město státu Veracruz, název města je čte "chalapa" a podle toho jsou pojmenované i slavné papričky jalapeños. Ve státě Veracruz už přes měsíc bydlíme a co chvíli kolem po silnici jezdí auta se zakuklenými vojáky na korbě, kteří v rukou drží samopaly. Včera jsme dokonce potkali menší kolonu takových aut a jedno mělo na střeše normálně kulomet! Naše původní doměnka, že jedeme do státu, který je od hranice s USA celkem daleko, takže je relativně klidný, byla mylná. Veracruz je naopak jeden z nejnebezpečnějších států Mexika, jeho největší město je totiž nejvýznamnějším přístavem země, kudy se dají pašovat všelijaké srandy...

13.8.2012 v 6:42 | Karma: 8,71 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Muzeum kávy a přestřelka

V pondělí a ve středu večer učíme pár kilometrů od Coatepecu v muzeu kávy v komunitě El Grande. A aby předávání informací nebylo jednostranné, jednoho dne jsme si od jedné z našich studentek vyžádaly výklad s prohlídkou muzea. A tak se potvrdilo naše podezření, že kafe neroste na policích v supermarketu..

6.8.2012 v 7:15 | Karma: 9,48 | Přečteno: 621x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Fiesta v Xicu

Ať přijedete do Mexika v jakoukoli dobu, určitě se vám podaří zažít nějakou fiestu. My jsme měly to štěstí, že během celého července ve vesničce Xico probíhají oslavy svaté Máří Magdaleny, jejíž kostel stojí v centru vsi (ves je velká asi jako menší české město, má 30 000 obyvatel). Na fiestu se sjíždějí lidé nejen z okolí, ale i z 5 hodin cesty vzdáleného hlavního města.

29.7.2012 v 4:33 | Karma: 7,72 | Přečteno: 711x | Diskuse| Ostatní

Daniela Hrušková

Zimpizahua a děti

Další týden jsme začaly učit kromě dvou kurzů dospělých i děti. Dětský kurz byl domluven na každý den od pondělí do čtvrtka na hodinu a půl na haciendě Zimpizahua. Zimpizahua je vesnička asi 3 kmza Coatepecem. Na haciendách dříve žili patroni (u nás bychom je asi nazvali velkostatkáři), kteří na svých pozemcích zaměstnávali v podstatě celou vesnici. Dnes v haciendě Zimpizahua žije rodina majitele a provozují tam restauraci a hotel (kdo by náhodou hledal ubytování v okolí Coatepecu http://www.haciendazimpizahua.com/)

23.7.2012 v 20:11 | Karma: 7,43 | Přečteno: 568x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Studentka FSV UK. Absolvent ročního programu AFS v Argentině. Dobrovolník neziskových organizací AFS a United Vision. Momentálně s United Vision na dva měsíce v Mexiku ve státě Veracruz v městě Coatepec.

Seznam rubrik