Přeji veselý Nový rok stromů, hebrejský svátek Tubišvat
Svátek je založen na jednom ze čtyř hebrejských roků a je začátkem roku zemědělského. Spadá do doby, kdy úroda byla sebrána, většina deště napršela a je dnem, kdy se odváděla zemědělská daň, den začátku druhého čtvrtletí hebrejského kalendáře. Pokud tedy řeknete: „Toto je letošní ovoce“. Znamená to, že toto je ovoce, které se urodilo po Tubišvatu.
Tento den je také dnem tří z hebrejských dobrých činů daných Tórou a to:
Erla = zákaz jedení ovoce po tři první roky ze stromu který začal plodit.
Trumot a Measrot = Dar bohatých židů z přebytků plodů Leviům a ti dále předají desátek ze svého daru Kohenům. (Levi a Kohen = chrámoví kněží, desátky byly později v jiné formě převzaty křesťany)
Jako o svátku o něm hovoří „Mišna“ sepsaná mluvená tóra, a uzavřená ve druhém století n. l Senhadrinem (Název nejvyššího rabínského soudu do roku ~ 425) pod vedením Rabi HaNasím pátým z generace rabínů píšících Mišnu. Poprvé byl oficiálně popsán jako Nový zemědělský rok v Babylonském Talmudu. Ví se, že byl s největší pravděpodobností započat jako daňový rok v době předbabylonské a přesné datum kdy je slaven, jako svátek znám není, ale je posán ve dvanáctém století Rambamem (Rabi Moše Ben Majmon). Pravděpodobné je, že byl slaven jako svátek už v prvním tisíciletí našeho letopočtu.
Dnes je Nový rok stromů především svátkem jara a svátkem ekologickým. Jedná se o církevní svátek, bez řádného volna. Tento den se pořádá motlitba za ovocné stromy a je zakázáno hladovět. O svátku se jí jídla z ovocných stromů (prí hadar) a především tradiční sušené ovoce. Podle Mišny je třicet druhů ovoce v Izraeli. Deset, u kterých se jí vnitřek a kůra, nebo skořápka se vyhazují, deset u kterých se jí vnějšek a pecka se vyhazuje a deset, které se jí s vnitřkem i vnějškem. Konečný pořádek byl zapsán, sněmem ve Zefatu (čti cfatu = město na severu Izraele) v sedmnáctém století.
Ekologové přádají nejrůznější setkání, využívané především ke školní výuce. Víkend po svátku je využíván k tradičnímu sázení stromků.
Dnešní daňový rok v Izraeli, stejně jako v každém jiném státě začíná prvního ledna, takže na Tubišvat se už daně neplatí, pokud nepočítáte hromadné pojídání sušeného ovoce a ořechů (včetně mandlí), což je především daň dietě. (Ve 100 gramech hrozinek je asi 300 kalorií o ostatním ovoci a ořeších nemluvě).
Několik receptů na kalorické Izraelské bomby: Ovocná polévka: 800 g sušeného ovoce, meruňky, fíky, švestky, hrozinky, brusinky, jablka, hrušky, ananas, banány, třešně…co vás napadne, kromě datlí. Dvě skořicové tyčinky 1 řebíček 2 květy anýzu 5 kuliček černého pepře Lžíci drcených vlašských ořechů (nepovinné) Čerstvé mátové lístky Pro dospělé: 375 ml muškátového vína Pro děti: 375 ml vody (možno dosladit, dle potřeby hroznovým cukrem, medem nebo ovocnou šťávou). Sušené ovoce a koření vložíme do hrnce a přivedeme do varu a vaříme deset minut buď ve víně, nebo ve vodě. Poté ostavíme a doplníme ořechy a mátové lístky a necháme vychladnout. Podáváme vychlazené. Podle chuti možno doplnit na kostičky nařezaný čerstvý pomeranč, vyjádřené jablko se slupkou (!) a několik kuliček vína bez jadýrek. (Osobně doporučuji.) Kuře na meruňkách: 1 kg vykostěného kuřete, nejlépe kuřecích stehen 100 g sušených meruněk 100 g na hrubě drcených černých oliv Kůra z jednoho středně velkého pomeranče 1 sklenice čerstvé pomerančové šťávy 1 sklenička Araku 1 lžíce hnědého cukru 3 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje Sůl, pepř Všechny složky marinády smícháme v míse a vložíme kuře a přikryjeme nylonem. Ponecháme 24 hodin v lednici. Hodinu před jídlem vložíme obsah mísy do pekáče a pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme 40 minut, poté přelijeme omáčku do připraveného hrnce a 10 minut dopečeme do zlatova. Omáčku vaříme na mírném ohni, až zhoustne. Podáváme s rýží. Salát z čerstvého a ze sušeného ovoce: 4 pomeranče 4 Jablka 4 Banány Vyjádřené sušené meruňky, švestky, datle… Fíky, hrozinky… Vymačkaná citronová šťáva Cukr nebo umělé sladidlo Čerstvé ovoce nařežeme na kostičky (jablka před tím vyjádříme a oloupeme). Také sušené ovoce nakrájíme na malé kostičky a zalijeme oslazenou citronovou šťávou. Podáváme vychlazené. Buchta ze sušeného ovoce: 3 vejce 100 g hnědého cukru 75 g kypící mouky 1 lžíci sladkého vína (nejlépe portského) 180 g ořechové směsi – mandlí a lískových, vlašských, kešu, para ořechů 350 g sušeného ovoce, meruňky, fíky, švestky, hrozinky, brusinky, ananas, třešně…co vás napadne, ovoce sušší, typu jablek, datlí, nebo banánů není nejvhodnější. Smícháme, mouku cukr vejce a víno, přidáme ovoce a ořechy a dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů, pečeme 45 minut. Dobře vychladíme a vychlazené nařežeme na tenké plátky. Podáváme s ovocným čajem. Anglický koláč ze sušeného ovoce: 2 vejce 2 sklenice hnědého cukru 2 sklenice silného černého čaje 4 sklenice mouky Prášek do pečiva Lžička skořice Citronová šťáva z ½ citronu 1 lžička drcené citronové kůry 1 Kg sušeného ovoce, meruňky, fíky, švestky, hrozinky, brusinky, jablka, hrušky, ananas, banány, třešně…co vás napadne, včetně datlí (!). 100 g drcených ořechů 100 g mandlí Do hrnce vlijeme čaj s cukrem a citronovou šťávou a ponoříme do něj ovoce se skořicí alespoň přes noc, lépe na 24 hodin. Poté přidáme ostatní složky. Vznikne velmi husté těsto, které vložíme do vymaštěného pekáče a vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů. Pečeme až do okamžiku, kdy párátko bude suché, poté vyjmeme, a položíme na chladné místo nejlépe na několik dní. Poté chdný koláč nařežeme na tenké plátky a podáváme s ovocným čajem. Sušené ovoce v medu: 100 g Vlašských ořechů 1 drcený muškátový oříšek 100 g mandlí 100 g fíků 100 g datlí 2 jablka 150 g ovesných vloček 250 g medu 20 g sirupu „Svatojánského chleba“ (Carob) Jablka vyjádříme, slupku ponecháme a nařežeme na kostičky. Smícháme s ostatním ovocem a vločkami a za stálého máchání přidáme sirup a med. Vychladíme a každé ráno jíme alespoň jednu polévkovou lžíci. Ovocný čaj: Základ ovocného čaje je tvořen z nadrobno nakrájených kousků ovoce a lze jej koupit ve specializovaných prodejných. Sami si ho můžete vyrobit, tak že na drobno nakrájíte různé sušené ovoce. Poté položíme do konvice ¼ sušeného ovoce, přelijeme vroucí vodou a necháme ustát. Vhodně volené ovoce, nepotřebuje dosladit. Já mám rád, třešně, jablka, ananas a podobně. Hrozinky nejsou vhodné. Čajovou sedlinu nutno později dojíst. :-)
Přeji dobrou chuť a veselý Nový rok stromů (s tém vinem a Arakem).
Tímto začíná cylus hebrejských svátků "Trochu jinak a více přes žaludek".
:-)
Vladimir Danicek
Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera
Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.
Vladimir Danicek
Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.
Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.
Vladimir Danicek
Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele
To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.
Vladimir Danicek
Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu
STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.
Vladimir Danicek
Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)
V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.
Další články autora |
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky
Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...
Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci
Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...
Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím
Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...
Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov
Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...
Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi
Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...
Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem
Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...
Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná
Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 107
- Celková karma 15,35
- Průměrná čtenost 3394x
Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili. Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.
Seznam rubrik
Oblíbené blogy
- Štěpán Binko
- Břetislav Olšer
- Pavel Kolář
- Renata Francová
- George Novotny
- Vít Pohanka
- Hana Rebeka Šiander
- Hana Novotná