Přeji veselý Nový rok stromů, hebrejský svátek Tubišvat

Přátelé, přeji Vám všem šťastný a veselý Nový rok stromů slavený dne Tet Vav měsíce Švatu tedy dne patnáctého v pátém měsíci hebrejského kalendáře, neboli Tet vav be Švat, zkráceně Tubišvat. V článku najdete, několk receptů. Na obrázku vidíte mandlovník.

Svátek je založen na jednom ze čtyř hebrejských roků a je začátkem roku zemědělského. Spadá do doby, kdy úroda byla sebrána, většina deště napršela a je dnem, kdy se odváděla zemědělská daň, den začátku druhého čtvrtletí hebrejského kalendáře. Pokud tedy řeknete: „Toto je letošní ovoce“. Znamená to, že toto je ovoce, které se urodilo po Tubišvatu.

Tento den je také dnem tří z hebrejských dobrých činů daných Tórou a to: 

Erla = zákaz jedení ovoce po tři první roky ze stromu který začal plodit.
Trumot a Measrot = Dar bohatých židů z přebytků plodů Leviům a ti dále předají desátek ze svého daru Kohenům. (Levi a Kohen = chrámoví kněží, desátky byly později v jiné formě převzaty křesťany)

 

Jako o svátku o něm hovoří „Mišna“ sepsaná mluvená tóra, a uzavřená ve druhém století n. l Senhadrinem (Název nejvyššího rabínského soudu do roku ~ 425) pod vedením Rabi HaNasím pátým z generace rabínů píšících Mišnu. Poprvé byl oficiálně popsán jako Nový zemědělský rok v Babylonském Talmudu. Ví se, že byl s největší pravděpodobností započat jako daňový rok v době předbabylonské a přesné datum kdy je slaven, jako svátek znám není, ale je posán ve dvanáctém století Rambamem (Rabi Moše Ben Majmon). Pravděpodobné je, že byl slaven jako svátek už v prvním tisíciletí našeho letopočtu.

Dnes je Nový rok stromů především svátkem jara a svátkem ekologickým. Jedná se o církevní svátek, bez řádného volna. Tento den se pořádá motlitba za ovocné stromy a je zakázáno hladovět. O svátku se jí jídla z ovocných stromů (prí hadar) a především tradiční sušené ovoce. Podle Mišny je třicet druhů ovoce v Izraeli. Deset, u kterých se jí vnitřek a kůra, nebo skořápka se vyhazují, deset u kterých se jí vnějšek a pecka se vyhazuje a deset, které se jí s vnitřkem i vnějškem. Konečný pořádek byl zapsán, sněmem ve Zefatu (čti cfatu = město na severu Izraele) v sedmnáctém století.  

 

Ekologové přádají nejrůznější setkání, využívané především ke školní výuce. Víkend po svátku je využíván k tradičnímu sázení stromků. 

Dnešní daňový rok v Izraeli, stejně jako v každém jiném státě začíná prvního ledna, takže na Tubišvat se už daně neplatí, pokud nepočítáte hromadné pojídání sušeného ovoce a ořechů (včetně mandlí), což je především daň dietě. (Ve 100 gramech hrozinek je asi 300 kalorií o ostatním ovoci a ořeších nemluvě). 

Několik receptů na kalorické Izraelské bomby: Ovocná polévka: 800 g sušeného ovoce, meruňky, fíky, švestky, hrozinky, brusinky, jablka, hrušky, ananas, banány, třešně…co vás napadne, kromě datlí.  Dvě skořicové tyčinky 1 řebíček 2 květy anýzu 5 kuliček černého pepře Lžíci drcených vlašských ořechů (nepovinné)  Čerstvé mátové lístky Pro dospělé: 375 ml muškátového vína Pro děti: 375 ml vody (možno dosladit, dle potřeby hroznovým cukrem, medem nebo ovocnou šťávou). Sušené ovoce a koření vložíme do hrnce a přivedeme do varu a vaříme deset minut buď ve víně, nebo ve vodě. Poté ostavíme a doplníme ořechy a mátové lístky a necháme vychladnout. Podáváme vychlazené. Podle chuti možno doplnit na kostičky nařezaný čerstvý pomeranč, vyjádřené jablko se slupkou (!) a několik kuliček vína bez jadýrek. (Osobně doporučuji.) Kuře na meruňkách: 1 kg vykostěného kuřete, nejlépe kuřecích stehen 100 g sušených meruněk  100 g na hrubě drcených černých oliv Kůra z jednoho středně velkého pomeranče 1 sklenice čerstvé pomerančové šťávy 1 sklenička Araku  1 lžíce hnědého cukru  3 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje Sůl, pepř Všechny složky marinády smícháme v míse a vložíme kuře a přikryjeme nylonem. Ponecháme 24 hodin v lednici. Hodinu před jídlem vložíme obsah mísy do pekáče a pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme 40 minut, poté přelijeme omáčku do připraveného hrnce a 10 minut dopečeme do zlatova. Omáčku vaříme na mírném ohni, až zhoustne. Podáváme s rýží. Salát z čerstvého a ze sušeného ovoce: 4 pomeranče 4 Jablka 4 Banány Vyjádřené sušené meruňky, švestky, datle… Fíky, hrozinky… Vymačkaná citronová šťáva Cukr nebo umělé sladidlo Čerstvé ovoce nařežeme na kostičky (jablka před tím vyjádříme a oloupeme). Také sušené ovoce nakrájíme na malé kostičky a zalijeme oslazenou citronovou šťávou. Podáváme vychlazené. Buchta ze sušeného ovoce: 3 vejce 100 g hnědého cukru 75 g kypící mouky 1 lžíci sladkého vína (nejlépe portského) 180 g ořechové směsi – mandlí a lískových, vlašských, kešu, para ořechů 350 g sušeného ovoce, meruňky, fíky, švestky, hrozinky, brusinky, ananas, třešně…co vás napadne, ovoce sušší, typu jablek, datlí, nebo banánů není nejvhodnější. Smícháme, mouku cukr vejce a víno, přidáme ovoce a ořechy a dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů, pečeme 45 minut. Dobře vychladíme a vychlazené nařežeme na tenké plátky. Podáváme s ovocným čajem. Anglický koláč ze sušeného ovoce: 2 vejce 2 sklenice hnědého cukru 2 sklenice silného černého čaje 4 sklenice mouky Prášek do pečiva Lžička skořice Citronová šťáva z ½ citronu 1 lžička drcené citronové kůry 1 Kg sušeného ovoce, meruňky, fíky, švestky, hrozinky, brusinky, jablka, hrušky, ananas,  banány, třešně…co vás napadne, včetně datlí (!). 100 g drcených ořechů 100 g mandlí Do hrnce vlijeme čaj s cukrem a citronovou šťávou a ponoříme do něj ovoce se skořicí alespoň přes noc, lépe na 24 hodin. Poté přidáme ostatní složky. Vznikne velmi husté těsto, které vložíme do vymaštěného pekáče a vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů. Pečeme až do okamžiku, kdy párátko bude suché, poté vyjmeme, a položíme na chladné místo nejlépe na několik dní. Poté chdný koláč nařežeme na tenké plátky a podáváme s ovocným čajem. Sušené ovoce v medu: 100 g Vlašských ořechů 1 drcený muškátový oříšek 100 g mandlí 100 g fíků 100 g datlí 2 jablka 150 g ovesných vloček 250 g medu 20 g sirupu „Svatojánského chleba“ (Carob) Jablka vyjádříme, slupku ponecháme a nařežeme na kostičky. Smícháme s ostatním ovocem a vločkami a za stálého máchání přidáme sirup a med. Vychladíme a každé ráno jíme alespoň jednu polévkovou lžíci.  Ovocný čaj: Základ ovocného čaje je tvořen z nadrobno nakrájených kousků ovoce a lze jej koupit ve specializovaných prodejných. Sami si ho můžete vyrobit, tak že na drobno nakrájíte různé sušené ovoce.  Poté položíme do konvice ¼ sušeného ovoce, přelijeme vroucí vodou a necháme ustát. Vhodně volené ovoce, nepotřebuje dosladit. Já mám rád, třešně, jablka, ananas a podobně. Hrozinky nejsou vhodné.  Čajovou sedlinu nutno později dojíst. :-)

Přeji dobrou chuť a veselý Nový rok stromů (s tém vinem a Arakem).

Tímto začíná cylus hebrejských svátků "Trochu jinak a více přes žaludek".

:-) 









Autor: Vladimir Danicek | pondělí 9.2.2009 14:20 | karma článku: 22,85 | přečteno: 2352x