Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Probojovat se na MS do Brazílie (ne)bude složité

Ačkoliv čeští fotbalisté stále ještě neví, zda-li se vůbec probojují evropský šampionát příští rok, tak trochu v ústranní se v sobotu večer uskuteční los kvalifikačních skupin na MS 2014. Právě tento los již napoví, zda účast českého výběru může mít reálné obrysy anebo se bude jednat o příběh s nádechem science fiction. Dříve kvalita koeficientu znamenala, že Češi hráli povětšinou s papírově slabšími soupeři. Letos však Česko spadá až do třetího výkonnostního koše.

Co je to výkonnostní koš a jak se Česko ocitlo až ve třetí garnituře? Výkonnostní koše jsou zrcadlovým odrazem umístění národních celků v žebříčku FIFA. Týmy s nejvíce body z posledních čtyř let jsou tedy v prvním koši (Španělé, Nizozemci, Němci,…). Fotbalovým trpaslíkům jako je Andorra či San Marino patří nejslabší – šestý koš. Body do žebříčku FIFA se počítají z výsledků reprezentačních utkání za poslední roky, v úvahu se bere důležitost utkání (přátelské utkání je jinak bodově ohodnoceno než zápas na mistrovství světa) a postavení soupeře v žebříčku. Z každého ze šesti košů bude vylosován jeden celek, tak vznikne kvalifikační skupina, ze které postoupí přímo pouze vítěz. Druhého ze skupiny bude čekat barážové dvojutkání o postup na světový šampionát.

Právě rok 2011 je rokem, kdy se české fotbalové reprezentaci přestaly započítávat výborné výsledky z let minulých. Na generaci Nedvědů, Poborských a Kollerů se nedokázalo navázat. Přesto z nich Česko pár let těžilo. Příkladem může být rozlosování kvalifikace na MS 2010 v Africe. Díky postavení v žebříčku a pozici v prvním koši jsme se utkali se Slovinci, Poláky, Slováky, Severními Iry a reprezentanty San Marina. I přes papírové předpoklady a jednu z nejslabších skupin posledních let se nám na MS nepodařilo postoupit. Koeficient začal uvadat a rázem jsme spadli do druhého výkonnostního koše.

Proto v kvalifikaci na Euro 2012 máme za soupeře úřadující mistry světa – Španěly. Další soupeře bychom měli porazit a obsadit druhé „barážové“ místo, jenže o toto umístění svedeme ještě těžké bitvy se Skoty a Litevci letos na podzim.

Po nástupu trenéra Bílka ke kormidlu národní bárky se náš koeficient stále snižuje a klesáme do hlubin světového oceánu. Jak bylo zmíněno, do koeficientu se započítávají i výsledky z přátelských utkání. Určitě si pamatujete trapné porážky v přátelských zápasech s Ázerbajdžánem nebo se Spojenými arabskými Emiráty. Bílkova družina nehrála v nejsilnějším složení, trenér testoval hráče druhé garnitury. Nic proti borcům jako Jan Blažek, Lukáš Magera nebo Michal Švec, ale proč nehráli ti skutečně nejlepší? Kvůli nabitému programu? Vždyť v ostatních týmech ti nejlepší hráči odehrají i přáteláky národních výběrů a to za sezonu klidně zvládnou i porci 60 mistrovských zápasů! I když se veřejnost a média bouřila, trenér Bílek se chlácholil, že získal cenné informace a o výsledek až tak příliš nešlo. Omyl pane trenére! Do žebříčku FIFA se tyto výsledky počítaly, tak jako další nepovedená přátelská a kvalifikační utkání pod Bílkovou taktovkou. Do podobné kategorie přehmatů bych zařadil i vystoupení na nedávném Kirin Cupu, kde jsme uhráli dvě bezbrankové remízy s Peruánci a Japonci. Vzhledem k sestavě, v jaké jsme nastoupili to však lze považovat za úspěch.

Pokud jsem dobře spočítal, reprezentace za Bílkovy éry odehrála 13 utkání, z toho jen pětkrát odešla vítězně, porazila pouze Skoty, Lotyše, Američany a dvakrát Lichtenštejnce. Ať chceme nebo ne, je to strašně málo na to, abychom nabrali na žebříčku směr vzhůru. Musíme začít porážet pravidelně slabší týmy a uhrávat dobré výsledky i s top-týmy, jinak jsme na cestě do záhuby a dveře finálových akcí nám budou opět na dlouhá léta zamknuta.

Nezbývá nic jiného než věřit, že jsme neurazili fotbalového pánaboha a naše kvalifikační skupina bude mít podobu například takovouto: Norsko, Slovinsko, Česko, Gruzie, Faerské ostrovy a Andorra. V opačném případě nás ve skupině mohou čekat Francouzi, Španělé, Rumuni, Finy a Walešani.

Ostatně na výkonnostní koše se můžete podívat a tipovat soupeře zde

Pro zajímavost přidávám i aktuální žebříček FIFA. Česko se nachází na 38. místě, před námi jsou země jako je Egypt, Izrael nebo Slovinsko.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Daněk | čtvrtek 28.7.2011 15:16 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Jan Daněk

O tom, že dobromyslní lidé nevymřeli

Jsou věci, o kterých chcete psát, o kterých byste měli psát, nebo o kterých naopak psát nesmíte. Jsou ale věci, o kterých napíšete prostě rádi. Jednou z takových byl příběh osmapadesátiletého Petra Klúčovského, který pomohl dopadnout zloděje.

5.3.2013 v 20:34 | Karma: 16,41 | Přečteno: 572x | Diskuse| Společnost

Jan Daněk

Jak být IN? Stačí nadávat.

Čeští fotbalisté prohráli svůj první zápas na evropském šampionátu. Pravda, výsledek 1:4 se Sbornou není příliš přívětivý a výkon byl tristní. Nicméně se ukazuje, že stačí jeden hrubě nepovedený zápas a rádoby fandové se začínají bouřit.

9.6.2012 v 12:21 | Karma: 28,06 | Přečteno: 5552x | Diskuse| Sport

Jan Daněk

Bu bu bu, Vašíku

Prezident Klaus dnes odmítl přijet do Brna přednášet na Masarykovu univerzitu. Vyjádřil tím nesouhlas se studentskými happeningy a protesty proti plánované vysokoškolské reformě. Zrušením brněnské cesty však potrestal i „neparazity společnosti“, tudíž pořadatele a organizátory slavnostního znovuotevření vily Tugendhat.

29.2.2012 v 22:52 | Karma: 24,59 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Společnost

Jan Daněk

Čurání u McDonalda aneb jak se krade i na záchodech

Je večer. Po slunci zalitém dni, které jsem plně věnoval svému studiu, se chci odreagovat, pobavit se s přáteli. Na Náměstí Svobody v Brně se v těchto dnech konají slavnosti vína, lidu požehnaně, aj muzika hraje. Stánky ještě fakčí, objednám si tedy dvojku bílého, ať koštnu, co dokázali vypěstovat naši přátelé z Velkých Pavlovic.

5.10.2011 v 1:19 | Karma: 15,09 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Společnost

Jan Daněk

Klobouček, Viktorko

Před dnešním výkonem fotbalové Plzně musím smeknout. Ačkoliv dvojzápas o účast v milionářské Lize mistrů je teprve v poločase, plzeňští již hlasitě buší na zlaté dveře. Podařilo se jim totiž porazit dánského mistra FC Kodaň na jeho horké půdě 3:1.

17.8.2011 v 0:19 | Karma: 12,09 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Zajali jsme několik izraelských vojáků, tvrdí Hamás. Izrael to popřel

26. května 2024  7:38

Bojovníci hnutí Hamás při sobotních bojích v Džabáliji na severu pásma Gazy zajali izraelské...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 11 obětí

26. května 2024  7:20

Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3329x
Jsem student fakult sociálních a sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. Taky se občas vyblbnu nějakou tou sportovní aktivitou.

Seznam rubrik