Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bu bu bu, Vašíku

Prezident Klaus dnes odmítl přijet do Brna přednášet na Masarykovu univerzitu. Vyjádřil tím nesouhlas se studentskými happeningy a protesty proti plánované vysokoškolské reformě. Zrušením brněnské cesty však potrestal i „neparazity společnosti“, tudíž pořadatele a organizátory slavnostního znovuotevření vily Tugendhat.

Právě při otevření rekonstruované památky UNESCO měl patřit k nejvýznamnějším hostům.  I samotnou hlavu státu pojí s touto budovou historie. V roce 1992 zde podepsal s Vladimírem Mečiarem smlouvu o rozdělení Československa. Proto se mi nechce věřit, že brněnskou misi odpískal celou. „Nemám v úmyslu se utkávat s lidmi, kteří nestojí o akademickou diskuzi a kterým jde o nátlakovou politiku,“ zdůvodnil Klaus v dopise rektorovi Masarykovy univerzity. Bojí se snad Klaus do Brna přijet? Vždyť mohl zrušit pouze akademickou seanci a navštívit jen vilu Tugendhat. Nebo se bál i tam konfrontace?

Ve světle posledních dní, kdy Klaus hovoří o nátlakové a falešné hře akademické obce, se přímo nabízí úryvek z nové knihy Ladislava Špačka, který vyšel v pondělním vydání MF Dnes. V textu Ladislav Špaček líčí, jak se Václav Havel obával střetnutí se svým jmenovcem Klausem. Obával se jej pro jeho ne zrovna etické a férové jednání. Posuďte sami.

Jednoho zimního večera roku 1992 pozval brněnský moderátor pořadu Klub Netopýr Antonín Přidal Václava Havla, Václava Klause, Jacquese Rupnika a Václava Bělohradského. (…)Přijeli jsme v podvečer, protože vysílání předcházela večeře účastníků debaty s moderátorem v hotelu Slavia v Brně. Měla přispět k pohodě během pořadu, k seznámení účastníků a naladění do debatní atmosféry. Václav Klaus ovšem přistoupil k setkání od první minuty konfrontačně. Asi dvěma lidem u stolu řekl to své obvyklé: „A vy jste kdo? V životě jsem vás neviděl.“ Pak obvinil Václava Bělohradského, že je levičák, napadl Rupnika za jeho názory a korunu nasadil všemu otázkou: „Kdo vůbec moderuje ten pořad?“Antonín Přidal seděl naproti němu. (…) Klaus se nenechal vyvézt z konceptu a obrátil se k manželce Livii: „Toho neznám, Livie, nechceš tam jít místo mne?“ (…) To se ještě Klaus stačil naklonit K Václavu Havlovi a říct mu: „Tedy Václave, to co jsi říkal v tom včerejším rozhovoru v novinách, to je skandál, tohle říkat nemůžeš.“ (…) Pak se rozsvítily kamery a začalo vysílání. Všichni seděli jako zařezaní včetně moderátora, jediný Václav Klaus nenuceně vyprávěl, hýřil vtipem a své zamlklé partnery zahrnoval přívalem argumentů, na něž nikdo z těch debatérů nebyl schopen reagovat….

Netvrdím, že politika je hra gentlemanů, plná čestného a férového jednání. Jen mě zaráží, že pokud se používají tyto (ne)zakázané metody proti Václavu Klausovi, který je sám praktikuje nebo praktikoval, nedokáže se s nimi vyrovnat. Místo toho arogantně reaguje, ruší dlouho dopředu dojednané akce, na které doplácejí nevinní. Jednání připomíná malé umíněné dítě, byť s vybranou mluvou, knírkem a mnoha akademickými tituly, ale rozhodně nepřipomíná reprezentativní chování prezidenta.

Nevím, na kolik Klausovo zrušení návštěvy Brna bylo učiněno z diplomatických důvodů a na kolik ze strachu z negativních reakcí. Nebo měl strach z něčeho jiného? Třeba prezident jen rád pečuje o své zdraví a nechtěl přijít do kontaktu s parazity, vždyť by mohli nakazit i jeho…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Daněk | středa 29.2.2012 22:52 | karma článku: 24,59 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Jan Daněk

O tom, že dobromyslní lidé nevymřeli

Jsou věci, o kterých chcete psát, o kterých byste měli psát, nebo o kterých naopak psát nesmíte. Jsou ale věci, o kterých napíšete prostě rádi. Jednou z takových byl příběh osmapadesátiletého Petra Klúčovského, který pomohl dopadnout zloděje.

5.3.2013 v 20:34 | Karma: 16,41 | Přečteno: 572x | Diskuse| Společnost

Jan Daněk

Jak být IN? Stačí nadávat.

Čeští fotbalisté prohráli svůj první zápas na evropském šampionátu. Pravda, výsledek 1:4 se Sbornou není příliš přívětivý a výkon byl tristní. Nicméně se ukazuje, že stačí jeden hrubě nepovedený zápas a rádoby fandové se začínají bouřit.

9.6.2012 v 12:21 | Karma: 28,06 | Přečteno: 5552x | Diskuse| Sport

Jan Daněk

Čurání u McDonalda aneb jak se krade i na záchodech

Je večer. Po slunci zalitém dni, které jsem plně věnoval svému studiu, se chci odreagovat, pobavit se s přáteli. Na Náměstí Svobody v Brně se v těchto dnech konají slavnosti vína, lidu požehnaně, aj muzika hraje. Stánky ještě fakčí, objednám si tedy dvojku bílého, ať koštnu, co dokázali vypěstovat naši přátelé z Velkých Pavlovic.

5.10.2011 v 1:19 | Karma: 15,09 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Společnost

Jan Daněk

Klobouček, Viktorko

Před dnešním výkonem fotbalové Plzně musím smeknout. Ačkoliv dvojzápas o účast v milionářské Lize mistrů je teprve v poločase, plzeňští již hlasitě buší na zlaté dveře. Podařilo se jim totiž porazit dánského mistra FC Kodaň na jeho horké půdě 3:1.

17.8.2011 v 0:19 | Karma: 12,09 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Sport

Jan Daněk

Probojovat se na MS do Brazílie (ne)bude složité

Ačkoliv čeští fotbalisté stále ještě neví, zda-li se vůbec probojují evropský šampionát příští rok, tak trochu v ústranní se v sobotu večer uskuteční los kvalifikačních skupin na MS 2014. Právě tento los již napoví, zda účast českého výběru může mít reálné obrysy anebo se bude jednat o příběh s nádechem science fiction. Dříve kvalita koeficientu znamenala, že Češi hráli povětšinou s papírově slabšími soupeři. Letos však Česko spadá až do třetího výkonnostního koše.

28.7.2011 v 15:16 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Staromák zaplní davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazí sledovat finále mistrovství světa na náměstí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3329x
Jsem student fakult sociálních a sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. Taky se občas vyblbnu nějakou tou sportovní aktivitou.

Seznam rubrik