Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blíží se Velikonoce, doba naděje – v Mexiku podle tradic

V jedné části Mexika se nacházejí koloniální skvosty spojené s historickou etapou, ve které se zrodila současná podoba a charakter země, její kultura a její tradice.

Mexiko je jednou z nejúžasnějších zemí. Po tisíce let tu vznikaly a rozvíjely se kultury a civilizace, které bývají hlavním magnetem návštěvníků země. Před pěti sty lety pak došlo ke střetu s vnější civilizací. Kryštof Kolumbus objevil roku 1492 Evropanům neznámý kontinent a jen o něco málo let nato conquistador Hernán Cortés dobyl a zničil říši Aztéků. Pád první mimoevropské říše odstartoval dějinnou etapu, která proměnila celý svět.  

Asi každý, kdo jede do Mexika poprvé, putuje po lokalitách ležících na jih a východ od hlavního města Ciudad de México až po poloostrov Yucatán. Po místech spojených především s Aztéky a Mayi. Je to ale jen jedna část a jedna tvář úchvatného Mexika. Skvělé jsou i ty další.

V oblasti mexické vysočiny severozápadně od metropole země se nachází několik mexických států s městy, která vznikla v koloniální éře. Byla zbudována z bohatství pocházejícího z těžby stříbra a zlata, a je to na nich vidět. Sehrála významnou úlohu v dějinách země. V nich se v roce 1810 zrodilo hnutí za nezávislost a pak konalo mnoho dalších zlomových dějinných událostí. 

O jejich výjimečnosti a významu nepochybně svědčí skutečnost, že většina byla zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví lidstva UNESCO. (Slavnými koloniálními městy jsou i jižně od hlavního města ležící „stříbrné“ Tasco a jihovýchodně ležící Puebla, nejstarší koloniální město Mexika.)

V koloniálních městech centrální vysočiny žije většina obyvatel země. Zde je srdce současného Mexika. V žádném ze zdejších měst nikdy nechybí umělecká díla s historickými tématy: hnutí za nezávislost, mexická revoluce, reforma, ústava.

Zacatecas (UNESCO). Už před příchodem Španělů těžili stříbro v kopcích nad městem zdejší Zacatékové. Město plné koloniálních staveb je proslulé i unikátním akvaduktem ze 17. století – dlouhým 48 kilometrů, z čehož ale 95 % vede pod zemí.

Zacatecas
Zacatecas
Zacatecas
Zacatecas
Zacatecas
Zacatecas

 

Guadalajara (UNESCO) je hlavní město státu Jalisco, domov mnoha tradic a kultury. Tady se zrodila hudba „mariachi“, odtud pochází slavný nápoj tequila, a také sombrera se širokým okrajem, mexické rodeo i mexický kloboukový tanec.

Guadalajara je druhé největší město Mexika. Nádherných staveb plno. Také zde jsme se setkávali s nástěnnými malbami „murales“, významným mexickým fenoménem. Brzy jsme na nich poznávali všechny hlavní hrdiny mexické revoluce.  

Guadalajara
Guadalajara
Guadalajara

 

Tequila je město uprostřed plantáží s kaktusem agave tequilana (mezcal azul, modrá agáve), z níž se od 17. století vyrábí tequila, nejslavnější mexický nápoj. Oblast modré agave s městem Tequila jsou zapsány na seznamu UNESCO. (Podobné destiláty mescal a pulque se vyrábějí z jiných druhů agáve, a jinde v Mexiku.)

Tequila
Tequila
Tequila

 

Guanajuato (UNESCO), hlavní město stejnojmenného státu, je nádherné mexické „stříbrné“ město. Po dvě století se 30–40 % světového stříbra těžilo zde (a těží se tu dodnes). Byly tu také doly na zlato, železo, olovo, zinek a cín. Kostel na posledním snímku byl postaven z peněz, které mezi sebou vybrali horníci.

Guanajuato
Guanajuato
Guanajuato
Guanajuato
Guanajuato
Guanajuato

 

Querétaro (UNESCO), hlavní město stejnojmenného státu. Kdysi zde žili Indiáni Otomiové. Připomíná je socha. Při příjezdu do města uchvátí pohled na jeden z nejdelších akvaduktů na světě, měří 8 kilometrů.

V roce 1867 byl před kaplí na malém „Vrchu zvonů“ spolu se svými dvěma generály popraven poražený císař Maxmilián, bratr „našeho“ císaře Františka Josefa. Nedaleko kaple byla postavena obrovská socha Benita Juáreze, vítěze. Porovnejte s výškou před ní stojícího člověka.

Querétaro
Querétaro
Querétaro
Querétaro
Querétaro

 

Morelia (UNESCO) je hlavním městem státu Michoacán. Palác guvernéra s monumentálními malbami, další palác a další monumentální malby jako namalovaná kronika.

Morelia
Morelia
Morelia
Morelia

 

Pátzcuaro – město a jezero. Stát Michoacán se vyznačuje nejen nádhernou přírodou, ale také vysoce nadprůměrným podílem indiánského obyvatelstva. Jezero a jeho okolí je centrem národa Purépeča, přímých potomků etnika Tarasků, kteří zde vytvořili nejrozvinutější západomexickou předkolumbovskou civilizaci.

Pátzcuaro
Pátzcuaro
Pátzcuaro
Pátzcuaro
Pátzcuaro

Na břehu jezera bylo veselo a naplno to tu žilo. Slavný „tanec staříků“ pochází právě odtud.

jezero Pátzcuaro
jezero Pátzcuaro
jezero Pátzcuato
jezero Pátzcuaro

 

Tzintzuntzán s dodnes zachovalými pyramidovými chrámy Tarasků leží také u jezera Pátzcuaro.

Taraskové
Taraskové
Taraskové
Taraskové

 

San Miguel de Allende je velice krásné koloniální město s množstvím honosných paláců a kostelů, a na jaře kvetoucích jacarand. Je považované za umělecké centrum Mexika.

San Miguel
San Miguel
San Miguel
San Miguel
San Miguel
San Miguel

 

Během naší první cesty do Mexika konané v podzimní době jsme zažili pověstné mexické Dušičky. Další cestu v roce 2007 jsem připravila na jaro před Velikonocemi. Zatímco u nás jsou hlavním svátkem velikonoční neděle a pondělí, ve španělském prostředí je hlavním svátkem Velikonocím předcházející týden zvaný Svatý týden (Semana Santa) s procesími.

Okolo nadšených přihlížejících procházejí či jsou neseni všichni aktéři svatého příběhu – Ježíš, Panna Maria, Jidáš, římští vojáci, anděl hrající na velkou mušli, a další. Samozřejmě nechybí břeskná mexická muzika. Svatým týdnem žije celá země. Záběry z procesí jsou ze San Miguel de Allende.

Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Procesí
Ptocesí
Procesí

Mexiko poslední doby není úplně místem idyly a pohody. Problémů má více, ovšem dva jsou hodně velké – drogová válka a migrace přes mexickou hranici do Spojených států.

Mexická drogová válka je ozbrojený konflikt mezi státem, tj. mexickou vládou a drogovou mafií, a také navzájem mezi skupinami jednotlivých drogových kartelů. Roku 2008 nabral na velké intenzitě. Kartely se snaží ovládnout co nejvíce území a získat kontrolu nad vývozem drog pašovaných z Jižní Ameriky. Jejich metody jsou nevybíravé.

Po řadu let nám média přinášela děsivé zprávy z Mexika o tisících obětí, o nalezení hrobu se zavražděnými 40 studenty a další podobné. A také jako seriál na pokračování o mafiánovi Guzmanovi s přezdívkou „Prcek“, který unikal policii po léta a pak uprchl z vězení tunelem, o jehož budování nemohlo vedené věznice nevědět. Spojené státy dlouho žádaly o Guzmanovo vydání a poté, co byl opět polapen, se tak konečně stalo. Jedním z problémů v boji proti drogovým kartelům je v Mexiku korupce, počínající od nejvyšších míst, včetně korupce policistů, vojáků či soudců.

Hodně velkým problémem je také již po mnoho let nelegální migrace přes mexicko-americkou hranici, kterou se snaží překonávat hlavně lidé ze států Střední Ameriky. Ženou je bezvýchodné poměry v jejich domovině.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Trávníčková | neděle 3.4.2022 18:25 | karma článku: 8,61 | přečteno: 171x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 12,28 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,03 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 286x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.

14.9.2023 v 14:53 | Karma: 15,77 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Útok odsoudil Pavel i von der Leyenová

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  15:59

Aktualizujeme Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 14,00
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik