Vltavíny - drahokamy pokladu, který vytvořila sama příroda

Nazelenalé, na první pohled nezajímavé kamínky ze všeho nejvíce připomínají lahvové sklo. Zatímco je ale sklo lahví všedním předmětem, jsou vltavíny pravým přírodním pokladem.

Vltavíny jsou nazelenalá přírodní skla.  Vznikla před 14,6 milióny let při dopadu 1,5 km velkého asteroidu do oblasti dnešního bavorského Noerdlingenu.

Vznik vltavínů

Vznikly roztavením jílovitých povrchových hornin v oblasti dopadu asteroidu. Materiál se následkem vysokého tlaku a teploty vypařil. Z oblasti výbuchu velkou rychlostí unikal a dostal se tak až do vyšších vrstev atmosféry. Svědčí o tom tlak vzduchu v bublinkách, které se nacházejí v některých exemplářích vltavínů. Je až 25x nižší než běžný atmosférický tlak.

V atmosféře se pak z roztaveného materiálu vytvořilo přírodní sklo. Těsně po výbuchu muselo být podobnými minerály pokryto celé široké okolí kolize. Dnes je nacházíme převážně v blízkosti řek, kam se dostávají vymýváním z hornin a sedimentů.

Svůj název dostaly vltavíny (jinak moldavity)podle německého názvu Týna nad Vltavou "Moldauthein", neboť z jeho okolí pocházely první popsané kusy Další naleziště jsou na Moravě. Těmto kamenům se pak říká moravity. Menší naleziště se nacházejí i v Rakousku.

Kde si je můžete prohlédnout?

Na výstavu vltavínů se nejlépe vydáte do Národního muzea v Praze. Další sbírka se nachází v Moravském zemském muzeu v Brně, v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích a v  muzeu

v Týně nad Vltavou. V muzeu v Třebíči je několik vltavínů.

Jediné muzeum věnované přímo vltavínům (a kráterům po srážkách s meteority) se nachází v Českém Krumlově.

Odhaduje se, že se na celém světě v soukromých a veřejných sbírkách nachází kolem 20 miliónů kusů těchto zajímavých přírodních skel.

Online sbírka

Víte, že si můžete na internetu prohlédnou obrovskou sbírku vltavínů, čítající kolem 3000 kusů? Online výstavu najdete na stránkách muzea v Českém Krumlově.

Link ke sbírce: http://www.vltaviny.cz/cz/Sbirka/

Příště:

Kruhy v obilí - vtipálci versus ezoterika

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 14.7.2016 8:00 | karma článku: 25,57 | přečteno: 1066x