Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpověď matky (7.část): Další šok

Už jsme nepochybovali o tom, jestli děláme správnou věc. Museli jsme to udělat, s drogami se opravdu nedá žít. Nedá se žít s tím vědomím, že si naše dítě ničí před našima očima život a zdraví. S obavami, koho k nám domů přivede, kdo nás okrade. Pořád si hlídat věci, kabelku, peněženku. Noc co noc se bát, co s ní asi je, kde a s kým asi je, jestli vůbec žije, jestli neleží někde ve škarpě zraněná, zbitá, zdrogovaná, mrtvá.

Nikdy jsme ji neviděli v nějakém šíleném nebo zdrogované stavu, ale stačili nám ty stavy absťáku. Teď už jsme věděli, že to byl absťák, když vysílená ležela doma a nebyla pomalu schopná si dojít ani na záchod. Teď už jsme věděli, proč naopak večer a v noci byla schopná bez známky únavy vyrazit ven, proč někdy i několik dní nejedla a neměla hlad, proč byla ochotná jít na rande třeba ve dvě v noci, proč se nenechala přítelem ani vyzvednout a klidně se v noci pohybovala sama. Proč je jí mnohdy všechno lhostejné a vypadá, jako by neměla žádné emoce. Přestala i v rámci rodiny přát k narozeninám a svátkům, přestala navštěvovat babičky a dědu, nikdo jí nezajímal. Přestala dávat najevo své city. Začala být cynická a bezohledná. Začala si půjčovat a nevracela. To už začalo ohrožovat celou rodinu.

V poradně mi poradili, že bychom jí měli i nechat změnit adresu, protože už mohlo snadno dojít k tomu, že by nás mohl navštívit exekutor.

Udělali jsme to.

Její adresa už není totožná s naší, její oficiální adresa je už obvodní úřad.

Ona ale naše názory a obavy nesdílela a tak jsme se museli rozejít.

Manžel ztratil vůli chodit do poradny a tak jsme se s tím začali prát sami, ale už konečně spolu a ne proti sobě. Snažili jsme se, neztratit s ní kontakt. Já jsem si s ní občas telefonovala. Bydlela po různých kamarádech - klukách i holkách. Časem si pronajala byt společně s jednou mladou ženou a pozvala mě na návštěvu.

Bylo to milé setkání. Záleželo jí na tom, aby se mi u nich líbilo a snažila se mít doma uklizeno. To mě potěšilo. Byt byl opravdu čistý a ona taky. Tak strašně mi chyběla, tolik mě to odloučení bolelo. Čekala jsem, že na tom bude bídně, ale nebyla. Tvrdila mi, že si vydělává občas na brigádách a proto že měla z čeho žít, věřila jsem jí to. Ubezpečovala mě, že se jí daří čím dál tím víc abstinovat a že pracuje na tom, abychom zase mohly být spolu. Věřila jsem jí. Nebo spíš moc a moc jsem jí chtěla věřit. Když jsme viděli, že nijak nepustne a že vypadá dobře, říkali jsme si, že jsme asi udělali dobře, že jsme ji nechali osamostatnit se, že jí to prospěje a bude z ní konečně dospělý zodpovědný člověk.

Ona začala čím dál tím víc vyhledávat kontakty s námi a tak jsme ji pozvali na vánoce k nám domů, aby je strávila s námi a ne sama. Plakala a byla nám vděčná. Jsem si i jistá, že k nám přišla „čistá“ a respektovala to, že jen tak s námi může být. Po pár dnech (po svátcích) zase odešla, ale s tím, že už na svém očištění pracuje a že by chtěla udělat přijímačky a jít od podzimu zase na vysokou.

Na jaře se přestěhovala blízko k nám. Pronajala si svoji garsonku a pozvala nás na návštěvu.

Pěkné, moc pěkné.

Maličkatý byteček v tiché klidné a podle nás bezpečné ulici. Měli jsme radost. V bytě měla překvapivě i příjemný chládek, okna vedla do zahrady a tak mohla hlídat i našeho stárnoucího psa, který se v horku strašně rychle přehříval a nesnášel ho dobře.

Začala žít jako spořádaný člověk. Vlastně to jen tak vypadalo, jako spořádaný život. Měla doma uklizeno, netrpěla hlady, vařila si, prala – to všechno nás těšilo, ale musela přece taky platit nájem a to nám hlodalo v hlavě. Byla doma i přes den, tedy nikde nepracovala a přesto mohla platit nájem a energie. Požádala mě, jestli bych za ní ty peníze nemohla platit, že mi je vždycky přinese v hotovosti, ale potřebuje, abych je převáděla na konto pana pronajímatele a na PRE. Souhlasila jsem a pár měsíců jsem to tak i dělala. Pak jsem to už nevydržela a zeptala jsem se přímo, kde bere peníze.

Nezapírala.

Řekla, že prodává drogy.

Další šok.

 

Autor: Pavla Matějů | pátek 21.11.2014 23:55 | karma článku: 9,11 | přečteno: 1350x
  • Další články autora

Pavla Matějů

Zpověď matky (29.část): Vydrží ?

Srpen 2014. Tenhle týden proběhl poslední soud. Od chvíle, kdy byla dcera zatčená, to trvalo celý rok. Snad jsme ale už došli do poslední fáze a všechno končí. Dcera vyvázla s podmíněným trestem tj. 3 roky s podmínkou na 5 let.

24.4.2015 v 23:55 | Karma: 21,46 | Přečteno: 8079x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (28.část): Dovětek

Nemáme ještě všechno za sebou. Soudy pracují pomalu, nesmyslně bývají odročovány a protahovány. Nevidím v tom nic jiného, než že si právníci vzájemně hrají do karet a přivydělávají si peníze.

17.4.2015 v 23:55 | Karma: 21,46 | Přečteno: 8441x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (27.část): Propuštěná

Začínalo jaro a pořád se nic nedělo. Dcera už ani nechtěla, abychom jí na návštěvu vozili nové a nové prádlo. Většinu toho, co jsme přivezli, vracela ihned zpátky. V cele si nechávala jen minimum. Vysvětlila nám, že všechno, co tam má, si musí při každé eskortě vézt sebou a nikdo jí s tím nepomůže. Tak své věci omezovala, aby se jí lépe cestovalo sem a tam.

10.4.2015 v 23:56 | Karma: 28,33 | Přečteno: 14994x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (26.část): Propojené na dálku

Je to zvláštní, jak je silné pouto mezi mámou a jejím dítětem. Za celou dobu, co jsme nemohly být v kontaktu, jsem vždycky na sobě poznala, že se děje něco neobvyklého, něco zlého, že dcera není v pohodě a že jí je mizerně. Vždycky jsem to na sobě pocítila a bylo mi taky zle a nespala jsem. Bylo to naprosté propojení na dálku, jako kdyby mezi námi vedly neviditelné kanály, kterými jsme si sdělovaly své pocity.

3.4.2015 v 23:55 | Karma: 18,69 | Přečteno: 7712x | Diskuse| Ona

Pavla Matějů

Zpověď matky (25.část): Psychika je prevít

Pořád jsme doufali, že ji na vánoce pustí domů a že už budeme všichni spolu. Nestalo se tak. Těsně před vánocemi jsme měli umožněnou návštěvu. Přivezli jsme jí maličký skládací vánoční stromeček s miniaturními ozdobičkami a trochu vánočního pečiva, protože už měla nárok na přijetí balíčku a dostala k balíčku povolení ho přijmout. Dcera si tam ten maličký stromeček ani nechtěla nechat, měla strach, že když by si vánoce připomínala, že by jí bylo ještě hůř.

27.3.2015 v 23:53 | Karma: 20,74 | Přečteno: 13250x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4906x
Moje dcera brala drogy....toto je moje zpověď.

Seznam rubrik