Svatba (královská!)

Včera jsem dceři koupila v obchodu britské vlaječky. Byla na nich půvabná Kate Middleton a trochu nepřirozeně se zubící princ William. Zítra nás totiž čeká historický den – svatba! Po třiceti letech se Buckinghamský palác dočká

další královské svatby. Snoubenci si za den D vybrali pátek 29. dubna, za což jim děkujeme, neboť na pátek bylo vyhlášeno státní volno, a my, plebejci, tak získáme krásný čtyřdenní víkend (v pondělí je volno za nedělní první máj). Skvělá volba, snoubenci!

Londýn se připravuje na velkou událost, která se konala naposledy v roce 1981, kdy si princ Charles bral Dianu. Znovu se probouzí národní hrdost, kterou povzbuzují britské vlaječky, zdobící ulice, obchody, hospody a školy. Ze sezonní sekce supermarketů pomalu mizí lesklé stanioly čokoládových vajec, kuřátek a zajíců, a místo toho se objevuje zboží v modré, bílé a červené barvě, tj. v britských  barvách. Kromě již zmiňovaných kýčovitých praporků (no ale zase pět kusů za L1, nekupte to, když je to tak levné, a děti budou mít radost!) zahřívají železné regály také svatební sušenky, stojánky na muffiny, ubrousky, papírové tácky atd atd. Vše je samozřejmě potištěno Union Jackem a nebo je alespoň červeno-modro-bílé, jako třeba brčka.

 

Po celé zemi se totiž chystatjí street parties (pouliční oslavy), a ty je potřeba dělat stylově. Street parties mají v Británii dlouhou tradici, která se datuje do roku 1935, kdy se pouličně slavilo stříbrné výročí vlády krále Jiřího V. Tyto oslavy jsou tradičně spojeny s nějakou velkou národní událostí, kterou může být buď oslava výročí vlády, korunovace nebo právě královská svatba. V praxi to vypadá tak, že se lidé v sousedství domluví, vynesou v určený den a hodinu ven stoly a židle, každý dá do placu nějaké jídlo a pití, pustí se hudba, a pak se všichni hromadně slaví. Je také možno podat si na městský úřad žádost o uzavření ulice, aby akce probíhala v klidu a bezpečí.

 

Svatba prince Williama a Kate Middleton bude samozřejmě přenášena v televizi, v rámci šetření ale nebude v 3D (snad to rozdýchám!). Přenos na velkoplošných obrazovkách také nabídne většina hospod a restaurací. Troufám si odhadnout, že většina lidí, sledujících obřad v těchto zařízeních, v nich pak také zůstane, k čemuž vybízí i různé cenové akce na šampus, pivo a jídlo, jež jsou na oknech hospod avizovány. Takže se lidé nažerou, ožerou, a pak bude na ulicích teprve veselo. Chtěla bych být londýnský policista!

 

Královská svatba je nepochybně velká událost a my všichni přejeme Williamovi a Kate jen to nejlepší. Nicméně my si tady interně (a česky!) můžeme říci – co je taková královská svatba proti právě začínajícímu Mistrovství světa v hokeji na Slovensku?

Autor: Alena Damijo | čtvrtek 28.4.2011 12:58 | karma článku: 20,39 | přečteno: 2439x
  • Další články autora

Alena Damijo

Tulipánové radovánky

1.5.2024 v 11:00 | Karma: 10,02

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,86

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

6.9.2022 v 10:45 | Karma: 30,09

Alena Damijo

Co je láska?

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 26,00