Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věz, že ač to bolí, nikdy nekrm trolly

Začíná to nevinně. Jedinec má názor, rád by ho sdělil a prodiskutoval, vytříbil si ho. Někdo má na to svůj názor napsat a své emoce vyventilovat, někdo na nic z toho nemá, a tak názory a emoce druhého donekonečna shazuje.

Ty druhé nazýváme diskusními trolly. Ti často, aniž by si přečetli obsah blogu a třeba jen na chvíli se nad ním zamysleli, napnou své síly na znevážení obsahu blogu a když vycítí příležitost, pustí se i do jeho autora. https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet).

Takovému člověku či lidem, kteří si vyberou konkrétního autora, nejde o to řádně diskutovat a přivést pisatele k zamyšlení nad odlišností svého názoru. Ostatně, všichni, kdo jsme soudní, víme, že nic jako absolutní pravda neexistuje. Že co člověk, to jiný příběh, to jiné emoce, jiný názor.

Zajímavé je, že trolli často na vlastní sdělení blogu názor nemají (někdy ho ani nečtou a pokud, pak jen zběžně), a i kdyby měli, nenapsali by ho. Neumí to anebo to zkrátka není účel jejich počínání. Jejich životním posláním, radostí a potěšením je získat pozornost. Tu si na blogu získávají tím, že znevažují sdělení blogu, a když jim dojdou soudné argumenty, (tedy pokud vůbec někdy nějaké měli a uvedli), přejdou k dehonestaci autora, jeho myšlenek a osobnosti. Vyzobávají z jednotlivých výroků ty, dle nich, zpochybnitelné části a na nich se donekonečna točí a často jim dodávají neexistující rozměr.

Troll je pro mnohé poslání a životní styl. S největší pravděpodobností nejedí, nespí, nežijí vlastní život, nepíší vlastní blogy. Mohu se jen domnívat, že jsou to ve své podstatě politováníhodní jedinci, kterým schází uspokojením z vlastního života, práce, myšlenek, emocí. A jedinou satisfakcí a posláním se jim stalo ubližovat vybraným jedincům a dehonestovat je. Vyšší úroveň jejich potěšení lze sledovat, když se jich pod jedním blogem sejde více. Pak vědí, že v tom nejsou sami a že mají zastání jeden v druhém.

Jsou to vlastně novodobí parazité na emocích, takoví energetičtí a myšlenkoví upíři. S obrovským gustem parazitují na sebereflexi a svědomí druhých. Každý soudný člověk totiž o svém přesvědčení či názoru pochybuje. To se ovšem netýká trollů. Oni jen touží dostat vás do úzkých.

Jak se proti takové nehoráznosti bránit? Co dělat?

Odpověď je prostá. NIC.

Na diskusi totiž musí být alespoň dva. Na diskusi. Troll ovšem nediskutuje, vašim argumentům nenaslouchá, ba naopak, hledá v nich další věci, na kterých by se mohl točit. I kdyby měl stavět jednoho slaměného panáka za druhým (odvádět řeč na témata, absolutně odtažitá od původního sdělení blogu). Jako pavouk vás omotává ve smyčce a přivádíte mu tím neuvěřitelné potěšení.

Naopak, když totiž nekrmíte, ignorujete, dáváte mu najevo, že vám za odpověď nestojí, časem vyhladoví, dojde mu materiál, munice. Smyslem jeho žití je totiž dostat vás na vlastní úroveň, abyste obhajovali své vlastní pocity, emoce, názory a zdroje svých informací a nejlépe, abyste se se snížili k protiútoku, ideálně vulgarismům.

Pokud mu neposkytnete živnou půdu, dříve nebo později se odkope sám. Odhalí svou vlastní ubohost, nicotnost, nesmyslnost své vlastní existence, přinejmenším té na blogu.

Ne, já se nenechám otrávit. Jsem učitelka a jsem hrdá na své povolání, které považuji za poslání. Jsem hrdá na to, že mám své vlastní vědomosti, názory a emoce a jsem schopna je písemně vyjádřit. Jsem hrdá na to, že jsem ochotna jít s vlastní kůží na trh a tříbit si svůj názor, pokud někdo vysloví názor odlišný. Jsem hrdá i na to, že jsem ochotna si připustit, že nemám patent na pravdu.

A tak prosím své přátele. Nekrmte trolly. Ty své ani ty mé. Nestojí nám za to.

 

Autor: Dáša Stárková | neděle 19.4.2020 12:25 | karma článku: 27,43 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.