Umění jít ve správnou chvíli proti proudu, ale také včas odejít

Dnes mne k tomuto zamyšlení přiměly dvě věci. Shlédnutý rozhovor moderátora Události a komentářů s Magdou Vašáryovou a nahlédnutí na fb stránku paní Evy Hrindové.

Z rozhovoru se Slovenskou poslankyní Národní rady za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii-Demokratickou stranu Magdou Vašáryovou mimo jiné vyplynulo, že ...Jsou věci, kdy se musíte postavit, to se nedá nic dělat. A jen ti lidé, kteří se proti tomu postaví, zůstanou v historii jako ti, kteří udělali správnou věc.../1/

Eva Hrindová, na své fb stránce „řadová politička..“ k uvedení rozhovoru s Benjaminem Kurasem píše : Lidé čtěte. A ptejte se všech těch, kteří chtějí islám, proč ho chtějí. Čím nás obohatí? A proč strkají hlavu do písku a nechtějí se bránit? Ptejte se všech těch, kteří slabošsky podléhají falešné humanitě a zbavují nás všech svobody a lidských práv... Proč to dělají? Proč svou slabostí chtějí zničit vše, co naši předci vybudovali? Klidně si nechám od naivních sluníčkářů nadávat do hysterek - je mi to jedno. Raději budu dnes přenánět a burcovat, než abych zítra byla připravena o bezpečí a svobodu!

Načež jí diskutující, pan Pilgrim, odpovídá : Já si říkal, kde jsem tu rétoriku o slabošské falešné humanitě naposledy slyšel a ono hle.
Humanitarianism is the expression of stupidity and cowardice - Adolf Hitler /2/

 

Jsem přesvědčena, že obě dámy, ač brojí každá na opačném konci pomyslného kolbiště, mají velkou pravdu.

Přesto si myslím, že pravda, prostředky a boj mladší z nich, paní Hrindové,  jsou již passé. Že by si ona i pan Konvička, měli uvědomit, že historie ctí nejen schopnost jít proti proudu, ale i schopnost odhadnout situaci a včas se ctí odejít.

IVČRN a BPI a lidé kolem něj učinili převelikou věc. Vyburcovali velikou část národa, pojmenovali nebezpečí, přiměli většinu z nás dívat se s očima otevřenýma a na věc si učinit názor. To z nich ale nečiní ani svaté, ani jedinečné vůdce ani neposvěcuje jejich názory, postoje, natož prostředky. Stejně tak to ovšem nečiní z jiných názorů názory špatné, zavrženíhodné.

Nebezpečí už známe, teď je třeba hledat řešení. Řešení, které bude zohledňovat reálnou situaci a možnosti.

Je to jako s výchovou dětí. Můžete mít sebevětší rozhled, vzdělání, sebesprávnější názory, sebeohnivější přesvědčení. A můžete v tomto všem sebenáruživěji své děti vychovávat. Ale až přijde čas a Vaše děti přijdou s vlastními názory, postoji a přesvědčením založenými na jejich vlastním rozhledu, vzdělání a zkušenostech, měli byste jejich názor respektovat a ctít a případně své postoje přehodnotit. Měli byste tak učinit, pokud nechcete ztratit vlastní tvář a oddanost svých dětí a zvláště chcete-li, aby oni se pokusili o totéž.

A stejně, jako se správný rodič včas upozadí, aby nechal své děti prožít si a vyřešit své vlastní životní úspěchy i pády, měl by hybatel dějinami vědět, kdy nastal čas na jeho odchod ze scény.

 

/1/http://www.g.cz/magda-vasaryova-nam-dupla-na-kuri-oko-nastavila-zrcadlo-krestane-se-zenou-do-pekla

/2/

 

 

Autor: Dáša Stárková | pondělí 12.10.2015 14:38 | karma článku: 18,06 | přečteno: 1903x