Odvolávám, co jsem odvolal… aneb roušky coby volební vějička a politická zbraň

a premiér coby spasitel těch, kteří vidí roušky jako symbol nesvobody a Covid-19 a informace o počtech nakažených, nemocných a zemřelých za způsob politické manipulace.

Kamarád byl v červenci s malými dětmi autem po státech jižní Evropy. Denně informoval, jak tam lidé nosili roušky a nosili je uvnitř i venku (v létě, za letních teplot). Nosili je leckde, ač je neměli povinné, často s vědomím, že tak činí sami pro sebe a pro sebe navzájem.

 

Pro vás, kdo si myslíte, že jste vyhráli, když po vašem brblání Babiš (aby byl za hodného a Spasitele) udělal bububu na ministra zdravotnictví Vojtěcha a ten teď zrušil nošení roušek.

 

To jste vážně tak krátkozrací a nechápaví?

 

Až se tu Covid rozšíří (a on se rozšíří, samostatně či spíše paralelně v kombinaci s chřipkou) a lidi budou skutečně marodit a někteří umírat (a oni budou a je buřt, zda přímo na Covid anebo s ním), věřte, že si AB umyje ruce a řekne, že tak učinil pro vás, kvůli vám.

 

K odpovědnosti povolá vás (vždyť vám jen vyhověl), ministra zdravotnictví Vojtěcha, který mu ustoupil a hygieniky a epidemiology, kteří na to přistoupili.

 

Ač nejsem volič ani fanda AB, tento krok mu nevyčítám. Tuto politickou a populistickou zbraň jste mu do ruky vložili vy a on by byl hlupák, kdy se jí nechopil.

 

Ne, nemyslím si, že je med roušky nosit. Beru je jako vrcholně nepříjemné, ale nutné a minimální zlo a jako v podstatě jedinou možnost, jak s virem bojovat a jak snížit potencionální ztráty na minimum.

 

Není to premiér ani vláda co nám tím vším pomůže projít s co nejnižšími ztrátami, je to odpovědnost každého jednoho z nás, co nám pomůže se přes toto špatné období překlenout co nejhladčeji a bez nutnosti znovu vypínat a omezovat ostatní aspekty života.

 

Byli jsme si schopni ušít a vyrobit roušky a další ochranné prostředky, když nebyly. Dokonce jsme tím šli příkladem ostatním státům. Tak si je nasaďme, když jsou k dispozici a třeba. Rouška nás (zejména na podzim) nezabije, Covid, chřipka či spíše kombinace Covidu a chřipky zabíjet začnou, než se nadějeme.

 

Roušky nemohou za to, že s námi vláda nejedná na rovinu, že nás neinformuje transparentně a že jsou opatření na případné (a vysoce pravděpodobné a brzké) rozšíření chřipky, covidu a chřipky s covidem tak nejasná a na koleně šitá.

Roušky nemohou za to, že nic jiného, lepšího a menší zlo na jakýs takýs boj s nemocemi či alespoň jejich zpomalení, zmírnění nemoci a nezahlcení zdravotnického systému nemáme.

 

Tak je prosím nezatracujme a při jejich používání používejme zdravý rozum a empatii s těmi, které máme rádi či těmi, kteří potřebují ochranu. Je to totiž jediný způsob, jak můžeme chránit je i sebe, jak se můžeme chránit navzájem.

 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/bitvu-s-koronavirem-jsme-vzdali-rika-vedec-116643?fbclid=IwAR2XFQEHMJrjity7Ekqlm9zNGYOB6S9a0l0OGc68V6EtvP_bCGIUSpXTFr4#utm_source=facebook&utm_medium=sharebt&utm_campaign=top

 

Autor: Dáša Stárková | čtvrtek 20.8.2020 19:02 | karma článku: 34,94 | přečteno: 4313x