Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevadí, že jsme jednali protiprávně, mysleli jsme to dobře

Demokratický stát je založený na demokratických principech a zákonech, které je hlídají, a ty by měly platit v nouzovém stavu o to intenzívněji. Pro státní činitele o to více. Anebo snad vláda káže vodu a pije víno?

Pro nás za nenošení roušek až desetitisícové pokuty a pro vládní činitele žádný důsledek toho, že nerespektovali jasně stanovenou právní situaci?

Jsem přesvědčena, že tak vláda učinila schválně. I kdyby ne, byli tolikrát upozorňováni zástupci opozice a podnikatelské komory, že i kdyby tak učinili bez záměru a kdyby neměli své vlastní právníky, mohli situaci, při frekvenci porad a tiskových konferencí, napravit okamžitě. Jiná rozhodnutí opravují ze dne na den.

Proč tak neučinili? Protože nechtěli, protože se jim to hodilo do krámu a protože, jak jsem přesvědčená, tak učinili záměrně, nezdráhám se říci účelově.

Proč tak učinili účelově? Jednak tak výrazně ušetřili na vyplácení náhrad maloobchodníkům a dalším podnikatelům, kterých se toto pochybení týkalo. Ale hlavně, nevložili tak veškerou moc do rukou Hamáčka a jeho červeného svetru, měli tak neustále kontrolu a v rukách řízení situace. Vojtěch je velice tvárný a poslušný materiál.

Proč si myslíte, že tak dlouho otáleli s ustanovením krizového štábu? Proč myslíte, že jakmile už nebylo zbytí, ustanovili rozhodujícím orgánem ministerstvo zdravotnictví v čele s Prymulou a jeho mluvčím, Vojtěchem?

A prezident, ústy svého Ovčáčka, tomu dodá korunu tím, že soud by měl brát tuto situaci v potaz a převzít za svá rozhodování odpovědnost.

Co to je za trestuhodný blábol?

Vláda nese odpovědnost za svá rozhodnutí a jejich důsledky, stejně jako každý jeden z nás. Soudy mají být a jsou (doufám) nezávislé právě proto, aby hlídaly, že demokracie platí, tedy že si každý ponese následky svých rozhodnutí a činů.

Takže nikoliv, dámy a pánové, kteří jste se pod převedení nouzového stavu pod dikci Zákona o veřejném zdraví namísto Zákona o nouzovém stavu, podepsali. Bez ohledu, kolik lidí, jak se opájíte a bijete v prsa, jste zachránili, zákon jste porušili, učinili jste tak vědomě, a tudíž jsem přesvědčena o správnosti soudního rozhodnutí a doufám, že kasační řízení toto rozhodnutí potvrdí.

Pokud si to neuvědomujete, těmi ukázněnými, kteří resignovali na své příjmy či jejich část, na své svobody a jistoty, jsme byli my (řadoví občané). Látkové roušky, jako jediné prostředky ochrany pro veřejnost, jsme šili my, řadoví občané. Náhradní prostředky (podstatně lepší a účinnější než ty, které jste z počátku  vozili z Číny) vymysleli, vyrobili a rozdistribuovali zástupci technických univerzit z naší země a 3D tiskařů. Takže také smíme porušovat zákony? Také máme nárok na to, aby nám to prošlo a nemusíme nést odpovědnost za jejich důsledky? Také to budete vy i soudy brát v potaz?

Navíc ti, jimž vláda svým rozhodnutím upřela náhrady za ušlý zisk, jsou taktéž občany naší země. Stejně jako my ostatní, i oni respektovali a následovali vaše rozhodnutí a zůstali doma. Bez slíbených náhrad možná nezemřou na korona virus, ale zbankrotují, přijdou o zdroje obživy, a tak se mohou stát dalšími obětmi korona viru, jako ti, kterým jsme nedokázali pomoci. Za to by vláda měla nést odpovědnost.

Nejsem příznivcem jeho strany, ale doufám, že vicepremiér Hamáček nesvlékne svůj červený svetr a nevrátí se do svého, bezpohlavního, pštrosího stavu a ujme se své řádné úlohy v krizovém štábu za nouzového stavu, který, jak doufám, bude schválen a prodloužen.

A když jsme u té odpovědnosti, doufám, že když se teď budeme moci postupně uvolnit, budeme tak činit s rozumem a uvážlivostí. Ta další vlna nás čeká s pravděpodobností hraničící s jistotou a je jen na nás, jak ji zvládneme. Je to totiž hlavně na nás, nikoliv na vládě, vážení.

„Zda jsme jednali protiprávně, to posoudí kasační řízení, ale mysleli jsme to dobře a měli byste nás soudit podle výsledků“, prohlásil ministr Havlíček. Není to tak dávno, kdy řidič houkající sanitky, vezoucí pacienta, přejel na přechodu stařenku, která ho prostě neslyšela. Jak následně soud prokázal, odpovědnost nesl řidič, nikoliv stařenka. I on to myslel dobře, chtěl zachránit pacienta uvnitř sanitky.

Takže nikoliv, pane Havlíčku, Babiši, Vojtěchu a vám podobní, účel nesvětí prostředky!

Autor: Dáša Stárková | pátek 24.4.2020 11:15 | karma článku: 31,52 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.