Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčení-mučení, něco málo alchymie a jiné rodičovské taškařice

Jako dítě často nemocné jsem se bála zdravotníků a vlastně i maminky. Přišlo mi, že ti všichni nám dětem musí dělat hrozné věci prý proto, aby nám odstranili bolest, nemoc.

Když se mi narodily děti, došlo mi, že se tomu nevyhnu. Že, pokud chci miminku či batoleti třeba jen zprůchodnit horní cesty dýchací odsáním rýmy, zbavit je úporného kašle či vyčistit a ošetřit různá zranění, musím se stát trapičkou. Musím jim, samozřejmě proti jejich vůli, nanutit do nosu odsávačku (nedej Bože připojenou k vysavači), do úst různé kapky či sirupy, do řitního otvoru teploměr či čípky. Že podobně drsná budu muset být i na děti starší, kdy musím trvat na tom, aby spolkly prášek (a že mají některé úctyhodnou velikost), nechaly si aplikovat priznicův zábal či ošetřit si ránu kartáčkem, vodou, mýdlem, kysličníkem, a zalepit náplastí.

Často vzpomínám, jak mě moje maminka naháněla s kysličníkem v jedné ruce, žínkou ve druhé, a to jsem netušila, že má pinzetu na drobné kamínky v kapsičce zástěry. Nepřeháním, opravdu mě naháněla. Utíkala jsem, seč mi síly stačily. A maminka, ač jí tekly po tváři slzy jako hrachy (až dnes vím, že část z nich byla z potlačovaného smíchu), mne prostě chytla, zasedla a ošetřila. Dodnes si také pamatuji, že když už pěna kysličníku mlaskavě reagovala se špínou a sedlou krví z mé rány, říkala jsem si, proč že jsem se vlastně tolik bála.

Vybavuje se mi to pokaždé, když vidím dítě plakat, jakmile vejde do lékařské ordinace. Anebo odhánět rodiče, který se k němu blíží se lžičkou, odměrkou, teploměrem či odsávačkou v ruce či kartáčkem a kysličníkem. Či jak šílí, když vidí v koutě připravený vysavač či baterii meducínek. A věřte, není to bílým pláštěm. Většina pediatrů ani nás rodičů ho nenosí.

Šílením myslím zmítání a snahu o úprk. A taky řev o síle mnoha decibelů, často provázený lapáním po dechu. A boj ručičkama, nožičkama jako o život. Co na tom, že se znovu a znovu přesvědčuje, že tím „násilníkem“ je rodič, kterého pak dítě samo obejme a hledá u něj útočiště. (Což méně zkušeného pozorovatele udivuje). Možná i dítě časem konstatuje, že ho rána nebolí, nosíkem se lépe dýchá, kašel je nebudí. Chce to fakt silné nervy a odhodlání tohle vše překonat. A víru, že konáte v zájmu dítěte, že mu tím ulevujete a snažíte se tu proceduru zkrátit na minimum.

Nevím, jak aplikujete (či aplikovali jste) léky a provádíte odsávání rýmy Vy. Už vůbec netuším, jak je to správné (k dětem se manuály nefasují). Já, aby se dítě neporanilo při svém boji či snaze o úprk, kleknu si nad něj (nebojte, nedosednu), hlavičku mezi koleny, takže zmítající se tělíčko mám za sebou. Díky tomu si s veškerými léčebnými procedurami poradím i sama v opravdu krátkém čase, s asistencí ještě rychleji. Ve chvíli odsaju rýmu, nakapu kapky, odměřím a naaplikuji sirupy do úst.

Teprve nedávno mi došlo, že tato metoda není až tak vzdálena od formy mučení, dnes známého jako waterboarding. Skoro si říkám, že ji museli vymyslet a musí ji provádět lidé, kteří byli v dětství často nemocní a jaksi se tak mstí.

Ale úplně nejhorší je ta neustálá nejistota. Trápí dítko opravdu to, co si myslíme, že ho trápí? Nebo je pes zakopán úplně jinde? Už nastal čas na kapičky, lék na bolest či teplotu? Už musíme odsávat? Nebo raději ještě počkat, co se z toho vyvrbí? Ještě vyčkat, jak si poradí přirozená imunita anebo už zasáhnout? Stačí počkat do pondělka na návštěvu u pediatra anebo jet rovnou na pohotovost? Ta hrůza z relativity času, kdy teplota znovu stoupá (anebo klesla jen nepatrně) a  Vy tlačíte ručičky hodin očima, aby už to šlo dát další dávku léku....

Někdy si říkám, co asi dělali zástupci sociálních služeb typu Barnevernet. Vzali by mi plačícího svíjejícího se potomka bez varování a předali pěstounům? Nebo by mi vysvětlili, jak mám konat správněji? Anebo smím doufat, že by uznali, že jinak ani lépe v tomto případě vystupovat nelze? Doufám, že u nás se bát o možnost vychovávat a uzdravovat naše vlastní děti nemusíme ani teď ani do budoucna...

Autor: Dáša Stárková | pondělí 14.3.2016 13:28 | karma článku: 13,87 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 981x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1773x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.