Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když zlo nevidím, neexistuje

Jsme jako malé děti. Znáte to, jak si batole zakryje oči a je přesvědčeno, že když ono nevidí, není ani viděno=je v bezpečí? Takto mi přijdou ti, kteří popírají existenci a nebezpečnost onemocnění a funkčnost roušek.

Ne, neplaším, nešířím paniku. Jednou provždy, odůvodněná opatrnost nerovná se panikaření.

Jen pár úvah nad argumenty, které teď často slyším.:

 

Protože neznám nikoho, kdo by to prodělal či měl při onemocnění problém, je to manipulace a politika. No, já neznám nikoho, kdo by umřel na chřipku/choleru/Ebolu/mor/SARS… Takže také neexistují?

Protože většina z těch „nakažených“ je bezpříznakových, je to prostě brnkačka. Skutečně víme, že virus u nich nenastartoval nějaké špatné procesy, že časem nezjistíme, že jsou ještě nemocnější nežli ti, kteří si onemocnění prodělali? A nemáte obavy, že se mezi námi pohybují bezpříznakové časované bomby, které volně onemocnění šíří, a tak nakazí ty oslabené mezi námi?

Protože tu umřelo jen něco málo přes 400 lidí, Covid tu vlastně nebyl. A není tak nízká úmrtnost, smrtnost a nemocnost důsledkem včasného zásahu vlády a naší tehdejší svědomitosti a odpovědnosti?

Ti, co umřeli, byli staří, obézní, nemocní, polymorbidní, stejně by umřeli nebo si za to mohou sami. Jenže ti, co umřeli, byli každý jeden něčí rodič, prarodič, dítě, vnouče. Každý jeden mohli ještě něco předat svým blízkým a sami tady mohli žít. Budete stejně mluvit, až na podzim onemocní a případně i umře někdo blízký vám? Jsme národ lidí s nadváhou s nezdravým životním stylem, závislosti a spoustou chronických chorob, z nichž většinu předáváme i našim dětem. Zasloužíme si tedy vymřít?

Používání roušek je nebezpečné, může způsobit horší zdravotní problémy než Covid sám. Jak je možné, že představitelé některých povolání, kteří i v době před Covidem trávili většinu své pracovní doby s rouškou či respirátorem na ústech, žijí a těší se zdraví? Myslím záchranáře, zdravotníky, personál na operačních sálech, odděleních hematologických, onkologických a popálenin, dentisty, dentální hygieniky, brusiče, lakýrníky, laboranty a představitele dalších povolání, která mne teď zkrátka nenapadají, zkrátka ta, kde je rouška ochranným pracovním prostředkem. Jak to, že tito lidé chápou důležitost roušky a nereptají?

Proč tedy děláme takovou spoustu věcí, které jsou, dle výše uvedených argumentů, zbytečné?

Všichni si myjeme ruce po použití toalety a před jídlem (tedy měli bychom), po příchodu domů, ač nám to může připadat zbytečné. Vždyť, kolikrát jste si z toalety přinesli žloutenku, AIDS, střevní nemoci či jiné onemocnění, rozšiřované takto kontaktem?

Nevyhazujeme odpadky a pomeje pod okny a doma si uklízíme, ač nikdo z nás nezažil mor.

Čistíme si zuby, dokonce i ti, kteří mají zuby dokonale zdravé, kterým zuby nikdy nevrtali, kteří nikdy nezažili bolest zubu.

Jezdíme opatrně a rozhlížíme předtím, než přejdeme silnici, a to i my, kteří jsme měli štěstí a nikdy jsme se my ani nikdo v našem okolí nestřetli s projíždějícím vozidlem.

Proč? Nepřipadá vám to zbytečné? Co když jsou čísla o obětech dopravních nehod vyfabulovaná a používaná jako manipulace, obtěžování, šíření paniky? Co když je to kampaň proti automobilovému průmyslu?

Nepřijde vám, že tím, že si čistíte zuby a používáte veškeré prostředky dentální hygieny, podporujete nekalé úmysly jedné sorty zdravotníků a podporujete tím přebujelé koncerny se zdravotnickými pomůckami?

Proč se mnozí z nás snaží o dodržování zdravého životního stylu? Proč moří žaludek  konzumací zdravých potravin, tělo cvičením, proč si odpírají alkohol, sladké, cigarety? Není to zbytečné?

Není to zbytečné, je to rozumné. Většina z nás tak činí automaticky, prostě protože je to logické, smysluplné a historicky prověřené.

Lidé přišli na to, že když dodržují pravidla (silničního provozu, péče o zdraví, hygiena…), přežijí, jsou zdravější, nešíří mezi sebou různé choroby.

Když se rozhlédnete, dáte přednost, prostě dodržíte pravidla silničního provozu, přežijete.

Kdo si čistí do zuby a pečuje si o ně, vydrží mu déle.

Matky neumírají při porodech a pacienti při různých zákrocích, protože si lékaři myjí ruce, používají roušky a desinfekci.

Jasně, že roušky nejsou samo spásné, nezachrání nás. Rouška je prostě jen mechanická bariéra mezi vámi, respektive vašimi kapénkami a patogeny v nich, a vaším okolím.

Jasně, že to platí jen pro pravidelně měněnou, správným způsobem ošetřovanou (či vyhazovanou), čistou a správně nasazenou roušku.

Rouška není vakcína ani lék. Rouška je jen zpomalovač šíření, prostředek a důkaz odpovědnosti a empatie jednotlivce vůči jeho okolí a blízkým. Současně je to cesta, jak usnadnit zdravotnickému systému případný nápor nemocných.

Jasně, že je rouška nesmysl venku či v rodině a že je lepší dýchat čerstvý vzduch. Ale čerstvý vzduch není totéž jako ten plný kapének s choroboplodnými zárodky.

 

Víte, se správně používanými rouškami jsme měli všichni šanci. Se změnou nařízení jsme nastoupili na cestu, jakou podstoupilo v první vlně Švédsko. Ti také dělali, že Covid není.

Hodně štěstí nám všem, budeme ho setsakramentsky potřebovat.

 

Autor: Dáša Stárková | pátek 21.8.2020 10:51 | karma článku: 24,79 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Dáša Stárková

Ne, maminko, tyhle boty mi nekupuj

slyším přes regál prodejny s obuví. A nechtěně slyším i přemlouvání maminky. Argumenty jako kvalitní podrážka, nepromokavé, užiješ je. A současně i téměř plačtivé odmlouvání čerstvě vyčáplého náctiletého syna. A zažívám deja vu

16.4.2023 v 12:45 | Karma: 29,62 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Vnesme advent i do výběru prezidenta

Ve svém předchozím blogu jsem vyjádřila zklamání nad DN, ale současně opakuji, že ji zvolím, bude-li ve druhém kole místo mého favorita. Nyní prosím. Pojďme nehanit protikandidáty a namísto toho chvalme svého favorita, vysvětlujme

7.12.2022 v 15:02 | Karma: 15,06 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Proč v mých očích jediná skutečná kandidátka na prezidenta klesla

Aby bylo jasno, píši o paní Nerudové. Přiznávám, v době, kdy kandidaturu zvažovala, podporovala jsem ji. Imponovala mi představa, že bychom měli prezidentku, jako na Slovensku, dámu, která by důstojně reprezentovala naši zemi.

3.12.2022 v 23:11 | Karma: 40,20 | Přečteno: 4755x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem

Kovidová epidemie zaplať Bůh zažehnána, restrikce pominuly, život se navrací do starých kolejí. Bohužel do těch starých. Tatam se poděla ohleduplnost, na to, co životy chránilo, je považováno za omezení, jejich nositelé za exoty.

2.12.2022 v 21:41 | Karma: 26,31 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Ostatní

Dáša Stárková

Dušičkové pošli to dál aneb je to o lidech

Nepatřím mezi příkladné návštěvníky míst odpočinku mých předků. Nežiji poblíž žádného z nich, a tak často hřbitovy navštěvuji spontánně, nepřipravená. Místo toho vzpomínám a komunikuji s nimi při každém zapálení svíčky,

30.10.2022 v 11:10 | Karma: 19,47 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 334
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1785x
Jsem máma 3 dětí dvou generací. Chci psát o všem, co mne přiměje k zamyšlení, nadchne či rozhořčí. Jsem učitelka i věčný student. Miluji svou rodinu.