Ještě dlouho nebudeme mít vyhráno, takže rozum do hrsti a roušku k ruce

„…Virus se chová divně, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou známy případy reinfekce.“, říká RNDr Peková a ostatní virologové a epidemiologové jí dávají zapravdu, že zdaleka nemáme vyhráno. Virus není zcela zmapován a víme, že se vrací.

„Před dokonalostí viru si prostě musíte kecnout na zadek…. Cestuje nalehko, má genetickou informaci jen na proniknutí do buňky a její „ledničky“ a… je (to už parafrázuji) schopen celá léta utlumit svou aktivitu a čekat na vhodnou příležitost.

Celý rozhovor RNDr Soňi Pekové s Lucií Výbornou, který doporučuji k poslechnutí a zamyšlení, zde https://radiozurnal.rozhlas.cz/sona-pekova-novy-koronavirus-povazuju-za-umele-vytvoreny-nema-charakteristiky-8187948. Celou problematiku vysvětluje krásně, srozumitelně, téměř poeticky, a přesto důrazně.

Paní doktorka Peková také říká, že „Domnívám se, že jde o uměle vytvořený virus. Virus se chová divně, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou známy případy reinfekce. Má spoustu charakteristik, které jsme dosud v přírodě neviděli,“.

Podobný možná i znepokojivější scénář představil sněmovně i profesor RNDr. Ladislav Dušek Ph.D. vedoucí Institutu biostatistiky a analýz Lékařské fakulty, čili šéf zdravotnických statistiků. Taktéž vřele doporučuji k poslechu a zamyšlení. https://soundcloud.com/ct24/brifink-po-mimoradnem-jednani-vlady-o-koronaviru anebo i Rozhlasu zde https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-ladislav-dusek-promoreni-testovani-zdravotnicky-vybor-hobbymarkety_2004211651_kno  

Koneckonců, i z původního zdroje nákazy, Číny, přichází zprávy o narůstajícím počtů opětovných a importovaných případů nákazy korona viru. Zatím, pravda, nic dramatického, ale…. https://www.denik.cz/ze_sveta/cina-koronavirus-nakazeni-pripady-20200425.html

Čili ano, je super a nezbytné, že se u nás uvolňují opatření, je super, že budeme moci znovu pracovat, vydělávat, vzdělávat se a potkávat se, sportovat, cestovat. Je vážně skvělé a esenciální, že se život začne vracet k normálu. Pro nás, pro naši ekonomiku, pro budoucnost nás jako občanů i státu.

Ale, až tak budeme činit, mějme neustále na vědomí, že ještě hodně dlouho nebudeme moci zodpovědně prohlásit, že máme vyhráno. Sebevíce erudovaní vědci netuší, co od Covid-19 můžeme očekávat nyní a co do budoucna, pokud vytvoří mutace.

Rozvaha není zbabělost a chovat se s rozumem neznamená podléhat panice.

Takže rozum do hrsti a roušku neustále po ruce. Jsme v tom spolu a určitě to spolu zvládneme.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dáša Stárková | sobota 25.4.2020 11:27 | karma článku: 25,20 | přečteno: 752x