Jakým způsobem jsou rozlišováni uprchlíci od ekonomických migrantů?

Prý nejsem dostatečně uvědomělá a soucitná a dělám rovnítko imigrant = islamista a islamista = terorista. Ač si myslím, že ne, že pouze upozorňuji na jednotlivé aspekty složitosti této situace, rozhodla jsem se vyhledávat fakta.

Protože mi na mé otázky neodpověděl ani pan europoslanec Zdechovský, po několikáté jsem si prošla rezoluci, jejíž podepsání některými z našich europoslanců zde bylo probíráno. Vřele doporučuji k přečtení, těch pár minut stojí za to. Opravdu usilovně jsem zde hledala odpověď a mou otázku v titulku. Obávám se, že jsem neuspěla.

Hledala jsem tedy konkrétně něco jako návrh (či přímo popis již funkčního) procedurální řízení, kterým jsou v utečeneckých táborech oddělována „zrna od plev“ (odpusťte ten hrubý výraz, vím, že jde stále o zbědované lidi). Tedy rozlišování těch, kteří oprávněně žádají o azyl, od takzvaných ekonomických běženců. A a co hůře, od zločinců, válečných zločinců, převaděčů, vrahů a drogových dealerů.

 Začala jsem zde

Velmi by mne totiž zajímalo, jak se tolik závažná procedura provádí v situaci, kdy všichni pasažéři z lodi vypadají stejně zuboženě.

Opět, ač jsem postupně prošla všechny odkazy v rámci této webové stránky, našla jsem pouze doporučení, aby  se toto šetření neprovádělo příliš rychle na úkor správnosti. Popis, JAK šetření probíhá, jsem nikde nenašla.

Opravdu by mne zajímalo, zda a jak jsou všichni Afričané u nich doma nějakým způsobem registrovaní. Zda tam existuje obdoba naší matriky, registru osob, pojištěnců, trestní rejstřík, podnikatelů či alespoň databáze otisků prstů pachatelů trestních činů. Tedy něco, na základě čeho by se dala bezpečně potvrdit totožnost žadatele o azyl, tedy, že dotyčná osoba je ten/ta, kdo tvrdí, že je. Když jsem vloni žádala o nový pas, dodávala jsem otisk prstu. Mají oni něco podobného?

Abychom totiž mohli doufat, že namísto oprávněného přijímání ubožáků, které by v jejich domovinách čekala smrt nespravedlivá, nepřijmeme ty, kteří k nám utekli před rozsudkem oprávněným. Abychom se tu nemuseli obávat, že se Evropa, namísto azylem pro zbědované a pronásledované , stane ghetem pro tu nejotrlejší a nejagresivnější „sebranku“, která přichází, jako kobylky, využít všeho, co jim bude poskytnuto, aby se následně přesunula o stát dále. Přeci, jakmile se běženci stanou obyvateli Evropy, kdo a jak jim zabrání, aby respektovali místo, kam byli přiděleni či kam byli pozváni a opečováni?

Budu velmi ráda, pokud v diskusi získám relevantní odkazy na odpovědi na mé otázky. Kéž by mé obavy byly neoprávněné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dáša Stárková | neděle 31.5.2015 9:24 | karma článku: 33,27 | přečteno: 936x