Antigenní testy pro plošné testování mají nedostatečnou citlivost

Testujeme plošně. Konečně. Ale k čemu jsou testy, které mají citlivost u bezpříznakových záchyt jen 44 %? Ve firmách snad. Ale školy, kde jsou děti často bezpříznakové, bude dále ruskou ruletou, a to jak pro neočkované zaměstnance

Vláda zdánlivě zacpala ústa těm, kteří po plošném testování volali a utěšila ty, kteří chtěli zachovat chod průmyslu. Těsně před ukončením stávající nouzového stavu bude patrně na trhu i dostatek antigenních testů různých forem, aby zaměstnanci firem neplnili očkovací centra ve svém okolí. Ale, slovy klasika, čemu tím prospějeme??? Vlk se nažral a koza zůstala celá? Smutné na tom je, že nezůstala. Jen ignorujeme fakt, že je pomalu porcovaná a že je jen otázka času, kdy se nám to vymstí.

Když pominu skutečnost, že ani nyní neexistuje ve firmách kontrola, že pozitivně otestovaní (ať příznakoví či nepříznakoví) jdou na kontrolní PCR test a v případě potvrzení do izolace a už vůbec neexistuje kontrola, zda všechny kontakty Covid-pozitivní osoby jdou do karantény, při 43 %-ní citlivosti je to jako hra na peška. Kolik dalších, nerozpoznaných pozitivních, sítem propadne a dál do práce chodí, se teprve dozvíme. Bohužel.

U dětí ve škole, z nichž většina je dlouho bezpříznaková, to bude vysloveně ruská ruleta a pro-forma „řešení“. Politici si udělají čárku, spousta lidí získá falešný pocit bezpečí a my si zaděláme na další vlnu, či spíše vlny, a potažmo další oběti (teď už i v řadách mladších, mladých, a dokonce i dětí) a chronicky nemocné.

Aby bylo jasno, netvrdím, že by měly být školy uzavřeny donekonečna a že by se mělo přestat testovat. Nikoliv. Tvrdím, že má-li mít plošné testování smysl, musí jít o testování exaktní, tedy PCR a častější než 1x za týden. Jenže, zde je pes zakopán. Na to naše vláda nemá peníze. Ty buď promrhala jinde (čínské roušky… a jiné nesmysly, jako teď antigenní testy), anebo si je šetří na předvolební kampaň.

Politici často nenaslouchají vědcům a opozici a tvrdí, že spolu s kritikou nenavrhují žádné řešení. To však není pravda. Takovým řešením je tak zvaný pooling. Jde o PCR test hromadného vzorku lidí, kteří žijí/pracují/studují současně (například celé třídy). Další zakopaný pes tkví v předpokládané odpovědnosti testovaných, a zvláště zachycených pozitivních. V případě zjištění pozitivity vzorku by totiž měli jít všichni zúčastnění do karantény, či alespoň na individuální PCR testy.

Obávám se však, že předpoklad, že je takové odpovědnosti a dospělosti naše společnost schopna stojí na stejně chabých základech, jako dosavadní předpoklad a spoleh se na to, že všichni nosí ochranu dýchacích cest, dodržují rozestupy a pečlivě si myjí ruce a používají dezinfekci. Pravděpodobnost, že tomu tak je, je nízká u dospělých a sci-fi, limitně se blížící k nule, u dětí ve škole.

Čili ještě jednou. Vykašleme se na antigenní testy či považujme je jen za mezi řešení. Provádějme častější a exaktnější PCR testy (klidně formou poolingu) a v případě záchytu postupujme odpovědně (=jděme do izolace či karantény). Jedině tak, spolu s dodržováním všech opatření a omezením kontaktů „to společně zvládneme“. Jedině tak ochrání sebe a své blízké. Jedině tak tu přestanou lidé umírat.

 

1/ https://www.idnes.cz/brno/zpravy/covid-19-testy-elisabeth-pharmacon.A210309_191730_domaci_kzem

2/  Marián Hajdúch·Mar 13

O tom, že Ag testování ve školách selže nebyly velké pochybnosti, vědecky to je jasné. Teď máme důkazy ze sousedního Rakouska, které masivně testuje a situace se rychle horší. Necháme naše děti si tímto martýriem projít, nebo je budeme testovat pořádně PCR testy? 

V Rakousku mají nejvyšší incidenci školní děti a hned po nich jejich rodiče. Ag testování zjevně nepřineslo žádné zlepšení.

3/ https://t.co/SFZkM3f66R?amp=1

4/ https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/testovani-antigenni-test-pcr-pozitivita-nemocnice-pojisteni.html

 

Autor: Dáša Stárková | neděle 14.3.2021 12:31 | karma článku: 11,15 | přečteno: 383x