Máš problém s odkládáním?

Prokrastinace, neboli chronické odkládání povinností na pozdější dobu, trápí nebo trápila jistě každého z nás. Dostaneme ve škole či v práci nějaký úkol, na kterém se nám zrovna moc pracovat nechce, a tak jej odkládáme do té doby, dokud nehoří termín odevzdání neboli deadline. Čím blíž se blíží deadline, tím jsme nervóznější a nervóznější a sami se na sebe zlobíme, že jsme ještě s tím úkolem nepohnuli a náš stres je vyšší a vyšší. Ale odkládat nemusíme jen úkoly, ale například i důležitá rozhodnutí či řešení problémů. Pak to dopadá tak, že ten problém před sebou valíme jako kouli, která se obaluje ještě většími nánosy a ve výsledku náš tehdy „malý“ problém narůstá do obřích rozměrů. Odkládat také můžeme učení se novým schopnostem a dovednostem či práci na dosahování našich cílů. Např. že chceme zhubnout, ale cvičit se nám nechce.

Jak vyzrát nad sebou samými a nad prokrastinací?

Odkládání povinností a úkolů na pozdější dobu je náš negativní zvyk, který nám v žádném případě neslouží v náš prospěch. Vytváří nám stres a oddaluje nás od našeho cíle. Nabízí nám sice krátkodobé uspokojení ve formě dělání zábavnějších činností, ale oddaluje nás od velkého dlouhodobého uspokojení v budoucnu. Jak pracovat na změně tohoto návyku? Je třeba se soustředit na zvyšování úrovně Tvé sebekázně. Sebekázeň je ochota vykonávat a dokončovat práci, i když se nám právě nechce.

Pokud nemáš silnou vůli na překonání negativního zvyku prokrastinace, zkus metodu Kaizen. Metoda Kaizen byla vynalezena v Japonsku původně pro zlepšení kázně pracovníků v továrnách a firmách, ale dá se spolehlivě použít při práci na dosahování jakéhokoliv našeho cíle. Metoda Kaizen spočívá v provádění každodenních malých kroků, které nás zavedou k našemu velkému cíli.

Například vrátím se k tomu pro mnohé nenáviděnému cvičení. První den začni 5 minutami cvičení. Druhý den přidej minutu, takže budeš na 6 minutách, třetí den opět přidej minutu a cvič 7 minut. Každý den přidávej 1 minutu a za měsíc tedy budeš na 35 minutách cvičení. Do dvou měsíců zvládneš tímto způsobem hodinu cvičení bez nějakého většího přemáhání a vytvoříš si pozitivní zvyk cvičit hodinu denně a také si zvýšíš úroveň své sebekázně.

Výhodou této metody je, že pro nás není takový šok začít s pěti minutami a každý den přidávat minutu, než kdybychom se hned první den rozhodli, že se budeme dřít v posilce hodinu či dvě. Docílili bychom akorát toho, že na druhý den by nás všechno bolelo a opět bychom dlouho necvičili, dokud nás svaly nepřestanou bolet. A takové cvičení opravdu nemá žádný smysl a tímhle způsobem bychom nikdy nedocílili nového návyku.

Dále uvedu příklad s psaním několikastránkové seminární práce, kterou máš odevzdat třeba za dva týdny. Ještě musím zdůraznit, že metodu Kaizen nelze použít, když máš práci odevzdat za dva dny! U této metody je třeba mít dostatek času. A teď zpět k seminárce. První den se podívej po různých zdrojích, odkud budeš čerpat. Druhý den napiš jeden odstavec a nech to být. Třetí den si k tomu opět sedni a napiš půl stránky. Čtvrtý den napiš celou jednu stránku. A tímhle způsobem si každý den přidávej například o půl stránky více. Opět zde záleží, jak moc rozsáhlá ta seminární práce má být a kdy ji máš odevzdat.

Jak jsem se již zmínila, metodu Kaizen můžeš využít při dosahování jakéhokoliv cíle. Je jen na Tobě, jaké malé každodenní kroky budeš podnikat. Zeptej se sám sebe: „Jaký nejmenší krok mohu dnes udělat, abych se posunul blíž ke svému cíli?“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Czerneková | čtvrtek 4.4.2013 20:03 | karma článku: 12,95 | přečteno: 556x