Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu jiný pohled na sebe-vědomí

Nízké sebevědomí, vysoké sebevědomí, zdravé sebevědomí, nezdravé sebevědomí, nulové sebevědomí, ztracené sebevědomí... Jaké máte sebevědomí vy? A co kdybych vám řekla, že sebevědomí by mohlo existovat jen jedno?

Sebe-vědomí. Záměrně tyto dvě slovní spojení od sebe odděluji pomlčkou. Sebe-vědomí je vědomí sebe sama. Dobrou zprávou je, že sebe-vědomí máme všichni, i když si myslíme, že ne. Kdybychom ho neměli, již bychom nebyli mezi živými.

Vědomí sebe sama pro mě znamená, že si uvědomuji samu sebe jako bytost mezi ostatními živoucími bytostmi. Že si uvědomuji své přednosti, schopnosti, kvality, svou hodnotu. Jsem si vědoma toho, čím bych mohla přispět lidem a světu. Tak samo si uvědomuji své slabiny a místa, ve kterých dost pokulhávám. Uvědomuji si své špatné vlastnosti a nedokonalosti. Ale netrestám se za to. Neporovnávám se s druhými lidmi. Jsem si vědoma toho, že to vše, co jsem výše popsala, tvoří mou osobnost. Bez nějaké ingredience, třeba např. mé lenosti nebo toho, že se pořád musím přemlouvat do úklidu, bych to již nebyla já! A o tom to je! Sebe-vědomí je o tom přijmout sebe sama takové, jací jste!

Sebe-vědomí jde ruku v ruce se sebeláskou. A v tom to je právě mnohdy těžké. Když se nemáte rádi. Když se vám na sobě nelíbí to a ono. Když přemýšlíte, že byste mohli být v tomhle a v tamté věci lepší. A neustále se psychicky tlučete za to, že nejste... A ještě víc je to těžší, když nevíte, v čem jste dobří. Neuvědomujete si své silné stránky, neustále myslíte na své slabosti... Nejste na sebe napojeni.

Jak jsem již psala, všichni sebe-vědomí máme. Jen někteří jsou na něj napojeni víc, někteří méně a jiní zase vůbec. Jak jsem se na sebe napojila já?

Začala jsem říkat častěji NE činnostem, do kterých se mi moc nechtělo. Více jsem se začala zaměřovat na to, co chci já a ne to, co chtějí druzí, abych dělala. Začala jsem zjišťovat, v čem jsem dobrá a jakým směrem bych se měla dále ubírat. Začala jsem mít raději své tělo. Začala jsem realizovat své sny. Zkoušet nové věci. Každý večer si vyhradím chvilku sama pro sebe s deníkem v ruce a přemýšlím nad tím, jaký ten den byl, co se mi v něm všechno podařilo a za co všechno jsem ten den vděčná.

Ono psaní si deníku může někomu připadat jako pubertální záležitost nějaké dvanáctileté holky. Taky mi to tak vždycky přišlo. Ovšem od té doby, co jsem přišla tomu psaní a hodnocení uplynulého dne na chuť, jsem mnohem více napojená na své sebe-vědomí, na celkové vnímání přítomnosti a TADY a TEĎ, mnohem vděčnější a hlavně šťastnější! A o to mi vždycky šlo. 

Komu se nápad psaní si deníku líbí, mám pro vás výzvu. Kupte si nějaký pěkný deník , blok či sešit, nějaké pěkné pero a každý večer před spaním si do Deníku napište:

1) Tři věci, za které jste byli ten den vděční.

2) Vyjmenujte všechno, co se vám ten den podařilo. Může to být třeba "jen", že jste uvařili dobrý oběd. Pište cokoliv vás napadne. I maličkosti. Hlavně maličkosti. Ty jsou důležité.

Zabere vám to jen 5 minutek denně, ale změní to kompletně vaše vnímání sebe sama, dění okolo vás a napojíte se na své sebe-vědomí. Podmínkou je psát tyto řádky každý den. Minimálně po dobu 21 dní. A udělat si z toho návyk.

Budu ráda, když mi napíšete svoje zkušenosti s psaním si Deníku. Těším se na vaše příspěvky! 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Czerneková | úterý 21.1.2014 9:26 | karma článku: 7,00 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Jana Czerneková

Když chcete vyčnívat a jít si za svým...

„No ty ses asi už dočista zbláznil!“ slyším křičícího taťku, jehož obličej hraje všemi barvami. „Tati, potřebuji tvoji podporu. Kdo jiný by měl za mnou stát než můj milovaný rodič?“ říkám pomalu. „No já tě v tom podporovat nebudu! To nemůžeš normálně vystudovat a pak si najít jistou práci, jako každý normální člověk? To si pořád musíš vymýšlet nějaké fantas magorické nápady, jak uniknout spořádanému životu?!“

21.2.2015 v 7:56 | Karma: 7,76 | Přečteno: 425x | Osobní

Jana Czerneková

Jediných lékem na všechno je Láska

Jak jistě někteří víte, před pár dny jsem se z ničeho nic ocitla v nemocnici s bolestí břicha, ze kterých se nakonec vyklubal zánět slepého střeva. A tak jsem nestačila skoro ani mrknout okem a už jsem byla pod kudlou.

18.3.2014 v 10:32 | Karma: 8,72 | Přečteno: 356x | Ostatní

Jana Czerneková

Peníze - proč někoho milují a druhých se bojí

Peníze. To je citlivé téma, které nejednoho z nás zvedá ze židle. Téma, o kterém jiní raději zarytě mlčí a je pro ně tabu a jiní zase peníze rozebírají v jednom kuse. Někdo je bohatý a na jejich účty naskakují nemalé částky, někdo má na druhou stranu hluboko do kapsy. Proč tomu tak je? Jak mít více peněz? To se dozvíte níže v mém novém článku.

6.1.2014 v 11:00 | Karma: 7,96 | Přečteno: 350x | Osobní

Jana Czerneková

Ať je ten rok 2014 lepší než ten předešlý!

A je to tady. Opět se nám rok s rokem sešel a jsme na jeho samém konci. Lidé si přejí na Silvestra a Nový rok kromě moře zdraví, štěstí a lásky také "Ať je ten nový rok lepší než ten předešlý!"...Otázkou je, jaký byl ten rok 2013? Byl lepší než rok 2012 nebo horší?

27.12.2013 v 11:57 | Karma: 5,09 | Přečteno: 309x | Ostatní

Jana Czerneková

Obejmi své vnitřní dítě

Narodila jsem se jako nechtěná holčička do rodiny, která očekávala příchod kluka a holčičky se moc neuznávaly. Tím pádem jsem nebyla brána vůbec vážně a nikdy jsem se ničím nezavděčila. Vše, co jsem udělala, bylo špatně. Tak jsem jako malá usoudila, že je něco ve mně v nepořádku, jinak by mě přece měli rádi. A tak jsem se i já neměla ráda, trpěla jsem nízkým sebevědomím, podceňovala se, nevěřila si a tak jsem si díky tomu nikdy nedokázala nic prosadit. Když jsem nenacházela lásku u rodičů, zoufale jsem ji hledala jinde. Procházela jsem si spousty nevyhovujícími vztahy, od kterých jsem očekávala, že aspoň tam mě budou mít rádi, budou mě brát vážně a vážit si mě. Chyba lávky. Jak bych taky mohla mít normální vztah, když jsem si pořád dokola v hlavě říkávala, že já si stejně nikdy nenajdu normálního partnera, protože si žádného takového nezasloužím.

22.12.2013 v 14:15 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 493x
Píšu články o osobním růstu pro mladé lidi, kteří chtějí vzít svůj život do vlastních rukou a chtějí mu dát ten správný směr. Píšu články pro ty, kteří chtějí žít život podle svých představ a ne život podle očekávání druhých lidí.

Více článků je na mém webu www.koucpromlade.cz
 

Seznam rubrik