Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máš problém s odkládáním?

Prokrastinace, neboli chronické odkládání povinností na pozdější dobu, trápí nebo trápila jistě každého z nás. Dostaneme ve škole či v práci nějaký úkol, na kterém se nám zrovna moc pracovat nechce, a tak jej odkládáme do té doby, dokud nehoří termín odevzdání neboli deadline. Čím blíž se blíží deadline, tím jsme nervóznější a nervóznější a sami se na sebe zlobíme, že jsme ještě s tím úkolem nepohnuli a náš stres je vyšší a vyšší. Ale odkládat nemusíme jen úkoly, ale například i důležitá rozhodnutí či řešení problémů. Pak to dopadá tak, že ten problém před sebou valíme jako kouli, která se obaluje ještě většími nánosy a ve výsledku náš tehdy „malý“ problém narůstá do obřích rozměrů. Odkládat také můžeme učení se novým schopnostem a dovednostem či práci na dosahování našich cílů. Např. že chceme zhubnout, ale cvičit se nám nechce.

Jak vyzrát nad sebou samými a nad prokrastinací?

Odkládání povinností a úkolů na pozdější dobu je náš negativní zvyk, který nám v žádném případě neslouží v náš prospěch. Vytváří nám stres a oddaluje nás od našeho cíle. Nabízí nám sice krátkodobé uspokojení ve formě dělání zábavnějších činností, ale oddaluje nás od velkého dlouhodobého uspokojení v budoucnu. Jak pracovat na změně tohoto návyku? Je třeba se soustředit na zvyšování úrovně Tvé sebekázně. Sebekázeň je ochota vykonávat a dokončovat práci, i když se nám právě nechce.

Pokud nemáš silnou vůli na překonání negativního zvyku prokrastinace, zkus metodu Kaizen. Metoda Kaizen byla vynalezena v Japonsku původně pro zlepšení kázně pracovníků v továrnách a firmách, ale dá se spolehlivě použít při práci na dosahování jakéhokoliv našeho cíle. Metoda Kaizen spočívá v provádění každodenních malých kroků, které nás zavedou k našemu velkému cíli.

Například vrátím se k tomu pro mnohé nenáviděnému cvičení. První den začni 5 minutami cvičení. Druhý den přidej minutu, takže budeš na 6 minutách, třetí den opět přidej minutu a cvič 7 minut. Každý den přidávej 1 minutu a za měsíc tedy budeš na 35 minutách cvičení. Do dvou měsíců zvládneš tímto způsobem hodinu cvičení bez nějakého většího přemáhání a vytvoříš si pozitivní zvyk cvičit hodinu denně a také si zvýšíš úroveň své sebekázně.

Výhodou této metody je, že pro nás není takový šok začít s pěti minutami a každý den přidávat minutu, než kdybychom se hned první den rozhodli, že se budeme dřít v posilce hodinu či dvě. Docílili bychom akorát toho, že na druhý den by nás všechno bolelo a opět bychom dlouho necvičili, dokud nás svaly nepřestanou bolet. A takové cvičení opravdu nemá žádný smysl a tímhle způsobem bychom nikdy nedocílili nového návyku.

Dále uvedu příklad s psaním několikastránkové seminární práce, kterou máš odevzdat třeba za dva týdny. Ještě musím zdůraznit, že metodu Kaizen nelze použít, když máš práci odevzdat za dva dny! U této metody je třeba mít dostatek času. A teď zpět k seminárce. První den se podívej po různých zdrojích, odkud budeš čerpat. Druhý den napiš jeden odstavec a nech to být. Třetí den si k tomu opět sedni a napiš půl stránky. Čtvrtý den napiš celou jednu stránku. A tímhle způsobem si každý den přidávej například o půl stránky více. Opět zde záleží, jak moc rozsáhlá ta seminární práce má být a kdy ji máš odevzdat.

Jak jsem se již zmínila, metodu Kaizen můžeš využít při dosahování jakéhokoliv cíle. Je jen na Tobě, jaké malé každodenní kroky budeš podnikat. Zeptej se sám sebe: „Jaký nejmenší krok mohu dnes udělat, abych se posunul blíž ke svému cíli?“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Czerneková | čtvrtek 4.4.2013 20:03 | karma článku: 12,95 | přečteno: 556x
  • Další články autora

Jana Czerneková

Když chcete vyčnívat a jít si za svým...

„No ty ses asi už dočista zbláznil!“ slyším křičícího taťku, jehož obličej hraje všemi barvami. „Tati, potřebuji tvoji podporu. Kdo jiný by měl za mnou stát než můj milovaný rodič?“ říkám pomalu. „No já tě v tom podporovat nebudu! To nemůžeš normálně vystudovat a pak si najít jistou práci, jako každý normální člověk? To si pořád musíš vymýšlet nějaké fantas magorické nápady, jak uniknout spořádanému životu?!“

21.2.2015 v 7:56 | Karma: 7,76 | Přečteno: 425x | Osobní

Jana Czerneková

Jediných lékem na všechno je Láska

Jak jistě někteří víte, před pár dny jsem se z ničeho nic ocitla v nemocnici s bolestí břicha, ze kterých se nakonec vyklubal zánět slepého střeva. A tak jsem nestačila skoro ani mrknout okem a už jsem byla pod kudlou.

18.3.2014 v 10:32 | Karma: 8,72 | Přečteno: 356x | Ostatní

Jana Czerneková

Trochu jiný pohled na sebe-vědomí

Nízké sebevědomí, vysoké sebevědomí, zdravé sebevědomí, nezdravé sebevědomí, nulové sebevědomí, ztracené sebevědomí... Jaké máte sebevědomí vy? A co kdybych vám řekla, že sebevědomí by mohlo existovat jen jedno?

21.1.2014 v 9:26 | Karma: 7,00 | Přečteno: 814x | Ostatní

Jana Czerneková

Peníze - proč někoho milují a druhých se bojí

Peníze. To je citlivé téma, které nejednoho z nás zvedá ze židle. Téma, o kterém jiní raději zarytě mlčí a je pro ně tabu a jiní zase peníze rozebírají v jednom kuse. Někdo je bohatý a na jejich účty naskakují nemalé částky, někdo má na druhou stranu hluboko do kapsy. Proč tomu tak je? Jak mít více peněz? To se dozvíte níže v mém novém článku.

6.1.2014 v 11:00 | Karma: 7,96 | Přečteno: 350x | Osobní

Jana Czerneková

Ať je ten rok 2014 lepší než ten předešlý!

A je to tady. Opět se nám rok s rokem sešel a jsme na jeho samém konci. Lidé si přejí na Silvestra a Nový rok kromě moře zdraví, štěstí a lásky také "Ať je ten nový rok lepší než ten předešlý!"...Otázkou je, jaký byl ten rok 2013? Byl lepší než rok 2012 nebo horší?

27.12.2013 v 11:57 | Karma: 5,09 | Přečteno: 309x | Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Slovensko vyděsilo přes tisíc výhrůžek bombovými útoky, cílily na školy i banky

7. května 2024  13:05,  aktualizováno  15:54

Slovenská policie v úterý zaznamenala přes 1 100 hrozeb pumovými útoky. Většina se týkala škol,...

Vláda pomůže ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody, částku upřesní

7. května 2024  5:34,  aktualizováno  15:44

Vláda pomůže ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. „Zaslouží určitou míru podpory,“ řekl po...

Utonulý ve Vltavě byl britský turista. Během noci s přáteli skočil z party lodi

7. května 2024  15:41

Tělo, které v neděli vylovili policisté z Vltavy poblíž Štefánikova mostu, patřilo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 493x
Píšu články o osobním růstu pro mladé lidi, kteří chtějí vzít svůj život do vlastních rukou a chtějí mu dát ten správný směr. Píšu články pro ty, kteří chtějí žít život podle svých představ a ne život podle očekávání druhých lidí.

Více článků je na mém webu www.koucpromlade.cz
 

Seznam rubrik